Ένοπλες Συρράξεις

“Ασύμμετρη απειλή”: Ουκρανικό αεροσκάφος δέχεται επίθεση από 9 ρωσικά – Η Σουηδία αρνείται να δώσει μαχητικά JAS 39 Gripen στην Ουκρανία

Η κατάσταση στην εναέρια μάχη είναι αποκαρδιωτική για το Κίεβο, καθώς φαίνεται κατηγορηματικά ότι, τα  Ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη  διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να στοχοποιηθούν από τα Ρωσικά,  από την πρώτη στιγμή μάλιστα της απογείωσής τους.

Ο στρατηγός Mykola Oleschuk, ο Αρχηγός της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας (UAF), εξέδωσε σοβαρή προειδοποίηση σχετικά με την ασφάλεια των ουκρανικών αεροσκαφών.

Επεξηγώντας περαιτέρω την ένταση της απειλής, αποκάλυψε ότι σε μια τρομακτική περίπτωση, ένα μοναχικό ουκρανικό αεροπλάνο βρέθηκε «πολιορκημένο» από εννέα ρωσικά αεροσκάφη. Αυτός ο αυστηρός ισχυρισμός, υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του κινδύνου που αντιμετωπίζουν τα ουκρανικά αεροσκάφη στο τρέχον πολεμικό κλίμα.

Ο στρατηγός Oleschuk έκανε μια απογοητευτική δήλωση σχετικά με το βεληνεκές κρούσης του ρωσικού αεροσκάφους, το οποίο ανέφερε ότι υπερβαίνει τα 200 χιλιόμετρα. «Το εχθρικό αεροσκάφος βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 km, ενώ το δικό μας αεροσκάφος απέχει μόλις 20 km. Επομένως, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για τα αεροπλάνα μας από την στιγμή που θα απογειωθούν από τη βάση για να εισέλθουν στη ζώνη κρούσης του εχθρού», διευκρίνισε ο Στρατηγός. Προειδοποίησε περαιτέρω, « Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι τα αεροσκάφη μας βρίσκονται υπό άμεσο κίνδυνο επίθεσης».

Προηγμένα βλήματα της Μόσχας

Το έργο της αναχαίτισης και εξουδετέρωσης ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, γίνεται όλο και πιο προκλητικό για τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον  εκπρόσωπο της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο Radio Liberty,  έριξε φως στις προηγμένες δυνατότητες των βλημάτων της Μόσχας, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν την τροχιά τους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, καθιστώντας τους ουσιαστικά «αόρατα» για τα αμυντικά συστήματα της Ουκρανίας.

Όπως διευκρίνισε, τα βλήματα εμπλέκονται σε έναν «αδυσώπητο χορό» συνεχών αλλαγών πορείας. Ο γρήγορος ρυθμός αυτών των αλλαγών, αφήνει σε ένα Ουκρανικό σύστημα αεράμυνας μόλις και μετά βίας λίγο χρόνο  για να καταγράψει την απεικόνιση της τροχιάς του εισερχόμενου πυραύλου, πριν αυτός  ήδη αποκλίνει από την πορεία του. «Στη συνέχεια προχωρά και αλλάζει την πορεία του επανειλημμένα», τόνισε, διατυπώνοντας την επαναλαμβανόμενη και απρόβλεπτη φύση αυτών των κινήσεων.

Σε ένα ενδεικτικό περιστατικό, οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία ξεκίνησαν μια μακρά τροχιά που εκτείνεται σε όλο το εύρος της Ουκρανίας, φτάνοντας μέχρι τη δυτικότερη περιοχή του Λβίβ. Μετά από αυτό το εκτεταμένο ταξίδι, αυτά τα βλήματα επανέκαμψαν την πορεία τους για να χτυπήσουν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται στην κεντρική περιοχή Khmelnytskyi της Ουκρανίας.

Σε μια οξυδερκή αποκάλυψη που έκανε ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, δηλώθηκε ότι τα ρωσικά drones έχουν πλέον υιοθετήσει μια νέα στρατηγική υπεκφυγής. Συμμετέχοντας σε έναν ελιγμό που περιγράφεται ως «κύκλος», αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στοχεύουν να αποπροσανατολίσουν την ουκρανική αεράμυνα, με αποτέλεσμα να χάνονται τα ίχνη των τοποθεσιών τους.

Η Σουηδία λέει όχι για μαχητικά Gripen  στην Ουκρανία

Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την Σουηδία για το ενδεχόμενο να εφοδιαστεί με μαχητικά αεροσκάφη Gripen, έπειτα από συνάντηση που είχε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον, στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία έξω από την Στοκχόλμη.

«Ενώ η Σουηδία δεν είναι ακόμη μέλος του ΝΑΤΟ, μια τόσο μεγάλη γεωγραφικά χώρα ανησυχεί για την ασφάλεια των συνόρων της και πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των μέσων που μπορεί ή δεν μπορεί να προσφέρει ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον και συνέχισε:

«Θα κάνουμε τα πάντα για να τους υποστηρίξουμε με αεροπλάνα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νέες δεσμεύσεις για να δοθούν σουηδικά αεροσκάφη στην Ουκρανία», δήλωσε  καθώς η συζήτηση αφορούσε το θέμα της παράδοσης σουηδικών μαχητικών πολλαπλών ρόλων JAS 39 Gripen στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σουηδία καθησυχάζει με αυτή της τη  θέση, στο πλαίσιο του λεγόμενου «αεροπορικού συνασπισμού» που έχει συγκροτήσει η Ουκρανία και οι εταίροι της, για να αποκρούσουν τη ρωσική επιθετικότητα και να ξεπεράσουν την αεροπορική υπεροχή που κατέχουν επί του παρόντος οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής στα ουκρανικά εδάφη.

Για παράδειγμα, νωρίτερα τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ο υπουργός Άμυνας  Τζόνσον, είπε ότι δεν υπήρχε «πλεόνασμα αεροσκάφους» που θα μπορούσε να στείλει η Σουηδία στην Ουκρανία, αν και λίγο αργότερα η Σουηδία εντάχθηκε στον «συνασπισμό» για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να εκπαιδεύσουν τα μαχητικά F-16 που η ίδια η Σουηδία δεν έχει σε υπηρεσία.

 

Στις 20 Αυγούστου, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι οι Ουκρανοί πιλότοι είχαν ήδη ξεκινήσει μια «δοκιμαστική εκπαίδευση» στα μαχητικά Gripen και είπε ότι, θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι να φτάσει το σουηδικό αεροσκάφος στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δήλωση του Κρίστερσον ότι η Σουηδία δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να εκληφθεί όχι απλώς ως πρόσχημα για την άρνηση  παράδοσης των μαχητικών αλλά μάλλον ως μια συγκεκριμένη προϋπόθεση για το πότε η χώρα θα είναι πιο πιθανό να επανεξετάσει την προμήθεια Gripens.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή