Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Εκπληκτικές απώλειες! Η Ρωσία χρησιμοποιεί νέες δημιουργικές τακτικές για να αποφύγει τις καταστροφικές απώλειες των αρμάτων μάχης

Όταν η Ρωσία ξεκίνησε τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, χρησιμοποίησε για την επίθεση τα επιθετικά τα κύρια άρματα μάχης και τα ελαφρύτερα, αλλά βαριά οπλισμένα οχήματα μάχης BMP και BMD. Αλλά σε ένα κλασικό τακτικό λάθος, οι ρωσικές δυνάμεις   δεν είχαν αρκετό πεζικό συνοδείας για να εντοπίσουν και να εξολοθρεύσουν ενέδρες σε κατοικημένες περιοχές.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα καταστροφικές απώλειες και συνέβαλε στο να χάσει η Ρωσία  2.000 κύρια άρματα μάχης που επιβεβαιώθηκαν (οπτικά) ότι καταστράφηκαν, καταλήφθηκαν ή εγκαταλείφθηκαν έως τις 30 Μαΐου 2023. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει μόνο απώλειες που τεκμηριώθηκαν μεμονωμένα από το ιστολόγιο Oryx, που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι σίγουρα υψηλότερος, λαμβάνοντας υπόψη τις απώλειες που δεν έχουν γίνει γνωστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, μια έκθεση του Μάη από το Royal United Services Institute (RUSI) του Ηνωμένου Βασιλείου, διευκρινίζει ότι τα ρωσικά τανκ χρησιμοποιούν πλέον πιο προσεκτικές τακτικές, υποστηρίζοντας το πεζικό και χρησιμοποιούν τεχνολογίες και τεχνικές που μειώνουν την αποτελεσματικότητα ακόμη και  των πολύ ικανών πυραύλων Javelin.

Αυτό είναι μέρος μιας ευρύτερης, συνεχιζόμενης διαδικασίας προσαρμογής από τον στρατό της Ρωσίας, που προσπαθεί να διορθώσει τουλάχιστον μερικές από τις λιγότερο επιτυχημένες τακτικές του από τις αρχές του πολέμου.

Εκπληκτικές απώλειες αρμάτων μάχης της Ρωσίας

Από τα πάνω από 2.000 ρωσικά τανκς που καταμετρήθηκαν χαμένα από την Oryx , το 62% θεωρήθηκε ότι καταστράφηκε οριστικά, ένα άλλο 27% επιβεβαιώθηκε ότι καταλήφθηκε από την Ουκρανία και τα υπόλοιπα χαρακτηρίστηκαν ως εγκαταλελειμμένα ή βαριά κατεστραμμένα. Η φθορά πολύτιμων οχημάτων μάχης πεζικού ήταν εξίσου τεράστια, με 2.372 ρωσικά οχήματα BMP, BMD και BTR-82A που χάθηκαν.

Το ουκρανικό πεζικό οπλισμένο με αντιαρματικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ιδιαίτερα, πυραύλους Javelin που αναζητούν θερμότητα, πυραύλους πρόβλεψης καθοδήγησης μικρότερου βεληνεκούς και ουκρανικά Stugna-Ps με καθοδήγηση λέιζερ, προκάλεσαν πολλές απώλειες ρωσικών τεθωρακισμένων από νωρίς. Ωστόσο, ουκρανικές πηγές ανέφεραν αργότερα ότι, οι έμμεσες βολές πυροβολικού που καθοδηγούνται από drones κατέστρεψαν ακόμη περισσότερα ρωσικά άρματα μάχης από ότι τα αντιαρματικά βλήματα.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στις απώλειες περιλαμβάνουν αντιαρματικές νάρκες, αντιαρματικές ρουκέτες μικρότερου βεληνεκούς, μη επανδρωμένα αεροσκάφη τετρακόπτερα που ρίχνουν αντιαρματικές χειροβομβίδες και άρματα μάχης της ίδιας της Ουκρανίας.

Τακτικές Προσαρμογές και Υποστήριξη Πεζικού

Η έκθεση RUSI αναφέρει ότι μετά τις καταστροφές του πολέμου, τα ρωσικά τεθωρακισμένα χρησιμοποιούν «σημαντικά εξελιγμένες» τακτικές, που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των απωλειών διατηρώντας τα σε υποστηρικτικό ρόλο.

 Η κύρια αποστολή τώρα παρατηρείται ότι, είναι η άμεση υποστήριξη πυρός από άρματα μάχης που βρίσκονται 1,2 μίλια (2 χιλιόμετρα) από τις ουκρανικές θέσεις, εκτός της εμβέλειας των αντιαρματικών όπλων μικρότερης εμβέλειας. Σε αυτή την απόσταση, οι πυροβολητές των ρωσικών τανκ χρησιμοποιούν τα οπτικά τους για να εντοπίσουν τις θέσεις του εχθρού και να τις καταστρέψουν με απευθείας πυρά.

Επί του παρόντος, μια προτιμώμενη ρωσική τακτική είναι η «επιδρομή με πυροβολισμούς», κατά προτίμηση τη νύχτα από  άρματα μάχης 0020T-80BVM, εξοπλισμένα με ανώτερη παθητική θερμική οπτική (πολλά παλαιότερα ρωσικά άρματα μάχης βασίζονται σε υπέρυθρους προβολείς, οι οποίοι εκθέτουν τη θέση τους όταν χρησιμοποιούνται.)

Η έκθεση σημειώνει ότι τα ρωσικά τανκς, εξυπηρετούν κρίσιμες υποστηρικτικές ροές σε αστικές επιθέσεις μέσω καταστολής αστικών δομών και ταχείας παραβίασης κτιρίων.

Υπονοεί ότι, τα ρωσικά τανκς χρησιμοποιούνται για να ανατινάξουν κυριολεκτικά νέους διαδρόμους μέσα από κτίρια, μέσω των οποίων το πεζικό μπορεί να εισέλθει με μειωμένο κίνδυνο.

Παλιά και νέα κόλπα

Η Ρωσία έχει κάποια επιτυχία με αντίμετρα, που στοχεύουν να νικήσουν τους πυραύλους κορυφαίας επίθεσης Javelin που παρέχονται από τις ΗΠΑ,  αναμφισβήτητα τον πιο ακριβό και ικανό από αυτόν τον τύπο πυραύλων που δόθηκε στην Ουκρανία.

Μια μέθοδος είναι ότι, επιχειρούν γύρω από το σούρουπο και την αυγή (όταν οι θερμικές συσκευές απεικόνισης προσπαθούν να διακρίνουν τα οχήματα)  καθώς και η χρήση ειδικών καλυμμάτων που ελαχιστοποιούν την υπογραφή υπερύθρων, που είναι «πολύ αποτελεσματικά» στη μείωση της θερμότητας.

Επίσης, κάποιες αλλαγές στους κινητήρες των ρωσικών αρμάτων μάχης, είναι αποτελεσματικές στη μείωση της θερμότητας τους. Αυτές μπορεί να είναι σε σωλήνες εξαερισμού θερμότητας που μοιάζουν με «αναπνευστήρα», που εντοπίστηκαν πριν από τον πόλεμο σε ορισμένα ρωσικά άρματα μάχης που προορίζονται να εκτρέψουν πυραύλους IR.

Καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πυραύλων που χρησιμοποιούνται και παρέχονται στην Ουκρανία χρησιμοποιούν οπτική καθοδήγηση ή λέιζερ, αυτό σημαίνει ότι ο πύραυλος που αναφέρεται είναι πιθανότατα το Javelin που καθοδηγείται από IR.

Το αν οι πιο επιτυχημένες προσαρμογές της Ρωσίας, μπορούν να ανακόψουν τη «μαζική αιμορραγία» από αυτόν τον πόλεμο μένει να φανεί. Υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος τα ρωσικά τεθωρακισμένα να υποστούν και πάλι μεγαλύτερες απώλειες, καθώς χρησιμοποιούνται για αντεπιθέσεις ως απάντηση στην επερχόμενη καλοκαιρινή επίθεση της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ