Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ιντλίμπ: Σφοδρές επιδρομές Ρώσων-Σύριων κατά φιλότουρκων τζιχαντιστών- Ανέπτυξε στρατιωτικές ενισχύσεις η Τουρκία

Η Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) και οι σύμμαχοί της στη βορειοδυτική συριακή περιοχή της Ιντλίμπ, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα, κλιμακώνουν την επίθεση εναντίον του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA), απειλώντας την εκεχειρία.

Η κλιμάκωση άρχισε στις 26 Αυγούστου, όταν βομβιστική επίθεση σε σήραγγα είχε στόχο μια θέση του SAA κοντά στην πόλη Μιλάγια στη νότια επαρχία Ιντλίμπ. Περίπου 11 στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση και σε μια επακόλουθη επιδρομή. Η επίθεση ενορχηστρώθηκε από την HTS και έναν από τους βασικούς συμμάχους της, την προσκείμενη στην Αλ Κάιντα Ansar al-Tawhid.

Αμέσως μετά την επίθεση, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις άρχισαν μια σειρά αεροπορικών επιδρομών κατά της HTS και των συμμάχων της στην ευρύτερη περιοχή του Ιντλίμπ. Ο SAA επανέλαβε επίσης τις επιθέσεις πυροβολικού στην περιοχή. Τα περισσότερα από τα ρωσικά και συριακά πλήγματα στόχευαν τα περίχωρα της πόλης αλ-Φατέρα, η οποία βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μιλάγια.

Παρά τις σφοδρές επιδρομές, τουλάχιστον 16 στρατιώτες σκοτώθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου, όταν μαχητές της HTS εισέβαλαν σε θέση κοντά στην πόλη αλ-Σαράφ στην ύπαιθρο της βόρειας Λαττάκειας.

Οι VKS και SAA κλιμάκωσαν τα πλήγματά τους στην ευρύτερη περιοχή του Ιντλίμπ μετά τη φονική επίθεση, προκαλώντας περισσότερες απώλειες στην HTS και τους συμμάχους της.

Οι κοινές επιδρομές τερματίστηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου. Το συριακό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι καταστράφηκαν πολλά επιτελεία, οχυρώσεις, αποθήκες βαρέων όπλων και πυρομαχικών της HTS και των συμμάχων της στη νότια επαρχία του Ιντλίμπ και στη βορειοδυτική επαρχία της Χάμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τουλάχιστον 111 μαχητές της HTS, της Ansar al-Tawhid και του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκιστάν σκοτώθηκαν σε κοινές επιδρομές.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο τουρκικός στρατός παρενέβη και έστειλε ενισχύσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ιντλίμπ, όπου διατηρεί δεκάδες θέσεις για την υποτιθέμενη παρακολούθηση της εκεχειρίας. Οι ενισχύσεις αναπτύχθηκαν κοντά στη γραμμή του μετώπου στη νότια ύπαιθρο του Ιντλίμπ.

Οι ενισχύσεις εστάλησαν πιθανότατα για να εμποδίσουν τον SAA και τους συμμάχους του να επαναλάβουν τις χερσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή.

Παρά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν στις πρόσφατες συριακές και ρωσικές επιδρομές, η HTS και οι σύμμαχοί της επιχείρησαν να εξαπολύσουν δύο επιδρομές στη νότια επαρχία του Ιντλίμπ και στη δυτική επαρχία του Χαλεπιού στις 12 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, και οι δύο απόπειρες αναχαιτίστηκαν από τον SAA και αρκετοί μαχητές σκοτώθηκαν.

Η κατάπαυση του πυρός στην ευρύτερη περιοχή του Ιντλίμπ εξακολουθεί να ισχύει. Ωστόσο, θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν η HTS και οι σύμμαχοί της συνεχίσουν την κλιμάκωση. Η απροθυμία της Τουρκίας να αποσύρει τον στρατό της από την περιοχή σημαίνει ότι οποιαδήποτε νέα χερσαία επιχείρηση του SAA και των συμμάχων του θα οδηγήσει σε επικίνδυνη αντιπαράθεση. Αυτός φαίνεται να είναι ο απώτερος στόχος της HTS και των συμμάχων της, οι οποίοι κατανοούν ότι δεν θα επιβιώσουν για πολύ αν η Άγκυρα και η Δαμασκός καταλήξουν σε συμφωνία εξομάλυνσης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή