Aarok
Κόσμος

Αποκάλυψη-«έκπληξη» για το μεγαλύτερο γαλλικό drone της ιστορίας-Γνωρίστε το πολλά υποσχόμενο μαχητικό Aarok (Εικόνες)

Μετά από μία ανάπτυξη «έκπληξη», ένα νέο γαλλικής παραγωγής drone, ονόματι Aarok, αποκαλύφθηκε στα πλήθη σε μορφή πρωτοτύπου εν όψει της έκθεσης εμπορίου Paris Air Show την επόμενη εβδομάδα.

Το μη επανδρωμένο σύστημα αεροσκάφους (UAS) Aarok αποτελεί μία νέα προσθήκη στην κατηγορία drones που πετούν σε μεσαίο υψόμετρο και επιδεικνύουν μεγάλη αυτονομία (MALE). Σκοπεύεται να επιχειρεί για την περισυλλογή δεδομένων, για παρακολούθηση και για αναγνώριση, αλλά και για επιθετικές αποστολές. Για να πλήττει στόχους, το γαλλικό drone προγραμματίζεται να μεταφέρει τα γαλλικής παραγωγής όπλα AASM Hammer, έναν κατευθυνόμενο πύραυλο ακριβείας με παρατεταμένη δυνατότητα standoff και διαφορετικά μεγέθη κεφαλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα standoff όπλα είναι πύραυλοι ή βόμβες που μπορούν να εκτοξευθούν από απόσταση αρκετά μεγάλη, ώστε η πλατφόρμα που τα εκτοξεύει (π.χ. ένα αεροσκάφος με το πλήρωμά του) να μην βρίσκεται στο βεληνεκές πυρών του εχθρικού στόχου. 

Το Aarok είναι ένα προϊόν μίας όχι και τόσο γνωστής γαλλικής αμυντικής εταιρείας, της Turgis & Gaillard. Η επιχείρηση σταθερά επεκτείνει τις δράσεις της στην πατρίδα της, με αποτέλεσμα να φτάσει σήμερα στο εντυπωσιακό πρωτότυπου του Aarok. 

Ζυγίζοντας περίπου 5,4 τόνους στον σχηματισμό μέγιστου βάρους απογείωσης, το drone ενδιαφέρει αρκετούς φορείς εξαιτίας του μεγέθους του. Το άνοιγμα φτερών 22 μέτρων του είναι ακόμη μεγαλύτερο και από το γνωστό αμερικανικό UAV τύπου MQ-9A Reaper, ωστόσο η άτρακτος του αμερικανικού είναι πολύ πιο ογκώδης.

Η ισχύς του Aarok έρχεται από έναν ελικοστρόβιλο κινητήρα των 1.200 αλόγων τύπου Pratt & Whitney Canada PT6. Ο κινητήρας περιστρέφει έναν έλικα στο μπροστά μέρος του μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Στο μέλλον, η γαλλική εταιρεία σκοπεύει να εγκαταστήσει τους ελικοστρόβιλους κινητήρες Safran Ardiden 3 ή GE Aviation Catalyst.

Εκτός από το μέγιστο βάρος απογείωσης των 5,4 τόνων, οι δημοσιευμένες προδιαγραφές του Aarok περιλαμβάνουν άδειο βάρος περίπου 2,5 τόνων, μέγιστο βάρος φορτίου 2.720 κιλών, συμπεριλαμβανομένων 1.500 κιλά όπλων.

Το drone αναμένεται να επιδεικνύει αυτονομία μεγαλύτερη των 24 ωρών. Αυτές οι προδιαγραφές τοποθετούν το Aarok σε παρόμοια κατηγορία με το γνωστό MQ-9A Reaper των Αμερικανών, το οποίο έχει τεράστια εμπειρία και έχει αποδείξει την αξία του σε αμέτρητες μάχες. Να σημειώσουμε πως βρίσκεται επίσης σε υπηρεσία και με την γαλλική πολεμική αεροπορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο σχεδιασμός του Aarok σκοπεύεται να επιτρέψει επιχειρήσεις από δύσκολα εδάφη, όπου άλλα αεροσκάφη δυσκολεύονται να απογειωθούν και να προσγειωθούν. Ο στιβαρός εξοπλισμός προσγείωσης είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του γαλλικού πρωτοτύπου.

Τέλος, η γαλλική Turgis & Gaillard δήλωσε πως αναπτύσσει το drone εδώ και τρία χρόνια, ενώ αναμένει την πρώτη του πτήση πριν το τέλος του φετινού έτους. Εάν επιλεχθεί για τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, η υιοθέτησή του θα μπορούσε να ξεκινήσει στα μέσα της δεκαετίας του 2025, αναλόγως την συμφωνία.

GALLERY

Aarok
Aarok
Aarok
Aarok
Aarok
Aarok
Aarok
Aarok
Aarok
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ