Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Οργή Πούτιν κατά της Τουρκίας για Αζοφίτες-"Πόρτα" στον Ερντογάν για τα Ουκρανικά σιτηρά- Αναβάθμιση του ρόλου της Αιγύπτου από την Ρωσία

Είναι γνωστό ότι στην πολιτική και τις Διεθνείς σχέσεις, τίποτε δεν είναι σταθερό και αμετάβλητο, κάτι που φαίνεται να συμβαίνει στην παρούσα χρονική περίοδο μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι σχέσεις Πούτιν-Ερντογάν δεν διανύουν την καλύτερή τους περίοδο, ιδίως μετά την αποδοχή εισόδου από την Τουρκία στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας  και την πρόσφατη  Σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος ήρε τις ενστάσεις του για είσοδο και της Σουηδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Η είσοδος των δύο (2) Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ αναμένεται να έχει σοβαρές οικονομικές, στρατιωτικές και γεωπολιτικές αρνητικές συνέπειες για την Ρωσία στην Αρκτική και την Βαλτική θάλασσα, γεγονός που προκάλεσε την δυσαρέσκεια του Πούτιν προς τον "φίλο του" Ερντογάν.

Ωστόσο υπήρξε μια κόκκινη γραμμή την οποία πέρασε ο Τούρκος Πρόεδρος προκαλώντας εντονότατη δυσφορία στον Ρώσο ομόλογό του

Πυρ και μανία ο Πούτιν  κατά της Τουρκίας για μη τήρηση της συμφωνίας για τους Αζοφίτες

Άρθρο Ρωσικού ΜΜΕ, με πληροφόρηση από το ΥΠΑΜ της χώρας του, με τίτλο "Υπήρχαν συμφωνίες. Δεν θα υπάρξουν άλλα σχόλια", είπε ο Πούτιν για  την επιστροφή των Ουκρανών μαχητών από την Τουρκία, επισημαίνει:

"Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη μεταφορά μαχητών της  ομάδας Αζόφ ,αναγνωρισμένη ως τρομοκρατική και απαγορευμένη στη Ρωσία, από την Τουρκία.

Η απάντηση του αρχηγού του κράτους ήταν σύντομη και κατηγορηματική, αλλά ταυτόχρονα διφορούμενη, προκαλώντας το ενδιαφέρον πολλών σχολιαστών.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο δημοσιογράφος στράφηκε στον Πούτιν απευθύνοντας του  την ερώτηση:

- Οι συμφωνίες υπήρξαν, αποδεικνύεται ότι παραβιάζονται;

Ο Πούτιν απάντησε χωρίς κανένα δισταγμό ή καμία αβεβαιότητα:

- Υπήρχαν συμφωνίες. Δεν θα υπάρξουν άλλα σχόλια.

Αυτή η δήλωση αφήνει ένα ευρύ πεδίο για προβληματισμό και ανάλυση.

Αφενός, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας επιβεβαίωσε την ύπαρξη συμφωνιών, ενώ η συγκεκριμένη διατύπωση και η απουσία περαιτέρω σχολίων δεν μας επιτρέπουν να μάθουμε τις ακριβείς λεπτομέρειες αυτών των συμφωνιών και τον βαθμό εφαρμογής τους.

Είναι πιθανό αυτή η διατύπωση να επιλέχθηκε λόγω των υφιστάμενων σχέσεων με την Τουρκία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αρνείται να συνομιλήσει με τον Ερντογάν για τα Ουκρανικά σιτηρά

Πέραν αυτής της δήλωσης του Πούτιν με την οποία ουσιαστικά κατηγορεί την Τουρκία για καταπάτηση συμφωνίας για τους Αζοφίτες, οι οποίοι αποτελούν κόκκινο πανί και τρομοκράτες κατά την Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος αρνήθηκε να συνομιλήσει με τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανέναρξη της συμφωνίας για τα σιτηρά, παρά τα επείγοντα αιτήματα του τελευταίου, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη διπλωμάτες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ενώ το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για αυτό το θέμα σε επίπεδο αρχηγών κρατών, Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να επιμένουν στη διεξαγωγή διαλόγου μέσω άλλων καναλιών.

Η Gülru Gezer, πρώην ανώτερος διπλωμάτης στην τουρκική πρεσβεία στη Μόσχα, είπε στην WSJ ότι πιστεύει ότι η ρωσική πλευρά και ειδικά το Κρεμλίνο αμφισβητούν τον τρόπο σκέψης του Ερντογάν και ότι ο Πούτιν δεν ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνήματα από αρχηγούς ξένων κρατών.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν πρότεινε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήθελε να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά.

Διαβεβαίωσε ότι θα έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο συνάδελφό του για να συζητήσει τη συμφωνία χωρίς να περιμένει τη συνάντησή τους τον Αύγουστο στην Τουρκία.

Στροφή της  Ρωσίας προς Αίγυπτο-Αφρική

Σε πρόσφατο άρθρο μας   αναφερθήκαμε στη Σύνοδο  κορυφής Ρωσίας-Αφρικής που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, όπου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ηχώρα του  είναι σε θέση να αντικαταστήσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών στην Αφρική.

Η Μόσχα θα είναι έτοιμη εντός 3 με 4 μηνών και οι έξι χώρες  η Μπουρκίνα Φάσο, η Ζιμπάμπουε, το Μαλί, η Σομαλία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Ερυθραία  θα λάβουν 25.000 με 50.000 τόνους η καθεμία.

Παράλληλα είχαμε την αναβολή της επίσκεψης του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι στην Τουρκία, λόγω συμμετοχής του στη Σύνοδο  κορυφής Ρωσίας-Αφρικής

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι σχέσεις Πούτιν-Ερντογάν διέρχονται κρίση. Το θέμα είναι αν  και κατά πόσο ο Πούτιν έχει επιλέξει να έχει ως προνομιακό εταίρο του την Αίγυπτο εφεξής , βάζοντας την Τουρκία σε δεύτερο ρόλο, κάτι το οποίο διαφαίνεται από τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Τέλος μένει να δούμε τη στάση του Σίσι σε αυτό το νέο Ρωσικό άνοιγμα και το πώς θα διαμορφώσει τις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας σε Λιβύη και ΝΑ Μεσόγειο, περιοχές υψίστου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ