Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Απόφαση σταθμός Μπάιντεν-Οι ΗΠΑ δίνουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία-Game Changer στις επιχειρήσεις και στην τελική έκβαση του πολέμου

Είναι γεγονός ότι η Ουκρανική επίθεση δεν έχει τον επιθυμητό ρυθμό προόδου και για να ακριβολογούμε έχει ανασχεθεί ουσιαστικά από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρουσιάζοντας μικρές επιτυχίες περιστασιακά, χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή της τακτικής εικόνας.

Κοινώς οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πέτυχαν την διάσπαση των Ρωσικών γραμμών αμύνης και ούτε την απελευθέρωση σημαντικών εδαφών της χώρας τους από τους Ρώσους εισβολείς.

Απόφαση Μπάιντεν oι ΗΠΑ να δώσουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία

Η παραπάνω αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο των επιχειρήσεων είναι κατά την εκτίμησή μας εκείνη που επιτάχυνε τις εξελίξεις αναφορικά με την απόφαση των ΗΠΑ, οι οποίες αμφιταλαντεύονταν, για την παράδοση πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, στο νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειάς τους σε αυτήν.

Σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, "οι ΗΠΑ θα παράσχουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία ως μέρος του νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας", επισημαίνοντας:

"Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την Παρασκευή, όπως είπε, μια «δύσκολη απόφαση» να παρασχεθούν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, μια κίνηση που η κυβέρνηση είπε ότι ήταν καίριας σημασίας για τον αγώνα, κατόπιν υπόσχεσης του Κιέβου να χρησιμοποιήσει προσεκτικά τις αμφιλεγόμενες βόμβες.

Η απόφαση έρχεται την παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, όπου ο Μπάιντεν είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ερωτήσεις από τους συμμάχους σχετικά με το γιατί οι ΗΠΑ θα στείλουν ένα όπλο στην Ουκρανία που περισσότερα από τα δύο τρίτα των μελών της συμμαχίας έχουν απαγορεύσει επειδή έχει ιστορικό πρόκλησης πολλών απωλειών σε αμάχους.

«Μου πήρε λίγο χρόνο για να πειστώ να το κάνω», είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CNN. Πρόσθεσε ότι τελικά έλαβε τη σύσταση του Υπουργείου Άμυνας να παράσχει τα πυρομαχικά και συζήτησε το θέμα με συμμάχους και με Γερουσιαστές. 

Είπε ότι «οι Ουκρανοί έχουν έλλειψη σε πυρομαχικά» και οι βόμβες διασποράς θα παρέχουν μια προσωρινή λύση για να σταματήσουν τα ρωσικά τανκς.

Οι αντιδράσεις σε ΗΠΑ-Ουκρανία-ΟΗΕ

Η κίνηση συνάντησε διχασμένες αντιδράσεις από το Κογκρέσο, καθώς ορισμένοι Δημοκρατικοί επέκριναν το σχέδιο ενώ ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι το υποστήριξαν. 

Χαιρετίστηκε στο Twitter από τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για «ένα έγκαιρο, ευρύ και τόσο απαραίτητο πακέτο αμυντικής βοήθειας» που «θα φέρει την Ουκρανία πιο κοντά στη νίκη επί του εχθρού και τη δημοκρατία στη νίκη επί της δικτατορίας».

Τα πυρομαχικά τα οποία είναι βόμβες που ανοίγουν στον αέρα και απελευθερώνουν δεκάδες μικρότερες βόμβες ,θεωρούνται από τις ΗΠΑ ως ένας τρόπος για να αποκτήσει το Κίεβο τα απαραίτητα πυρομαχικά , βοηθώντας έτσι στην ενίσχυση της επίθεσής του και την διάσπαση  των Ρωσικών γραμμών αμύνης.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν μια έκδοση του πυρομαχικού που θα έχει μειωμένο «ταχύτητα dud», που σημαίνει ότι λιγότερες από τις μικρότερες βόμβες θα αποτύχουν να εκραγούν. Αυτές που δεν έχουν εκραγεί, συχνά κατακλύζουν τα πεδία των μαχών και τις κατοικημένες περιοχές αμάχων, προκαλώντας ακούσιους θανάτους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουάσιγκτον θα παράσχει χιλιάδες τέτοια πυρομαχικά, αλλά δεν παρείχαν συγκεκριμένους αριθμούς.

«Αναγνωρίζουμε ότι τα πυρομαχικά διασποράς δημιουργούν κίνδυνο τραυματισμού πολιτών από μη εκραγέντα πυρομαχικά», είπε ο Σάλιβαν σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου. Αυτός είναι ο λόγος που αναβάλαμε την απόφαση για όσο χρονικό διάστημα μπορούσαμε. Αλλά υπάρχει επίσης τεράστιος κίνδυνος ζημιάς από τους πολίτες εάν ρωσικά στρατεύματα και τανκς διασπάσουν τις  Ουκρανικές θέσεις και καταλάβουν περισσότερο ουκρανικό έδαφος και υποδουλώσουν περισσότερους Ουκρανούς αμάχους, επειδή η χώρα δεν έχει αρκετό πυροβολικό. Αυτό είναι απαράδεκτο για εμάς».

Ωστόσο, η Marta Hurtado, μιλώντας για λογαριασμό του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, είπε την Παρασκευή «η χρήση τέτοιων πυρομαχικών θα πρέπει να σταματήσει αμέσως και να μην χρησιμοποιούνται σε κανένα μέρος».

Γιατί δίνονται τώρα στους Ουκρανούς

Ο Κόλιν Καλ, ο υφυπουργός Άμυνας για θέματα πολιτικής, είπε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στην Ουκρανία τα πιο σύγχρονα πυρομαχικά διασποράς .  Είπε ότι οι βόμβες έχουν δοκιμαστεί πέντε φορές μεταξύ 1998 και 2020 και οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι το ποσοστό των μη εκραγμένων πυρομαχικών είναι κάτω από 2,35%. Είπε ότι ο βασικός λόγος για την παροχή των βομβών είναι να παραμείνει η Ουκρανία στον αγώνα.

Τα πράγματα πάνε λίγο πιο αργά από ότι ήλπιζαν ορισμένοι», είπε ο Kahl σε μια ενημέρωση του Πενταγώνου. «Έτσι, αυτό γίνεται για να βεβαιωθούμε ότι οι Ουκρανοί έχουν τη σιγουριά ότι έχουν αυτό που χρειάζονται. Αλλά ειλικρινά, επίσης ότι οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι οι Ουκρανοί θα παραμείνουν στο παιχνίδι».

Ο Kahl είπε ότι οι Ουκρανοί έχουν παράσχει γραπτές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τα πυρομαχικά σε αστικές περιοχές που κατοικούνται από πολίτες και ότι θα υπάρξει προσεκτική καταγραφή του τόπου χρήσης τους.

Οι σύμμαχοι «αναγνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ της Ρωσίας που χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς για να επιτεθεί στην Ουκρανία και την Ουκρανία που θα χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τους πολίτες της και την κυρίαρχη επικράτειά της», είπε.

Ωστόσο, η αντίδραση των ΗΠΑ ήταν ανάμεικτη. Η εκπρόσωπος Betty McCollum, D-Minn., χαρακτήρισε την απόφαση «περιττή και τρομερό λάθος». Και ο εκπρόσωπος Jim McGovern, D-Mass., είπε ότι ο κίνδυνος για τους πολίτες παραμένει «συχνά πολύ μετά την ολοκλήρωση μιας σύγκρουσης».

Η Σύμβαση απαγόρευσης χρήσης βομβών διασποράς

Σε μια σύμβαση που απαγορεύει τη χρήση βομβών διασποράς έχουν προσχωρήσει περισσότερες από 120 χώρες που συμφώνησαν να μην χρησιμοποιούν, να παράγουν, να μεταφέρουν ή να αποθηκεύουν τα όπλα και να τα εκκαθαρίσουν μετά τη χρήση τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεταξύ εκείνων που δεν έχουν υπογράψει.

Τα πυρομαχικά διασποράς περιλαμβάνονται σε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατομμυρίων δολαρίων που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία. Το πακέτο της Παρασκευής, που προέρχεται από τα αποθέματα του Πενταγώνου, θα περιλαμβάνει επίσης τεθωρακισμένα οχήματα Bradley και Stryker και μια σειρά από πυρομαχικά, όπως οβίδες και ΠΕΠ πυροβολικού, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τα πυρομαχικά διασποράς, τα οποία εκτοξεύονται από το ίδιο πυροβολικό με τα συμβατικά των 155 mm, θα δώσουν στην Ουκρανία μια εξαιρετικά θανατηφόρα ικανότητα και θα της επιτρέψουν επίσης να χτυπήσει περισσότερους ρωσικούς στόχους χρησιμοποιώντας λιγότερα βλήματα.

Ο Kahl είπε ότι οι βόμβες διασποράς δεν είναι μια μόνιμη λύση, αλλά περισσότερο μια «γέφυρα», καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι εργάζονται για να αυξήσουν την παραγωγή των βλημάτων των 155 mm. Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις από τους συμμάχους είναι σιωπηλές.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε την Παρασκευή ότι η στρατιωτική συμμαχία δεν παίρνει θέση για τα πυρομαχικά διασποράς και είναι μια απόφαση που θα λάβουν οι σύμμαχοι. Και η Γερμανία, η οποία έχει υπογράψει τη συνθήκη απαγόρευσης, είπε ότι δεν θα παράσχει τις βόμβες στην Ουκρανία, αλλά εξέφρασε κατανόηση για την αμερικανική θέση."

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό, ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να δώσουν βόμβες διασποράς στους Ουκρανούς προκειμένου να πετύχουν οι τελευταίοι την διάσπαση των Ρωσικών γραμμών αμύνης, αφού τώρα αδυνατούν να το πετύχουν.

Επίσης Αμερικανοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίσουν την Ρωσική κυριαρχία σε Πυροβολικό, διασφαλίζοντας την μη περαιτέρω προώθηση των Ρωσικών δυνάμεων και κατάκτηση επιπλέον Ουκρανικών εδαφών, λαμβάνοντας υπόψιν τον κίνδυνο να μην εκραγούν πολλές μικρότερες βόμβες, γεγονός που θα οδηγήσει σε απώλεια αμάχων.

Ωστόσο διαβάζοντας προσεκτικά τα προαναφερθέντα οδηγούμαστε σε ένα άλλο πολύ σοβαρό συμπέρασμα.

Αυτό κατά την εκτίμησή μας είναι ότι χάρη στη χρήση βομβών διασποράς από τους Ουκρανούς, ουσιαστικά θα έχουμε μια σχετική διατήρηση των  υπαρχόντων θέσεων στο έδαφος  των Ουκρανικών και Ρωσικών δυνάμεων, αφού κανείς δεν θα μπορεί να κερδίσει μεγάλο μέρος εδαφών, με απώτερο σκοπό ίσως τον τερματισμό του πολέμου μετά από λίγους μήνες, με τον Πούτιν να διατηρεί τα εδάφη που κατέκτησε και την παροχή διευρυμένων εγγυήσεων του ΝΑΤΟ για την εδαφική ακεραιότητα της υπόλοιπης Ουκρανίας, με σύντομο χρονοδιάγραμμα εισόδου της στη Συμμαχία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ