Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Ουκρανία έλαβε το “πρώτο F-16” : Προσομοιωτές του μαχητικού από την Τσεχική Δημοκρατία στο Κίεβο-Τελική ευθεία για τις παραδόσεις;

Οι δυτικές χώρες εργάζονται για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία και την εκπαίδευση πτήσεων για το στρατιωτικό προσωπικό της χώρας. Δεν υπάρχει ακόμη σαφές σχέδιο για την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία, ενδέχεται να ξεκινήσουν την εκπαίδευση πιλότων στο εγγύς μέλλον.

Ένα εκπαιδευτικό κέντρο σχεδιάζεται να ανοίξει στη Ρουμανία. Ο αμερικανικός στρατός πιθανότατα θα εμπλακεί στη διαδικασία. Επισημαίνουμε ότι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε τη μεταφορά των F-16 στην Ουκρανία απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία στον πυρηνικό τομέα.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι, οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε ένα σχέδιο εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων να πετούν με μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Η έναρξη της εκπαίδευσης δεν μπορεί να ξεκινήσει, μεταξύ άλλων, λόγω του ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α δεν έχει ακόμη επισήμως εγκρίνει τη μεταφορά εκπαιδευτικού υλικού και προσομοιωτών πτήσης. Τώρα υπόκεινται σε περιορισμούς εξαγωγών.

Ωστόσο, λόγω των σημερινών περιορισμών, η Τσεχική Δημοκρατία έχει παράσχει στην Ουκρανία προσομοιωτές πτήσης. Αυτή η πληροφορία μεταδόθηκε από τον επίσημο εκπρόσωπο του Γραφείου του Ουκρανού Προέδρου, αναφέροντας λεπτομερώς τη μεταφορά αυτού του εκπαιδευτικού εξοπλισμού στο προσωπικό αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης αυτών των προσομοιωτών πτήσης, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι έδειξε πώς αυτές οι συσκευές μπορούσαν να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους, και να χειρίζονται ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος χωρίς να χρειάζεται το πραγματικό αεροσκάφος. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του γραφείου του προέδρου, «αυτή η καινοτόμος τεχνολογία θα επιτρέψει στους πιλότους να εξοικειωθούν στενά με όλες τις πτυχές του σύγχρονου μοντέλου στον αέρα, με ιδιαίτερη έμφαση στις εντυπωσιακές μαχητικές του ικανότητες».

Πρόσθετες αναφορές αποκαλύπτουν ότι, ο Πρόεδρος Ζελένσκι υιοθέτησε μια πρακτική προσέγγιση, δοκιμάζοντας ο ίδιος τον προσομοιωτή σε μια προσομοίωση πτήσης. Ωστόσο, από τους 30 Ουκρανούς πιλότους που έχουν εκπαιδευτεί στον προσομοιωτή, μόνο 8 πληρούν τα απαιτούμενα πρότυπα. Αυτό το έλλειμμα αποδίδεται στο γεγονός ότι, η πλειονότητα των πιλότων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν είναι ικανοί στα αγγλικά.

Τσεχικοί προσομοιωτές πτήσης

Ενώ συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο των προσομοιωτών πτήσης που προμηθεύει η Τσεχία στην Ουκρανία παραμένουν άγνωστες, αξίζει να σημειωθεί ότι η Τσεχική Δημοκρατία έχει διακεκριμένη φήμη για την παράδοση της στην τεχνολογία προσομοιωτών πτήσης. Στην πραγματικότητα, η χώρα αναγνωρίζεται για τη συνεχή προώθηση και βελτίωση αυτών των συστημάτων.

Για παράδειγμα, ο καινοτόμος προσομοιωτής των μαχητικών  F-15E, μια κοινή δημιουργία των Vrgineers και Razbam Simulations, έχει προβληθεί ως πιθανό υποκατάστατο της πραγματικής πτήσης με το αεροσκάφος, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εταιρείας. Η εμβυθιστική ικανότητα του προσομοιωτή, που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια οθονών 4K, είναι ένα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει.

Η εταιρεία τονίζει περαιτέρω ότι, ο εκπαιδευτικός  προσομοιωτής είναι ελαφρύς και μπορεί να συναρμολογηθεί σε μόλις 30 λεπτά, καθιστώντας το ένα ευέλικτο, πρακτικό εργαλείο. Η φορητότητά του είναι ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό, που διευκολύνεται από το Portable Trainer της Vrgineers και τα ακουστικά XTAL3 VR, σε συνδυασμό με το μοντέλο λογισμικού F-15E της Razbam.

Όραμα Vrgineers

Το όραμα του κατασκευαστή είναι να εξασφαλίσει ευρεία πρόσβαση σε αυτόν τον προσομοιωτή για όλους τους πιλότους. Προβλέπουν ότι, αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί έως το 2030. Το συμπαγές μέγεθος, το ελαφρύ βάρος  και η κινητικότητα του προσομοιωτή είναι χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να επιτρέψουν τόσο στους μελλοντικούς όσο και στους σημερινούς πιλότους F-15, να εκπαιδεύονται απευθείας από τα σπίτια τους. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να συνδέσουν τη διεπαφή του προσομοιωτή  μέσω ενός ασφαλούς VPN.

Οι Vrgineers οραματίζονται το προϊόν τους ως ένα φιλικό προς τον χρήστη, πρακτικό εργαλείο ικανό να εμπνεύσει σχεδόν οποιονδήποτε να γίνει πιλότος F-15. Ωστόσο, οι ειδικοί και οι εκπαιδευτές F-15E προειδοποιούν ότι ένας προσομοιωτής, μπορεί να μην είναι σε θέση να αναπαράγει την αίσθηση της ταχύτητας.

Το μοντέλο F-15E ενσωματώνει επίσης το καινοτόμο TALON AI, ένα συγκυβερνήτη AI ικανό να εκτελεί τακτικές εργασίες όπως το κλείδωμα του στόχου και η πλοήγηση.

Υπενθυμίζουμε ότι, ένα άλλο εκπαιδευτικό κέντρο σχεδιάζεται να ανοίξει στη Δανία. Ένας ευρωπαϊκός συνασπισμός  11 κρατών, με επικεφαλής τη Δανία και την Ολλανδία , συνεργάζεται για τη δημιουργία του . Υποτίθεται ότι, αυτές οι χώρες θα ξεκινήσουν την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων τον Αύγουστο. Ωστόσο,  καμία από τις χώρες δεν έχει ακόμη ανακοινώσει δημόσια τη διάθεση μαχητικών αεροσκαφών για την Ουκρανία.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ