χτύπημα του φράγματος στην Νόβα Καχόβκα
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Φως στην Υπόθεση: Έκρηξη σε υπόγειο τούνελ οδήγησε σε κατάρρευση του φράγματος Καχόβκα! Ποιος το έλεγχε; (Εικόνες)

Μία έκρηξη στον τούνελ κάτω από το φράγμα Καχόβκα φαίνεται πως αποτελεί την πιθανότερη αιτία κατάρρευσης της υδροηλεκτρικής υποδομής. Ποιος έλεγχε όμως το τούνελ;

Φως στην Υπόθεση

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η τσιμεντένια βάση του υδροηλεκτρικού εργοστασίου, η οποία βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια του νερού και είχε 20 μέτρα ύψος και 40 μέτρα πλάτος, υποστήριζε το μεγαλύτερο φορτίου του φράγματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εννιά ημέρες μετά την κατάρρευση αυτού, στις 15 Ιουνίου, δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο ένα βίντεο που παρουσιάζει τα μετέπειτα της καταστροφής. Σύμφωνα με την αμερικανική The New York Times, στο σημείο που καταστράφηκε το φράγμα, δεν ήταν ορατή η τσιμεντένια βάση του. Από την άλλη, τα σημεία του φράγματος που ξέφυγαν της καταστροφής, ήταν άθικτα (τουλάχιστον τα ψηλά μέρη τους).

Εντός της τσιμεντένιας βάσης βρίσκονταν ένα τεχνικό τούνελ, πρόσβαση στο οποίο παρέχεται από το δωμάτιο μηχανικών που βρίσκονταν υπό ρωσικό έλεγχο. Το τούνελ υπήρχε στα σχέδια της υποδομής, τα οποία έχουν μελετήσει και οι αρθρογράφοι της New York Times. Επιπρόσθετα, ο Ουκρανός μηχανικός Igor Strelet γνωρίζει για το εν λόγω τούνελ, αφού στο παρελθόν έχει περάσει μήνες ολόκληρους στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Καχόβκα.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό μηχανικό, ο οποίος μίλησε μέσω της ουκρανικής Nexta, η μόνη λογική εξήγηση για την καταστροφή της τσιμεντένιας βάσης του φράγματος είναι μία έκρηξη σε αυτό το τούνελ. Ο ίδιος θεωρεί πως η έκρηξη κατέστρεψε μέρος της βάσης, με αποτέλεσμα και άλλα μέρη του φράγματος που βρίσκονταν κοντά στο σημείο της έκρηξης να καταρρεύσουν λόγω της μεγάλης πίεσης του νερού.

Αυτό Εξηγεί Πολλά...!

Δύο Αμερικανοί μηχανικοί και ένας ειδικός στα εκρηκτικά συμφώνησαν με τον Ουκρανό ειδικό.

«Εάν ο στόχος σου είναι να καταστρέψεις το φράγμα, τότε χρειάζεσαι μία πολύ ισχυρή έκρηξη. Ένα τούνελ είναι το κατάλληλο σημείο για να τοποθετήσεις μία εκρηκτική συσκευή» δήλωσε ο Michael West, μηχανικός ασφαλείας φραγμάτων.

«Εάν έβαλαν εκρηκτικά στο τούνελ, τότε όλα εξηγούνται» προσθέτει ο Gregory Beecher, μέλος της αμερικανικής εθνικής ακαδημίας μηχανικής και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Οι μηχανικοί αναζήτησαν δεδομένα σεισμικών σταθμών και δορυφόρων ως περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία πως το φράγμα Καχόβκα κατέρρευσε εξαιτίας μίας έκρηξης. Στις 6 Ιουνίου, ώρα 2:45 και 2:54, σεισμικοί σταθμοί στην Ουκρανία και στην Ρουμανία κατέγραψαν μία έκρηξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, αισθητήρες σε αμερικανικούς αναγνωριστικούς δορυφόρους ανίχνευσαν θερμικές εκπομπές πριν την κατάρρευση του φράγματος, υποδεικνύοντας μία έκρηξη, σημείωσε η The New York Times.

Ποιος το Έκανε;

Αν και κατά πάσα πιθανότητα βρέθηκε η ακριβής αιτία καταστροφής της υδροηλεκτρικής υποδομής, γνωρίζουμε μόνο το πώς έγινε αλλά όχι το ποιος ευθύνεται για αυτήν.

Μέχρι και σήμερα, Κίεβο και Μόσχα κατηγορούν ο ένας τον άλλον για αυτήν την περιβαλλοντική τραγωδία. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...