κινεζικά πολεμικά πλοία
Ένοπλες Συρράξεις

Τρομάζει η κινεζική στρατηγική παγκόσμιας κυριαρχίας-Το Πεκίνο θέλει να «κατακτήσει» τους 4 Ωκεανούς με την μεγαλύτερη ναυτική δύναμη του κόσμου

Η Κίνα έχει την μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στον κόσμο, η οποία απαριθμεί σήμερα περισσότερα από 340 πολεμικά σκάφη, ωστόσο μέχρι πρόσφατα ο κινεζικός στόλος θεωρούνταν ότι μπορεί να επιχειρήσει μόνο εντός των χωρικών υδάτων της χώρας, γράφει το δυτικό CNN.

Ο επιταχυνόμενος ρυθμός της ναυπήγησης νέων σκαφών δείχνει όμως πως το Πεκίνο έχει πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες, αφού καθελκύει περισσότερα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων, πλοία υποστήριξης αμφίβιων επιχειρήσεων και αεροπλανοφόρα, με σκοπό την επέκταση της παγκόσμιας στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας.

Στρατηγική που Τρομάζει το ΝΑΤΟ

Για να πραγματοποιεί συνεχείς επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο, το πολεμικό ναυτικό της Κίνας χρειάζεται μέρη για να ανεφοδιάζει και να αναπληρώνει τις προμήθειες των πλοίων της μακριά από την πατρίδα.

Νέες αναλύσεις δείχνουν πως η συμμετοχή του Πεκίνου στην κατασκευή μίας ναυτικής βάσης στην Καμπότζη και η αναζήτηση ιδανικών θέσεων για την δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων στις δυτικές ακτές της Αφρικής αποτελούν μέρος των νέων κινεζικών προσπαθειών να επεκταθούν οι δυνατότητες επιχείρησης του πολεμικού ναυτικού της χώρας.

Εκτός από τις παραπάνω προσπάθειες, να προσθέσουμε τις κινεζικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε περιοχές όπως την Αργεντινή και την Κούβα, οι οποίες επιτρέπουν στο Πεκίνο να ελέγχει την γύρω περιοχή και να ανιχνεύει δορυφορική δραστηριότητα με σκοπό να παρεμβάλει επικοινωνίας από δυτικές χώρες.

Σήμερα η Κίνα διαθέτει ωστόσο μόνο μία επιχειρησιακή ναυτική βάση στο εξωτερικό και αυτή βρίσκεται στο Τζιμπουτί, από όπου το Πεκίνο αναφέρει πως υποστηρίζει αποστολές κατά της πειρατείας και ανθρωπιστικές αποστολές στην Αφρική και την Δυτική Ασία.

Αν και Κινέζοι αξιωματούχοι επιμένουν πως το Πεκίνο δεν αναζητά τρόπους να επεκτείνει την επιρροή του στο εξωτερικό, δυτικές αναλύσεις πιστεύουν πως η Κίνα αναπτύσσει την ικανότητά της να πραγματοποιεί όλο και περισσότερες επεκτατικές αποστολές, οι οποίες ίσως θέτουν «σημαντικούς κινδύνους για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους» στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, όπως και σε άλλα θέατρα επιχειρήσεων.

Όμως τα σχέδια των Κινέζων δεν τελειώνουν εδώ. «Το ερώτημα είναι πότε -και όχι αν- η Κίνα θα διασφαλίσει την επόμενη στρατιωτική βάση της στο εξωτερικό» αναφέρει Δυτικός ειδικός.

Αν και η Κίνα εγκαινίασε το 2017 την πρώτη της στρατιωτική ναυτική βάση στο εξωτερικό (αυτή στο Τζιμπουτί), το Πεκίνο ήδη εξετάζει τις επόμενες. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η Σρι Λάνκα, η Ισημερινή Γουινέα, το Πακιστάν, το Καμερούν, η Καμπότζη, η Βανουάτου, η Μοζαμβίκη και η Μαυριτανία. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή