Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Eτοιμάζεται για πόλεμο; Μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν η Γαλλία αναπτύσσεται στον Νίγηρα - Το Παρίσι πραγματοποίησε άσκηση αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας

Αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμο, η χούντα που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ στις 26 Ιουλίου ασκεί de facto εξουσία. Και προφανώς  δεν έχει καμία πρόθεση να την επιστρέψει, παρά τις οικονομικές κυρώσεις, τις διπλωματικές πιέσεις και την απειλή στρατιωτικής επέμβασης από την Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια απειλή για την οποία είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί όσο περνάει ο καιρός. Ειδικά επειδή, δεδομένης της απροθυμίας που προκαλεί στα μέλη της Αφρικανικής Ένωσης (AU), ο διάλογος με τους πραξικοπηματίες είναι προνομιακός.

Επιπλέον, το «Εθνικό Συμβούλιο για τη Διασφάλιση της Πατρίδας» (CNSP, το όνομα  δόθηκε στη χούντα της Νιγηρίας) προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χάρη στην υποστήριξη των πραξικοπηματιών στην εξουσία από το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο. Αυτές οι δύο χώρες έχουν στείλει επίσης, ελαφρά επιθετικά αεροσκάφη A-29 Super Tucano στον Νίγηρα. Και προφανώς είναι έτοιμες να κάνουν περισσότερα.

Έτσι, στις 24 Αυγούστου, ο νέος ισχυρός άνδρας του Νίγηρα, στρατηγός Abdourahamane Tchiani, υπέγραψε «εντολές» που εξουσιοδοτούν τις δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι να επέμβουν στο έδαφος της Νιγηρίας σε περίπτωση επίθεσης.

Όπως και να έχει, και ενώ ο Νίγηρας φιλοξενεί αμερικανικές, γερμανικές ή ακόμα και ιταλικές δυνάμεις, το CNSP έχει ουσιαστικά επιτεθεί στη γαλλική στρατιωτική παρουσία στο έδαφός του. Μία από τις πρώτες του αποφάσεις  ήταν  να καταγγείλει τις αμυντικές συμφωνίες που είχαν συναφθεί από το 1977 με τη Γαλλία. Και το Παρίσι απάντησε ότι, μόνο οι «νόμιμες» αρχές μπορούσαν να λάβουν τέτοια μέτρα.

Στις 25 Αυγούστου, ένα μήνα μετά την ανατροπή του προέδρου Μπαζούμ, οι πραξικοπηματίες έδωσαν στον Γάλλο πρεσβευτή στον Νίγηρα, Σιλβέν Ιτέ, 48 ώρες για να φύγει από τη χώρα. Σαφώς, αυτό σημαίνει ότι  διακόπτει τις διπλωματικές του σχέσεις με το Παρίσι. Και ότι πλέον δεν θα είναι δυνατός ο διάλογος.

Σε μια τέτοια κατάσταση, οι αρχές της χώρας υποδοχής, νόμιμες ή μη, μπορούν να απελάσουν τον πρεσβευτή μιας χώρας αποστολής που έχει κηρυχθεί persona non grata, όπως κάθε αλλοδαπός πολίτης. Μένει να δούμε αν η χούντα της Νιγηρίας θα φτάσει τόσο μακριά.

Με την πρώτη ματιά, αυτό φαίνεται σαν ένα σαφές σημάδι κλιμάκωσης των σχέσεων με τη Γαλλία και την Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS). Ωστόσο, ο λόγος της απέλασης, σύμφωνα με τις αρχές του Νίγηρα, είναι η άρνηση της Γαλλίας να συναντηθεί με τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα.

Αυτό το διάβημα έλαβε χώρα μετά τα γεγονότα που συνδέονται με τον θάνατο του Ρώσου επιχειρηματία Γεβγένι Πριγκόζιν και την άφιξη ενός Αλγερινού απεσταλμένου στον Νίγηρα. Παρά την απώλεια υποστήριξης με τη μορφή  της «Βάγκνερ», οι αρχές της Νιγηρίας προτίμησαν να παραμείνουν ανοιχτές στο διάλογο. Η απάντηση της γαλλικής πλευράς τους προκάλεσε βαθιά σύγχυση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά το πραξικόπημα και την ανατροπή του Προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ στις 26 Ιουλίου,  στρατιώτες από τη Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων και περίπου χίλιοι Αμερικανοί στρατιώτες συνεχίζουν να βρίσκονται στον Νίγηρα. Οι νέες στρατιωτικές αρχές δεν αμφισβητούν την παραμονή τους στη χώρα, κάτι που αποτελεί ένα είδος σήματος για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, πιθανώς υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι, στο Παρίσι συνειδητοποίησαν ότι ο θάνατος του Πριγκόζιν, θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική κατάσταση στην περιοχή, σε σχέση με την οποία δόθηκε μια τέτοια γαλλική απάντηση στον Νίγηρα. Ταυτόχρονα, αυτό αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης.

Το Παρίσι πραγματοποίησε άσκηση αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας

Σε αυτό το πλαίσιο, το Παρίσι αποφάσισε να δείξει την ικανότητά του να διεξάγει τέτοιες επιχειρήσεις. Η χρήση μιας μεγάλης αεροπορικής επίθεσης απαιτεί μεγάλο στόλο στρατιωτικών μεταφορικών αεροσκαφών και η Γαλλία πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας άσκηση μεταφοράς της 11ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών.

Πλήρεις ελιγμοί  άσκησης πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2023. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα Air & Cosmos, συνολικά, 2 χιλιάδες μαχητές «έπεσαν» κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίθεσης, και 600 από αυτούς την πρώτη ημέρα. Άσκηση αυτού του μεγέθους δεν έχει πραγματοποιηθεί από το 1988.

Το αεροδρόμιο Set χρησίμευσε ως το σημείο εκκίνησης για την 11η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών. Αυτή η άσκηση είχε στην διάθεσή της  8 Airbus A400M Atlas, 3 Lockheed Martin C-130J και 2 Casa 235, ωστόσο, μόνο 6 Atlas και C-130J συμμετείχαν, τα οποία πραγματοποίησαν πολυάριθμες πτήσεις προς την περιοχή του αεροδρομίου Castres για απόσταση 150 km. Ο βαρύτερος εξοπλισμός που απορρίφθηκε ήταν το όχημα TC910 που ζύγιζε 7,8 τόνους.

Μεταξύ των μονάδων που έπεσαν ήταν μονάδες ασφαλείας, ιατρικής, πυροβολικού και μηχανικών. Κάθε αλεξιπτωτιστής από το πρώτο κύμα, ήταν εξοπλισμένος με ένα πυρομαχικό όλμου 81 mm με βεληνεκές 5700 m.

Αφού τα πρώτα αποσπάσματα ανέλαβαν τον έλεγχο του αεροδρομίου και αφαίρεσαν τα εμπόδια, αεροσκάφη με τις κύριες δυνάμεις και τον βαρύ εξοπλισμό «που δεν μπορούν να προσγειωθούν», άρχισαν να φτάνουν στον διάδρομο, συμπεριλαμβανομένων των VAB, τεθωρακισμένων οχημάτων Griffon και αρμάτων μάχης AMX10RC.

Στην άλλη κατεύθυνση, ενεπλάκησαν δύο ελικόπτερα προσγείωσης Mistral και Tonnerre. Περίπου 50 καταδρομείς και εξοπλισμός προσγειώθηκαν απο 2 ελικόπτερα Caïman (NH90), υποστηριζόμενα από 2 επιθετικά Tigers, και εξοπλισμό που κατέστησε δυνατή την παρατήρηση και την καταστροφή του εχθρού και τη διόρθωση των αεροπορικών επιδρομών εναντίον του.

Από όλη την Ευρώπη, μόνο η Γαλλία έχει τη δυνατότητα απόρριψης εξοπλισμού (και όχι μόνο μεταφοράς φορτίου) και μια ολόκληρη ταξιαρχία που προοριζόταν για αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις. Αυτό είναι ένα ατού στα χέρια του Γαλλικού ΓΕΣ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ