Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Game Changer για τον πόλεμο στην Ουκρανία οι πύραυλοι αέρος-αέρος R-37M βεληνεκούς 300 km των Ρωσικών μαχητικών SU-57

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει πολύς λόγος για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά  αεροσκάφη F-16 σε κράτη-μέλη  του ΝΑΤΟ  τα οποία  αυτά χορηγούν στο Κίεβο, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των αεροπορικών δυνατοτήτων της πολύπαθης χώρας.

Το παραπάνω είναι γνωστό στη Ρωσία, η οποία έχει "ρίξει" στο πεδίο της μάχης το υπερσύγχρονο μαχητικό της πέμπτης γενιάς Su-57, το οποίο  φέρεται να εκτελεί πλήγματα μεγάλης εμβέλειας σε συγκεκριμένους στόχους που βρίσκονται εντός ουκρανικού εδάφους.

Οι Ρώσοι εξοπλίζουν το μαχητικό τους Su-57 Felon με πύραυλο αέρος-αέρος με 300 χλμ βεληνεκές

Πέραν αυτού όμως η Μόσχα, σύμφωνα με άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ,θα εξοπλίσει το μαχητικό της Su-57 Felon με τον πύραυλο αέρος-αέρος R-37M με βεληνεκές 300 km, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα παρακάτω κατά την εκτίμησή μας κυριότερα σημεία:

"Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές μέσα  από το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, προέκυψε ότι το ρωσικό μαχητικό βρίσκεται στα πρόθυρα να εξοπλιστεί σύντομα με όλο και πιο εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα.

Οι αναφορές δείχνουν ότι ο πρόσφατα αναπτυγμένος πύραυλος υψηλής ακρίβειας μπορεί να υπερηφανεύεται για βεληνεκές κρούσης έως και 300 χιλιόμετρα.

Αυτή η εκτεταμένη εμβέλεια παρέχει την δυνατότητα επιτυχών πληγμάτων σε εναέριους στόχους σε μεγάλη απόσταση, ακόμη και σε αυτούς που διαθέτουν αυξημένες δυνατότητες επιβίωσης από εχθρικές αεροπορικές άμυνες και άλλα εναέρια μέσα.

Αναμένεται ότι η αποτελεσματικότητα αυτών των νέων πυρομαχικών θα αξιολογηθεί σύντομα σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

Ενώ συγκεκριμένες λεπτομέρειες παραμένουν άγνωστες, οι  αρχές δεν απορρίπτουν την πιθανότητα το εν λόγω θέμα να είναι πράγματι ο τεχνολογικά εξελιγμένος, κατευθυνόμενος πύραυλος αέρος-αέρος, ο RVV-BD – R-37M.

Αυτό το τρομερό όπλο, το οποίο εντάχθηκε στο οπλοστάσιο του ρωσικού στρατού το 2018, φέρει  σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που περιορίζουν τη χρήση του στο MiG-31, ένα αεροσκάφος αναχαίτισης μεγάλου υψόμετρου.

Ο πύραυλος R-37M

Οι εικασίες δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι μια νέα  βελτιωμένη παραλλαγή του R-37M, ενός πυραυλικού συστήματος  που το μαχητικό Su-57 είναι ήδη εξοπλισμένο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το R-37M είναι μια προηγμένη επανάληψη του προκατόχου του, του πυραύλου υπερμεγάλου βεληνεκούς R-37, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία για ενεργό υπηρεσία το 1989.

Σχεδιασμένος με ακρίβεια, ο πρόσφατα αναπτυγμένος πύραυλος παρουσιάζει την ικανότητα να εξαλείφει στόχους μεγάλου ύψους που φθάνουν έως και 25 χιλιόμετρα, όσο και στόχους χαμηλού ύψους μόλις έως 15 μέτρα, από μια εκπληκτική απόσταση άνω των 300 χιλιομέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας πυραύλων δεν αφορά αποκλειστικά το Su-57, αφού αναμένεται να διατεθεί και στο Su-35.

Επί του παρόντος, το Su-35 αναλαμβάνει τις κύριες ευθύνες στη λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (ένας όρος που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να αναφέρεται στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία).

Εν μέσω συζητήσεων γύρω από την ανάπτυξη μαχητικών F-16 στον ουκρανικό εναέριο χώρο, η χρησιμότητα τέτοιων όπλων γίνεται όλο και πιο εμφανής. Ο προβληματισμός αυτής της στρατιωτικής στρατηγικής αποκτά μια νέα διάσταση με την πιθανή εισαγωγή ενός νέου ρωσικού πυραύλου, ικανού να πλήξει στόχους από απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων.

Αυτή η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να ωθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επανεξετάσουν τη στάση τους σχετικά με την ανάπτυξη αεροσκαφών στο Ντονμπάς.

Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν να μεταφέρουν περίπου 60 μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία".

Συμπέρασμα

Από τα  παραπάνω διαπιστώνεται η Ρωσική προσπάθεια εξοπλισμού των μαχητικών αεροσκαφών της  SU-57 και  SU-35, με πυραύλους αέρος-άερος βεληνεκούς 300 χλμ.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ευχερή αντιμετώπιση των F-16 που θα αποκτήσουν οι Ουκρανοί από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, από μεγάλη απόσταση, περιορίζοντας σε μεγάλο την  ακτίνα δράσης τους στον Ρωσικό εναέριο χώρο και την συνδρομή-αποτελεσματικότητα τους, στις χερσαίες επιχειρησεις του Ουκρανικού στρατού.

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σύντομα θα κληθούν να δώσουν απάντηση στην αναβαθμισμένη Ρωσική αεροπορική απειλή, με πιθανότερη ίσως, την εξέταση χορηγίας στους Ουκρανούς. μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων αέρος-αέρος, περισσότερο σύγχρονων και με μεγαλύτερο βεληνεκές, από τα F-16 και τους AMRAAM -120

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ