Ένοπλες Συρράξεις

Τα μαχητικά Su-35 της Ρωσίας "διαλύουν" τα Su-25 της Ουκρανίας-Πιλότοι της UAF εκλιπαρούν για 4 μοίρες F-16 από τη Δύση

Οι πιλότοι της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας (UAF), που επιχειρούν με αεροσκάφη σοβιετικής εποχής, αγωνίζονται να περιορίσουν την ανώτερη ρωσική πολεμική αεροπορία εν μέσω των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων αντεπίθεσης, οδηγώντας σε μια θερμή έκκληση προς τις συμμαχικές χώρες για τη μεταφορά αεροσκαφών F-16. 

Αντισταθμισμένα από τα τεχνολογικά προηγμένα Su-35 της Ρωσίας, εξοπλισμένα με εξελιγμένα ραντάρ και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τα γηρασμένα Su-25 της Ουκρανίας, που εισήχθησαν τη δεκαετία του 1980, βρίσκονται σε σημαντικό μειονέκτημα.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο πιλότος Su-25 Ολέξιι, γνωστός με το διακριτικό "Πούμπα", αποκαλύπτει τη ζοφερή πραγματικότητα της κατάστασής τους, δηλώνοντας: "Χάνουμε πολλά αεροσκάφη από αυτά τα αναχαιτιστικά".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχοντας από πρώτο χέρι την εμπειρία του σκληρού αγώνα, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του πιλότοι έχουν υπομείνει το καταστροφικό τίμημα της απώλειας πολλών συντρόφων από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας πριν από ενάμιση χρόνο. Σε έναν ζοφερό προβληματισμό, ο Πούμπα μοιράζεται με θλίψη: "Έχασα τον αρχηγό της μοίρας μου και τον αλεξιπτωτιστή μου στη μάχη. Είναι και οι δύο ήρωες της Ουκρανίας".

Ο Πούμπα παραμένει ένας από τους λίγες δεκάδες πιλότους που συνεχίζουν να πετούν στους ουρανούς για την ουκρανική πολεμική αεροπορία. Καθώς η Ουκρανία μετατοπίζεται σε επιθετική στάση, ο απαραίτητος ρόλος των πιλότων της αεροπορίας εφόδου, συμπεριλαμβανομένου του Πούμπα, δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμος.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία, παρά την αριθμητική υπεροχή των Ρώσων ομολόγων της, συμμετέχει ενεργά στην παροχή κρίσιμης υποστήριξης στις ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις στην πρώτη γραμμή του μετώπου, καθώς η αντεπίθεση αποκτά δυναμική. Ωστόσο, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία διατηρεί την αεροπορική υπεροχή στο πεδίο της μάχης. 

Προηγουμένως, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία του για τα ρωσικά Su-35, δηλώνοντας ότι αυτά τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη παρέχουν στη Ρωσία "αυξανόμενη κυριαρχία" στον ουρανό πάνω από τη ζώνη σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι τα γηρασμένα αεροσκάφη σοβιετικής εποχής της Ουκρανίας δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δυνατότητες για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτή την τρομερή απειλή.

Ο "Spas", αναπληρωτής διοικητής τάγματος της 128 ξεχωριστής ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας, συγκρίνει τις αδυσώπητες αεροπορικές επιχειρήσεις της ρωσικής αεροπορίας με κύματα που παρατηρήθηκαν σε συγκρούσεις όπως το Βιετνάμ και το Αφγανιστάν.  Η συνεχής παρουσία ελικοπτέρων και αεροπλάνων καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για επαρκή αεροπορική υποστήριξη. 

Σύμφωνα με το CNN, το απόθεμα αεροσκαφών της Ουκρανίας έχει υποστεί κάποιες ενισχύσεις, με συνολικά 45 Su-25 και MiG-29 που παραλήφθηκαν από το ΝΑΤΟ και τα συμμαχικά έθνη στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ουκρανική πολεμική αεροπορία υπερβαίνουν τους απλούς αριθμούς. 

Αναγνωρίζοντας αυτές τις δυσκολίες, ένας πιλότος MiG-29 γνωστός ως "Juice" δήλωσε στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης ότι τα δυτικά έθνη θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν σημαντικά εξοπλίζοντας την Ουκρανία με τα περιζήτητα F-16, υπογραμμίζοντας τη σημασία των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών για την ενίσχυση των αεροπορικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας.

Γιατί η Ουκρανία θέλει F-16;

Ενώ υπογράμμισε τους περιορισμούς των αεροσκαφών Su-25, ο Ουκρανός πιλότος εξέφρασε την έντονη επιθυμία να επιχειρήσει με τα τεχνολογικά ανώτερα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16. Ο Juice πιστεύει ότι η ουκρανική αντεπίθεση θα μπορούσε να γνωρίσει σημαντικά βελτιωμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια για το προσωπικό εδάφους εάν είχε πρόσβαση σε F-16. 

Χαρακτηρίζοντάς το ως πιθανό "game changer" για ολόκληρο τον πόλεμο, ο Ουκρανός πιλότος σημείωσε τον κρίσιμο ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα F-16 στην υποστήριξη των ουκρανικών δυνάμεων και των αντιστασιακών τους προσπαθειών. Οι προηγμένες δυνατότητες των F-16 πιστεύεται ότι θα συμβάλουν καθοριστικά στην εκτέλεση κρίσιμων καθηκόντων για τον ουκρανικό στρατό.

Όπως και ο Pumba, ο πιλότος του MiG-29 "Juice" μοιράζεται επίσης τις ανησυχίες για τη ρωσική αεράμυνα και τα Su-35, αλλά τονίζει ότι η Ουκρανία έχει καταφέρει να μετριάσει την αποτελεσματικότητά τους υιοθετώντας νέες τακτικές. 

Οι ελιγμοί για την αποφυγή απειλών και ο εντοπισμός των βέλτιστων παραθύρων εμπλοκής έχουν αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτό δεν εγγυάται ασφάλεια, καθώς και η Ρωσία προσαρμόζεται και αλλάζει τακτικές.

Παρά την παραλαβή πυραύλων που προμηθεύονται από τη Δύση, η αποτελεσματικότητά τους παραμένει κάτω από το 100%, ενώ χρησιμοποιούν τα σημερινά αεροσκάφη. Ο Juice εξηγεί ότι λόγω των περιορισμών εμβέλειας και ακρίβειας, η Ουκρανία μπορεί να αξιοποιήσει μόνο το 25% περίπου των δυνατοτήτων των πυραύλων στόχευσης με ραντάρ, όπως το HARM. 

Τονίζει ακόμη ότι οι ίδιοι πύραυλοι που θα αναπτύσσονταν σε αεροσκάφη F-16 θα ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικοί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πρόσβασης σε αυτά τα προηγμένα αεροσκάφη.

Επιπλέον, οι Ουκρανοί πιλότοι πιστεύουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για έναν σημαντικό αριθμό μαχητικών αεροσκαφών για να εξισορροπήσουν τους όρους ανταγωνισμού και να επηρεάσουν ουσιαστικά το πεδίο της μάχης. 

Δηλώνουν ότι απαιτείται τουλάχιστον μία μοίρα, αποτελούμενη από 12 έως 20 αεροσκάφη, για την αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων. 

Ωστόσο, για την αποτελεσματική εκπλήρωση των καθηκόντων σε επιχειρήσεις πρώτης γραμμής και ειρηνικές περιφερειακές επιχειρήσεις, τονίζουν την ανάγκη για τρεις έως τέσσερις μοίρες.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι περισσότερα από 100 αεροσκάφη θα ήταν απαραίτητα για μακροπρόθεσμες προοπτικές και διαρκή αποτελεσματικότητα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...