Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Έκθεση κόλαφος Αμερικανικού Think Tank: Η Ρωσία δεν θα "ξεμείνει" από πυραύλους μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος-Λάθος η εκτίμηση Ουκρανίας-ΗΠΑ

Οι μάχες στην Ουκρανία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με την επίθεση του Κιέβου να βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας στα ΝΑ της χώρας, έχοντας ως αντικειμενικό σκοπό (ΑΝΣΚ) μεταξύ άλλων, την ανακατάληψη του Μπαχμούτ από τους Ρώσους.

Οι Ρώσοι αποκρούουν Ουκρανικές επιθέσεις στο Μπαχμούτ

Σύμφωνα με Ρωσικές πηγές με πληροφόρηση από το ΥΠΑΜ της χώρας τους, η Νότια Ομάδα των Ρωσικών  Ενόπλων Δυνάμεων απέκρουσε επιτυχώς μια επίθεση Ουκρανικού υποσυγκροτήματος, Ουλαμού αρμάτων και Μηχανοκίνητης Διμοιρίας (ΟΥΜΑ+Μ/Κ Δρία), στην περιοχή του οικισμού Berkhovka, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή του Μπαχμούτ.

"Στην προσπάθεια διάρρηξης συμμετείχαν περίπου 30 στρατιώτες της 77ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, υποστηριζόμενοι από τέσσερα άρματα μάχης και τρία ΤΟΜΠ. Στα πρώτα λεπτά της μάχης, δύο άρματα μάχης και ισάριθμα  ΤΟΜΠ καταστράφηκαν , με αποτέλεσμα  να διακοπεί η περαιτέρω επιθετική τους ενέργεια", επισημαίνεται.

 Ωστόσο λίγο νωρίτερα, Ρώσοι στρατιωτικοί ανταποκριτές ανέφεραν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κατάφεραν να εισβάλουν στο έδαφος του οικισμού Berkhovka, όπου ξεκίνησαν σκληρές μάχες,

Το Ρωσικό πυροβολικό κατέστρεψε  Ουκρανικό δορυφορικό σταθμό επικοινωνίας Starlink  και κέντρο ελέγχου drone

Ωστόσο η κυριότερη  είδηση  από το μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αφορά το γεγονός ότι το Ρωσικό πυροβολικό με πυρά  ακριβείας ΠΕΠ,  κατέστρεψε  Ουκρανικό δορυφορικό σταθμό επικοινωνίας Starlink  και ένα κέντρο ελέγχου drone κοντά στο Μπαχμούτ.

 Αυτό δήλωσε ο Vadim Astafyev, επικεφαλής του κέντρου Τύπου  της Νότιας Ομάδας των Ρωσικών  Ενόπλων Δυνάμεων σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.

Αμερικανικό Think Tank:" Η Ρωσία δεν "ξεμένει" από πυραύλους-Λάθος η εκτίμηση Ουκρανίας-ΗΠΑ"

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την άποψη ότι ΗΠΑ -Ουκρανία εκτίμησαν λάθος τις πυραυλικές δυνατότητες της Ρωσίας, πιστεύοντας ότι η Μόσχα θα ξεμείνει από πυραύλους, λόγω του Δυτικού εμπάργκο και της μακράς διάρκειας του πολέμου.

Ενδεικτικό για το εν λόγω ζήτημα, είναι άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, το οποίο επικαλείται σχετική έκθεση Αμερικανικού Thιnk Tank, σύμφωνα με το οποίο είναι «Μη ρεαλιστικό να περιμένουμε τη Μόσχα να ξεμείνει ποτέ από πυραύλους», επισημαίνοντας:

"Χωρίς διφορούμενα λόγια, η έκθεση που συντάχθηκε από τον Ian Williams, ο οποίος είναι Μέλος του Διεθνούς Προγράμματος Ασφάλειας και Αναπληρωτής Διευθυντής του Προγράμματος Πυραυλικής Άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη εκστρατεία της Ρωσίας, η οποία βρίσκεται στο σε πλήρη εξέλιξη το 2023, κατέστησε σαφές ότι θα ήταν «μη ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι η Ρωσία θα ξεμείνει ποτέ από πυραύλους».

Η έκθεση σημείωσε περαιτέρω ότι η Μόσχα πιθανότατα θα είναι σε θέση να οικοδομήσει ή να αποκτήσει την ικανότητα πρόκλησης πληγμάτων με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας βλάπτοντας σημαντικά τον πληθυσμό, την οικονομία και τον στρατό της Ουκρανίας «παρά τις κυρώσεις και τους κανονισμούς εξαγωγών».

Οι πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας 

Η Ρωσία εξαπολύει ανηλεείς πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία, οι οποίες έχουν ενταθεί με την πάροδο του χρόνου.

Οι πυραυλικές επιθέσεις το 2022

Το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν σοβαρά την οικονομία και τις υποδομές της Ουκρανίας και προσπάθησαν να εκμηδενίσουν την πολεμική της ικανότητα ,.ακρωτηριάζοντας την ενεργειακή της υποδομή.

Με τη βοήθεια των δυτικών εταίρων της και την απόκτηση νέων και προηγμένων συστημάτων αεράμυνας, η Ουκρανία κατάφερε να διατηρήσει το έδαφος της.

Με την Ρωσία να δαπανά συνεχώς  πυραύλους της επιτιθέμενη σε Ουκρανικούς στόχους, είχαν αρχίσει να δημιουργούνται εικασίες για εξάντλησή τους.

Όταν η Ρωσία άρχισε να αποκτά και να αναπτύσσει ιρανικής καταγωγής drones καμικάζι τύπου Shahed για να χτυπήσει στόχους εντός της Ουκρανίας, κάποιοι ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι και Ουκρανοί αξιωματικοί, είπαν ότι η αλλαγή τακτικής πιθανότατα επηρεάστηκε από τα αποθέματα πυραύλων του ρωσικού στρατού.

Μετά από περισσότερους από εννέα μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2022 ότι η Ρωσία βασίζεται όλο και περισσότερο σε βλήματα πυροβολικού και πυραύλους, μερικά από τα οποία κατασκευάστηκαν πριν από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Εκείνη την εποχή, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν προβλέψει ότι η Ρωσία θα εξαντλούσε τα πλήρως επισκευήσιμα αποθέματα πυρομαχικών της μέχρι τις αρχές του 2023. 

Η Ρωσία, από την πλευρά της, στράφηκε από την εκτόξευση των πιο προηγμένων και κατευθυνόμενων με ακρίβεια πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων, στη χρήση πυρομαχικών της σοβιετικής εποχής  βγάζοντάς τα από τις  αποθήκες της.  

Αυτό επαύξανε την εκτίμηση  που έγινε τόσο από αξιωματούχους όσο και από ειδικούς περί εξάντλησης των πυραυλικών αποθεμάτων της Ρωσίας.

Η τροποποίηση των επιθέσεων το 2023

Με τον πόλεμο να μπαίνει στο δεύτερο έτος του, αυτές οι προβλέψεις έχουν γίνει πιο ευρέως γνωστές μεταξύ των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2023, ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας Γιούρι Ιχνάτ ανέφερε ότι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία είχε λιγότερους από 100 σύγχρονους βαλλιστικούς πυραύλους Iskander στο οπλοστάσιό της.

Εκείνη την εποχή, η Ρωσία είχε εντείνει τη χρήση πυραύλων S-300 και S-400 για να πραγματοποιήσει πυραυλικές επιθέσεις σε επίγειους στόχους στην Ουκρανία.

Αυτό υποδήλωνε  ότι η νέα τακτική της Μόσχας είχε ως γνώμονα την αποφυγή χρήσης των βαλλιστικών πυραύλων ακριβείας της.

Το CSIS έχει μερικές απαντήσεις

Η έκθεση  του Αμερικανικού Think Tank τονίζει ότι μέχρι το 2023, η Ρωσία επιτέθηκε  σε μια σειρά στρατιωτικών και πολιτικών στόχων σε ολόκληρη την Ουκρανία με δαπανηρούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Οι στόχοι αυτών των βομβαρδισμών έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, όπως  και η ένταση και η ποιότητα των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, εμπειρογνώμονες όπλων, εντόπισαν περιπτώσεις φρεσκοκατασκευασμένων ρωσικών πυραύλων κρουζ που εκτοξεύτηκαν κατά της Ουκρανίας, οι οποίοι έλεγαν ότι το οπλοστάσιο της Ρωσίας έχει εξαντληθεί τόσο που χρησιμοποιούνται όπλα στη σύγκρουση μόλις λίγους μήνες μετά την κατασκευή τους.

 Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως προβλέψει ότι η κατασκευή ρωσικών πυραύλων θα είναι «πολύ πιο δύσκολη» λόγω των διεθνών κανονισμών για τις εξαγωγές, ιδιαίτερα σχετικά με την απόκτηση μικροτσίπ για τους πυραύλους ακριβείας.

Ωστόσο, η πρόσφατη έκθεση CSIS υποστηρίζει ότι οι εξαγωγικοί περιορισμοί και οι κυρώσεις δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα στη ρωσική παραγωγή πυραύλων. «Δεν υπάρχει μεμονωμένη λύση για αυτό το πρόβλημα. Το πολύ, οι κυρώσεις και οι έλεγχοι των εξαγωγών μπορούν να περιορίσουν την ποσότητα και την ποιότητα των μέσων που μπορεί να αποκτήσει η Ρωσία».

Όσον αφορά τις εικασίες σχετικά με τη μείωση των αποθεμάτων πυραύλων της Ρωσίας, η έκθεση υποστηρίζει ότι είναι πιθανό η Ρωσία να εξαντλούσε γρήγορα το τμήμα των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που είχε αρχικά ορίσει για την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση».

Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, η Ρωσία συνέχισε να εκτοξεύει πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας, ίσως αποσύροντας πυρομαχικά από άλλες περιοχές της επικράτειάς της.

Η Ρωσία έχει επίσης  τροποποιήσει αρκετούς πυραύλους εδάφους-αέρος και κατά πλοίων για αποστολές χερσαίων χτυπημάτων.

Επιπλέον, συνέχισε να παράγει πυραύλους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειονότητα ,ίσως όλοι οι Ρωσικοί πύραυλοι κρουζ στο σημερινό απόθεμα της Ρωσίας είναι προϊόντα που κατασκευάστηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι κυρώσεις και οι έλεγχοι των εξαγωγών μπορούν απλώς να κάνουν πιο δύσκολη και ακριβότερη την παραγωγή του πυραύλου, περιορίζοντας τον αριθμό των πυραύλων που θα μπορούσε να παράγει η Ρωσία.

«Αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να έχει την ικανότητα να κατασκευάζει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θα συνεχίσει να τα εκτοξεύει στην Ουκρανία. Αυτή η πραγματικότητα δεν θα αλλάξει μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος».

Η έκθεση σημειώνει ότι οι σημερινοί στόχοι της Ρωσίας είναι πρωτίστως να αναγκάσει την Ουκρανία να ανακατευθύνει την ικανότητα αεράμυνας για να υπερασπιστεί τις πόλεις της και όχι για να υποστηρίξει την επίθεση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ