Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αντισημιτικές και αντιχριστιανικές απόψεις: Ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ Μετίν Γκιουράκ είχε συγκροτήσει ομάδα δολοφόνων με στόχο μειονοτικές ομάδες μη μουσουλμάνους

Ο Μετίν Γκιουράκ, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα Αρχηγός  του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, κατηγορήθηκε ότι συγκρότησε παράνομα ομάδα δολοφονιών για να πραγματοποιήσει επιθέσεις και δολοφονίες με στόχο μειονοτικές ομάδες, ιδιαίτερα μη μουσουλμάνους, όλα υπό το πρόσχημα της αντιτρομοκρατικής προσπάθειας.

Ένας «θησαυρός» αποδεικτικών στοιχείων που «ρίχνουν φως» στην ύπαρξη αυτής της κρυφής ομάδας, προέκυψε από μια εκτενή ανασκόπηση εκατοντάδων νομικών εγγράφων από το Nordic Monitor. «Αυτά τα έγγραφα αποκαλύπτουν μια ανησυχητική εικόνα του Ανώτατου Αρχηγού της Τουρκίας, ο οποίος φέρεται ότι υπερέβη την εντολή του, παραβίασε νόμους και ενήργησε ως απατεώνας στρατηγός», αναφέρει.

Μια συγκλονιστική αποκάλυψη σχετικά με τη μυστική ομάδα χτυπημάτων του Γκιουράκ έφερε στο φως ο Ιμπραήμ Σαχίν, πρώην αναπληρωτής αρχηγός της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων του αστυνομικού τμήματος. Ο Σαχίν είναι μια διαβόητη προσωπικότητα, που καταδικάστηκε για συμμετοχή σε εξωδικαστικές δολοφονίες κατά τη διάρκεια της θητείας του στο αστυνομικό τμήμα στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2009,  και παρείχε στον εισαγγελέα μια πλήρη περιγραφή των αλληλεπιδράσεών του, αποκαλύπτοντας πώς συναντιόταν κρυφά με τον Γκιουράκ, όταν ο στρατηγός ήταν επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας του Γενικού Επιτελείου.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ο Γκιουράκ συμμετείχε στην ενορχήστρωση μιας μυστικής επιχείρησης ψυχολογικής και επιρροής (PSYOP), που συνεπαγόταν τη δημιουργία πολυάριθμων ιστοσελίδων παραπληροφόρησης στην Τουρκία, εστιαζόμενες κυρίως στη διεξαγωγή αρνητικών εκστρατειών κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εβραϊκής και χριστιανικής κοινότητας καθώς και διάφορες μειονοτικές ομάδες.

Στην κατάθεσή του, ο Σαχίν αποκάλυψε ότι είχε κληθεί από τον Γκιουράκ, ο οποίος του έδωσε εντολή να συγκεντρώσει μια επιλεγμένη ομάδα 150 έως 300 ατόμων, που ονομάστηκαν κρυφά ως «ομάδα S-1». Ο επιδιωκόμενος σκοπός αυτής της ομάδας, ήταν να λειτουργήσει ως παράνομη ομάδα θανάτου, υπεύθυνη για τη διεξαγωγή δολοφονιών, βομβιστικών και άλλων βίαιων επιθέσεων.

Οι επιδιωκόμενοι στόχοι αυτής της επιχείρησης περιελάμβαναν άτομα από μειονοτικές μη μουσουλμανικές κοινότητες και άλλα άτομα που θεωρούνται απειλές εντός της Τουρκίας. Κατά την ανάκριση από τον εισαγγελέα, ο Σαχίν αποκάλυψε ότι βρισκόταν στα πρόθυρα να εκτελέσει επιχειρήσεις εναντίον Αρμενίων, με εντολή του Γενικού Επιτελείου, αν δεν είχε συλληφθεί από την αστυνομία.

Ο Σαχίν αποκάλυψε περαιτέρω ότι, είχε διατηρήσει συνεπή επικοινωνία με τον στρατηγό Γκιουράκ, κρατώντας τον ενήμερο για τις εξελίξεις εντός της «ομάδας S-1». Ο Γκιουράκ του είχε δώσει εντολή να στρατολογήσει άτομα αποκλειστικά τουρκικής εθνοτικής καταγωγής, για μια ομάδα επιφορτισμένη με τις επιχειρήσεις που ονομάζονταν ευφημιστικά «εγχώρια κάθαρση» εντός της Τουρκίας.

Μεταξύ των εγγράφων που κατασχέθηκαν από τα διαμερίσματα του Σαχίν στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, ήταν περίπλοκα σχέδια δολοφονίας με στόχο εξέχουσες προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του τότε Αρμένιου Πατριάρχη Mesrob Mutafyan και του προέδρου της τότε Ομοσπονδίας Αλεβιτών Μπεκτασί, Ali Balkız, καθώς και του γενικού γραμματέα της ομοσπονδίας, Kazım Genç και του αρχηγού της αρμενικής κοινότητας του Sivas, Minas Durmaz Güler.

Στην εκτενή κατάθεσή του 107 σελίδων στον εισαγγελέα, ο Σαχίν αποκάλυψε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Γκιουράκ, ενημερώθηκε από τον στρατηγό ότι ολόκληρο το σχέδιο είχε λάβει έγκριση από τον τότε Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό, Ιλκέρ Μπασμπούγ.

Συγκεκριμένα, τόσο ο Γκιουράκ όσο και ο Μπασμπούγ, είχαν οικογενειακούς δεσμούς και ο τελευταίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση της ταχείας προαγωγής του Γκιουράκ μέσω των βαθμών, αναδεικνύοντάς τον από συνταγματάρχη σε ταξίαρχο λίγο μετά την ανάληψη της θέσης του αρχηγού του γενικού επιτελείου.

Εκατοντάδες έγγραφα κατασχέθηκαν από τις κατοικίες του Σαχίν, αποκαλύπτοντας ότι διέθετε μια σημαντική συλλογή απόρρητων εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που προέρχονται από τα αρχεία του τουρκικού στρατού, της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Αυτά τα έγγραφα αναφέρουν λεπτομερώς την εκτενή παρακολούθηση μη μουσουλμανικών ομάδων εντός της Τουρκίας. Επιπλέον, ορισμένα έγγραφα αφορούσαν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν για τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Ένα άλλο έγγραφο διερεύνησε τις σιωνιστικές θεωρίες συνωμοσίας που σχετίζονται με την παγκόσμια κυριαρχία. Αυτό το έγγραφο υποστήριξε ότι, οι Σιωνιστές εμπόδισαν σκόπιμα την αγροτική πρόοδο στα αναπτυσσόμενα έθνη, για να διαιωνίσουν τον έλεγχο των Εβραίων στον κόσμο. Ισχυρίστηκε επίσης ότι, αυτή η στρατηγική ήταν αποτελεσματική στην Τουρκία.

Ο Σαχίν και οι συνεργάτες του, διεξήγαγαν έρευνες σε διάφορα άτομα και οντότητες, υποπτευόμενοι ότι είχαν κακόβουλες προθέσεις. Μεταξύ αυτών ήταν το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Γιώργος Μάροβιτς, ο πρώην εκπρόσωπος του Βατικανού στην Κωνσταντινούπολη, ο συνταξιούχος Ασσύριος καθολικός επίσκοπος Yusuf Sağ, ο Τούρκος μουσουλμάνος κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν και οργανώσεις που λαμβάνουν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Αύγουστο του 2013 ο Σαχίν καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 49 ετών και τεσσάρων μηνών, για τον ρόλο του στην ενορχήστρωση της παράνομης «ομάδας S-1» και τον σχεδιασμό μιας σειράς δολοφονιών. Στη συνέχεια, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Μπασμπούγ, ο οποίος είχε διατάξει τη δημιουργία της «ομάδας S-1» και είχε εγκρίνει τις δολοφονίες, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά, ο Σαχίν και οι άλλοι βρέθηκαν να γλιτώνουν τις ποινικές κυρώσεις, λόγω της παρέμβασης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η υπόθεση τελικά ανατράπηκε μετά από πολιτική παρέμβαση και όλοι οι ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένου του Σαχίν, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες, τον Μάρτιο του 2014.

Με τον διορισμό του Γκιουράκ ως ΑΓΕΕΘΑ στις 4 Αυγούστου 2023, ο  Ερντογάν σηματοδότησε ουσιαστικά την υποστήριξή του στις αντισημιτικές και αντιχριστιανικές απόψεις του στρατηγού. Αυτή η κίνηση προκάλεσε ανησυχίες, καθώς αγνόησε τη συμμετοχή του Γκιουράκ με τον Σαχίν σε σχέδια δολοφονίας και μια παράνομη εκστρατεία κατά των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Τουρκία.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ