Ένοπλες Συρράξεις

“Επικίνδυνα παιχνίδια” : Είναι οι “Anonymous Sudan” ένα ρωσικό μέτωπο χάκερ που υποδύεται ως ισλαμιστική ομάδα;

Αρχίζουν να εμφανίζονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την παραγωγική ομάδα κυβερνο-εγκληματιών, η οποία έχει ενορχηστρώσει ένα κύμα επιθέσεων στην Αυστραλία, τη Σκανδιναβία και το Ισραήλ φέτος.

Η ομάδα χάκερ Anonymous Sudan, η οποία πιστεύεται ότι είναι μια ομάδα ισλαμιστών χάκερ, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια ρωσική ομάδα που λειτουργεί προς το συμφέρον της ρωσικής κυβέρνησης, είπαν ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στο Bloomberg τον περασμένο μήνα.

Οι Anonymous Sudan ισχυρίζονται ότι, στόχος τους είναι να οργανώσουν κυβερνοεπιθέσεις από την Αφρική εναντίον άλλων χωρών για την υπεράσπιση των καταπιεσμένων μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο.

Οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ωστόσο, αναφέρει το Bloomberg, προτείνουν ότι η ομάδα δεν είναι αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι. Αντίθετα, προτείνουν οτι η ομάδα χακτιβιστών εδρεύει στην πραγματικότητα στη Ρωσία και λειτουργεί προς το συμφέρον της ρωσικής κυβέρνησης.

Ποιοι είναι οι «Ανώνυμοι του  Σουδάν»;

Οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους Anonymous Sudan, από τότε που εμφανίστηκαν τον Ιανουάριο.

Αρχικά, ερευνητές από την TrueSec διέψευσαν τους ισχυρισμούς της ομάδας ότι, σχετιζόταν με τη διαδικτυακή συλλογικότητα ακτιβισμού των Anonymous και ότι λειτουργούσε από το Σουδάν.

Αντίθετα, οι ειδικοί είπαν ότι, η ομάδα φαίνεται να ανήκει σε ένα οικοσύστημα ρωσικών συλλογικοτήτων χάκερ- ακτιβιστών με ονόματα όπως το KillNet και το UserSec. Αυτά τα πληρώματα συνεργάζονται στενά, για να διαδώσουν προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου και να στοχοποιήσουν τους συμμάχους της Ουκρανίας στα δυτικά, εξήγησε η εταιρεία.

Το TrueSec βρήκε επίσης, αρκετές ενδείξεις που πρόδωσαν την αληθινή ταυτότητα του Anonymous Sudan, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ενός δημοφιλούς εργαλείου επικοινωνίας για Ρώσους χάκερ.

Ο λογαριασμός του Anonymous Sudan στην εφαρμογή συνομιλίας αναφέρθηκε ότι, βρισκόταν στη Ρωσία και η ομάδα είχε αλληλεπιδράσει με άλλους συνδεδεμένους με τη Ρωσία hacktivists στην υπηρεσία. Οι περισσότερες από τις αναρτήσεις του στην εφαρμογή, έγιναν επίσης στα αγγλικά και στα ρωσικά και όχι στα αραβικά.

Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι, η χρήση της πληρωμένης υποδομής από τον οργανισμό στις προηγούμενες επιθέσεις του – συμπεριλαμβανομένων 61 διακομιστών που χρησιμοποιήθηκαν για να κατευθύνουν την κυκλοφορία προκειμένου να καταρρεύσει μια υπηρεσία – έδειξε ότι είχε έναν σημαντικό χρηματοδότη.

«Είναι πιθανό κάποιος στη ρωσική κυβέρνηση, ή ο κύκλος γύρω από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν , να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις των Anonymous Sudan και να πληρώνει το KillNet για να διεξάγει τις επιθέσεις», δήλωσε πρόσφατα ο Mattias Wåhlén, ειδικός πληροφοριών απειλών TrueSec.

Η συλλογικότητα των χάκερ στοχεύει το Ισραήλ

Από τους στόχους που επέλεξε ο Ανώνυμος Σουδάν, το Ισραήλ κατέχει εξέχουσα θέση. Στις αρχές Απριλίου, ο όμιλος δήλωσε ότι καταδιώκει την Check Point Software Technologies Ltd., μια ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας.

Η ομάδα χάκερ απείλησε ξανά το Ισραήλ, λέγοντας ότι θα «εντείνει πολύ» τις επιθέσεις της στο εβραϊκό κράτος, λόγω της βίας μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και των Παλαιστινίων ταραχών στο Όρος του Ναού .

Το Bloomberg επικαλείται τον επικεφαλής του προσωπικού της Check Point, Gil Messing, ο οποίος φέρεται να σημείωσε ότι η ομάδα χάκερ είχε εξαπολύσει εκατοντάδες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον πολλών ισραηλινών στόχων, συμπεριλαμβανομένων ειδησεογραφικών οργανισμών, κυβέρνησης και στρατού, καθώς και πανεπιστήμια, τράπεζες και εταιρείες επικοινωνίας και τεχνολογίας.

Η ομάδα χάκερ φέρεται να στόχευσε επίσης ηλεκτρονικά συστήματα προειδοποίησης, που έχουν σχεδιαστεί για να ενημερώνουν τους Ισραηλινούς σχετικά με τις εισερχόμενες επιθέσεις με ρουκέτες καθώς εκτοξεύονταν ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Στην πραγματικότητα, το Bloomberg σημειώνει ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο από την ομάδα, έχουν συσχετιστεί με «γεωπολιτικές εξάρσεις» σε χώρες που αντιτίθενται στη Ρωσία.

Επιπλέον, οι Anonymous Sudan μιλούν πάντα υπέρ της ρωσικής κυβέρνησης.

«Ο ρωσικός στρατός πρέπει να νικήσει αυτή την εξέγερση», έγραψε η ομάδα στο Telegram κατά τη διάρκεια της σύντομης ανταρσίας της Βάγκνερ.

«Το Anonymous Sudan είναι μια ρωσική επιχείρηση πληροφοριών, που στοχεύει να χρησιμοποιήσει τα ισλαμικά της διαπιστευτήρια για να είναι υπέρμαχος της στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και του ισλαμικού κόσμου», δήλωσε στο Bloomberg ο Mattias Wåhlén, ειδικός πληροφοριών απειλών με έδρα τη Στοκχόλμη.

Ο Wåhlén είπε επίσης στο Bloomberg ότι, οι Anonymous του Σουδάν επιδιώκουν με επιμονή να  τονίζουν το μήνυμα ότι η Δύση και το Ισλάμ είναι εχθροί ενώ η Ρωσία είναι φίλος του Ισλάμ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ