Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Επικίνδυνη κλιμάκωση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία-Επίκειται θερμό αεροπορικό επεισόδιο

Το τελευταίο χρονικό διάστημα διάχυτη είναι η διαπίστωση ότι η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας πέραν του πολέμου στην Ουκρανία, εξελίσσεται με επικίνδυνο τρόπο μάλιστα στην Συρία, με την ένταση να έχει "χτυπήσει κόκκινο".

Υπάρχουν  έντονες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και εσφαλμένους υπολογισμού που θα μπορούσαν να μετουσιωθούν ακόμη και σε αντιπαράθεση μεταξύ των δύο εθνών, ενώ τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται πολλές κατηγορίες για παραβίαση των  πρωτοκόλλων αποφυγής σύγκρουσης από τις δύο πλευρές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επικίνδυνη Κλιμάκωση ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία

"Και οι δύο πλευρές έχουν αναφέρει επικίνδυνες εμπλοκές σχεδόν καθημερινά αυτήν την εβδομάδα, σαφές σημάδι της αύξησης των στρατιωτικών εντάσεων στη Συρία", σημειώνει σε σχετικό άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ αναφέροντας:

Οι Ρωσικές κατηγορίες

Ο Υποναύαρχος Oleg Gurinov, αναπληρωτής επικεφαλής του "Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης για τη Συρία", είπε ότι στις 26 Ιουλίου, ένα αμερικανικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πέταξε «επικίνδυνα κοντά» σε ένα ζευγάρι ρωσικών αεροσκαφών Su-35 και Su-34 των Δυνάμεων στην περιοχή Al-Bab σε υψόμετρο 6.200 μέτρων.

Ο Γκουρίνοφ είπε ότι τα ρωσικά μαχητικά εκτόξευσαν αμέσως φωτοβολίδες " δολώματα"  ως αντίδραση στο MQ-9 Reaper που "κλείδωσε" τα όπλα του πάνω τους.

Επιπλέον, στις 25 Ιουλίου, ο ρωσικός στρατός δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχαν παραβιάσει τους κανόνες αποφυγής σύγκρουσης στη Συρία 12 φορές .

Στις 27 Ιουλίου, αναφέρθηκε ένα άλλο περιστατικό καθώς ένα ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Orlan-10 δέχθηκε ραδιοηλεκτρονική επίθεση πάνω από τη Συρία.

Ωστόσο, οι χειριστές των drone κατάφεραν με κάποιο τρόπο να το επιστρέψουν στη βάση με ασφάλεια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

 

Ο Υποναύαρχος Oleg Gurinov ανακοίνωσε επίσης ότι, «Στις 28 Ιουλίου, στις 07:55, σε υψόμετρο 5.000 μέτρων στην περιοχή του οικισμού Nafla, στην επαρχία Raqqa, καταγράφηκε για άλλη μια φορά μια επικίνδυνη προσέγγιση από έναν Μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 του συνασπισμού σε αεροσκάφος Su-34 των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων».

Οι κατηγορίες των ΗΠΑ

Από την πλευρά της, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ κατηγόρησε τα ρωσικά μαχητικά Su-35 Flanker-E για επικίνδυνες αναχαιτίσεις και ελιγμούς και πτήσεις πάνω από τις στρατιωτικές της βάσεις στη βορειοδυτική Συρία από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Αυτοί οι ισχυρισμοί σχεδόν πάντα συνοδεύονταν από τις υποκείμενες ανησυχίες ενός «λάθους υπολογισμού».

Επίσης οι ΗΠΑ έχουν επίσης κατηγορήσει τη Ρωσία ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των drones τους. 

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δημοσίευσε βίντεο ως αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της.

Επιπλέον, ο Κεντρικός Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (AFCENT) Αντιπτέραρχος Alex Grynkewich είπε ότι ένας Ρώσος πιλότος τοποθέτησε σκόπιμα το μαχητικό αεροσκάφος Su-35 μπροστά από ένα MQ-9 και ενεργοποίησε τον μετακαυστήρα, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα του χειριστή να ελέγχει το drone με ασφάλεια.

Όχι μόνο αυτό, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) επίσης αποχαρακτήρισε νωρίτερα δύο βίντεο που δείχνουν επικίνδυνους ελιγμούς που διεξάγονται από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, ένας αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε τον Μάιο ότι τον Νοέμβριο του 2022, ένας ρωσικός πύραυλος εδάφους-αέρος απέτυχε να καταρρίψει  ένα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper που πετούσε πάνω από τη Συρία για λίγες ίντσες.

Οι ΗΠΑ έστελλαν 12 μαχητικά F-35 στη Συρία και F-22 στην Ιορδανία

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δώδεκα αμερικανικά μαχητικά F-35 stealth έφτασαν στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσουν την αεροπορική δύναμη της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στην περιοχή.

Αν και στόχευε κυρίως στην ανερχόμενη στρατιωτική ισχύ του Ιράν, η ανάπτυξη θεωρήθηκε επίσης ως απάντηση προς την Ρωσία.

Η Αναπληρώτρια Γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Sabrina Singh, ανακοίνωσε στις 17 Ιουλίου ότι ο υπουργός Άμυνας αποφάσισε την ανάπτυξη του αντιτορπιλικού USS Thomas Hudner,  μαχητικών F-35 και των μαχητικών F-16 στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM).

Επιπλέον, η παραπάνω ανάπτυξη έκανε περισσότερο σκεπτικούς τους αναλυτές όταν έγινε η πρόσφατη άφιξη stealth F-22 στην Ιορδανία από την Ευρώπημε στόχο την αποτροπή των ελιγμών των Ρώσων πιλότων στην περιοχή.

Αυτό τροφοδότησε ανησυχίες ότι μια εναέρια σύγκρουση θα μπορούσε να είναι πιθανή.

Η ανάπτυξη μαχητικών F-35 stealth στην περιοχή έχει προκαλέσει εικασίες ότι τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να συναντήσουν Su-35 και Su-34 των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (VKS). Υπό το φως των πρόσφατων δεσμεύσεων μεταξύ των δύο δυνάμεων, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια κλιμάκωση μπορεί να μην είναι πολύ απίθανη

Ένας εμπειρογνώμονας με έδρα τη Μέση Ανατολή δήλωσε στους EurAsian Times υπό τον όρο της ανωνυμίας:

«Δεδομένης της κατάστασης στην Ουκρανία, φαίνεται ότι ο αυξανόμενος αριθμός εμπλοκών μεταξύ των δύο πλευρών  στη Συρία ότι οδηγεί σε κλιμάκωση. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία,  ωστόσο καμία από τις πλευρές δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το F-22 ή ίσως το F-35 περισσότερο για αποτροπή. Κατά τη γνώμη μου, και οι δύο πλευρές το γνωρίζουν ήδη αυτό. Η USAF χρειαζόταν τα καλύτερα μαχητικά της γιατί τα Su-34 και Su-35 είναι πολύ καλά και το F-16 Viper δεν ανταποκρίνεται».

Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είχαν ήδη αναπτύξει ένα ικανό μαχητικό αεροσκάφος stealth στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η παρουσία ενός άλλου έχει προκαλέσει αναστάτωση.

Ενώ φαίνεται να στοχεύει στην αντιμετώπιση της απειλής που θέτει το Ιράν, έχει επίσης υπογραμμιστεί η ανάπτυξή του για να αποτρέψει τα ρωσικά στρατεύματα στη Συρία.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ  αεροπορικών δυνάμεων Ρωσίας-ΗΠΑ είναι πρό των πυλών στη Συρία, με πιθανότερο την κατάρριψη drone μιας εκ των δύο πλευρών και λιγότερο μαχητικού αεροσκάφους .

Κατά πόσο αυτό θα εξελιχθεί  στη συνέχεια σε έναν  ακήρυχτο πόλεμο στον εναέριο χώρο της Συρίας μεταξύ των δύο(2) υπερδυνάμεων και μέχρι που μπορεί να οδηγήσει, είναι κα΄τι που μένει να το δούμε.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ