Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

“Προθάλαμος” για να μάθουν να πετούν Mirage 2000! Alphajets για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων μαχητικών

Η Mette Frederiksen είπε ότι η Δανία, μαζί με την Ολλανδία, είναι οι πρώτες χώρες που δεσμεύτηκαν να παρέχουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία. Εξέφρασε την ελπίδα ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε ότι, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε  την κατ’ αυτόν «ιστορική» απόφαση της Ολλανδίας και της Δανίας να παραδώσουν στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας του συνολικά 61 μαχητικά αεροσκάφη F-16 (Lockheed Martin), δυο μέρες μετά το πράσινο φως των ΗΠΑ.

Τα 42 αεροσκάφη προστίθενται στα 19 που ανακοίνωσε πως θα προσφέρει η Δανία. Κοπεγχάγη και Άμστερνταμ, που υποδέχθηκαν τον Ουκρανό πρόεδρο το σαββατοκύριακο, δεσμεύθηκαν να διαθέσουν τα μαχητικά στο Κίεβο μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Ουκρανών χειριστών.

Σύμφωνα με το opex360, η Ουκρανία δεν θα έχει πριν από την άνοιξη, ούτε καν το καλοκαίρι του 2024, τα αμερικανικής σχεδίασης μαχητικά-βομβαρδιστικά F-16 για τα οποία φωνάζει εδώ και αρκετούς μήνες. Την περασμένη εβδομάδα, η Washington Post έδωσε τους λόγους. Και αυτά επιβεβαιώθηκαν από τον στρατηγό Τζέιμς Μπ. Χέκερ, διοικητή των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική.

Πρώτον, και όπως ο Φράνκ Κένταλ, Γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, και ο στρατηγός Μάρκ Μίλευ, Αρχηγός του Επιτελείου των Ηνωμένων Πολιτειών, πριν από αυτόν, θεώρησε ότι, τα F-16 δεν θα αποτελέσουν μια «θαυματουργή λύση» που θα επιτρέψει τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκτήσουν το «πάνω χέρι» έναντι των Ρώσων ομολόγων τους.

Από την άλλη πλευρά, θα διευκολύνουν τη χρήση δυτικών πυρομαχικών που της έχουν παρασχεθεί, όπως ο πύραυλος αντιραντάρ AGM-88 HARM ή ο πύραυλος αέρος-αέρος AIM-120 AMRAAM.

Όπως και να έχει, για τον στρατηγό Χέκερ, η κυριαρχία του F-16 δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Έτσι, «μπορεί κανείς να γίνει ικανός σε ορισμένα οπλικά συστήματα αρκετά γρήγορα, αλλά με αυτά όπως το F-16, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Και η αποστολή μερικών Μοιρών F-16 με αρκετά υψηλή κατάσταση ετοιμότητας μπορεί να διαρκέσει τέσσερα ή πέντε χρόνια», εξήγησε.

Ένας Ουκρανός πιλότος μαχητικού, έστω και έμπειρος, θα πρέπει να εξοικειωθεί με ένα σύστημα όπλων ριζικά διαφορετικό από αυτά που έχει συνηθίσει, αφού κληρονόμησε από τη σοβιετική περίοδο.

 Εκτός από το γλωσσικό εμπόδιο, πρέπει να οικειοποιηθεί νέες τακτικές σε σχέση με τον οπλισμό που θα πρέπει να εφαρμόσει και τις επιδόσεις που αφορούν το F-16 (ή άλλο αεροσκάφος δυτικής κατασκευής). Και τα πράγματα δεν είναι πιο απλά όταν πρόκειται για την εκπαίδευση ενός «επίδοξου» πιλότου.

Από τους 32 Ουκρανούς πιλότους που κλήθηκαν να πάρουν τον έλεγχο ενός F-16, μόνο 8 έχουν επαρκή γνώση της αγγλικής γλώσσας για να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους. Όσο για τους υπόλοιπους, «παρακολουθούν γλωσσική εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο στρατηγός Χέκερ, επιβεβαιώνοντας έτσι πληροφορίες από την Washington Post και το Politico.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματικό, αυτοί οι Ουκρανοί πιλότοι πρέπει στη συνέχεια να εκπαιδεύονται σε ελικοφόρα αεροπλάνα, γνωρίζοντας ότι η Βασιλική Αεροπορία έχει Tutor Mk1 (Grob G-115), Prefect Mk1 (Grob G-120TP) και T-6 Texas II. Μετά, συνέχισε , θα πάνε «στη Γαλλία να πετάξουν λίγο με το Alphajet».  Επομένως, αυτοί οι Ουκρανοί πιλότοι θα πάνε αναμφίβολα στο Cazaux.

Τον Φεβρουάριο, ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιέν Λεκόρνου, είχε πει να μην αποκλείσει το ενδεχόμενο εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στη Γαλλία. Και, ένα μήνα αργότερα, η καθημερινή Le Figaro είχε αποκαλύψει ότι, τουλάχιστον τριάντα αεροπόροι από την Ουκρανία παρακολουθούσαν «ταχεία» εκπαίδευση στο Mont-de-Marsan και τη Nancy για να μάθουν να πετούν… Mirage 2000.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ των κριτικών σε μέσα ενημέρωσης στη Γαλλία και στα τοπικά κοινωνικά δίκτυα, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι το Παρίσι , έχει ήδη ξεκινήσει τη μεταφορά αεροσκαφών τύπου Mirage 2000 στην Ουκρανία για χρήση ως φορείς πυραύλων κρουζ SCALP-EG, τους οποίους έχουν ήδη παραλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Και όλα αυτά επικαλύπτονται με φόντο αναφορές για πιθανή εκπαίδευση πιλότων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στη Γαλλία , οι οποίες επιβεβαιώθηκαν εν μέρει ακόμη και από το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας τον Μάρτιο του 2023 που έλεγαν  ότι οι Ουκρανοί πιλότοι «υποβάλλονται σε εκπαίδευση αεράμυνας και θα βελτιώσουν τις δεξιότητες επιβίωσης σε περίπτωση εκτίναξης σε εχθρικό έδαφος».

Το παραπάνω σκεπτικό για το νέο κύμα φημών για το Mirage 2000 για την Ουκρανία, μοιάζει παράξενο και απίθανο με τον δικό του τρόπο, αλλά ταυτόχρονα τραβάει κάποια προσοχή. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η Γαλλία είχε ήδη την εμπειρία επανεκπαίδευσης Γερμανών πιλότων από το MiG-29 στο Mirage 2000 μέσα σε μόλις 3 μήνες.

Η Γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη χρησιμοποιεί επί του παρόντος 195 μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 96 Rafale και 24 Mirage 2000-5F και 68 Mirage-2000D. Τον περασμένο Ιούνιο, η Γαλλία παροπλίστηκε και αποθήκευσε τα τελευταία 12 Mirage 2000C.

Το Mirage 2000C διαθέτει αναβαθμισμένο ραντάρ, σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού, καθώς και δυνατότητα μεταφοράς όπλων αέρος-εδάφους, συμπεριλαμβανομένων λοβών πυραύλων και διαφορετικών τύπων βομβών. Το μαχητικό αεροσκάφος μπορεί επίσης να οπλιστεί με αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ