Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Ολόκληρα συντάγματα εξοντώθηκαν"! Έκοψε το ίντερνετ ο Πούτιν σε πολλές περιοχές-Τείχος Τσετσένων κομάντος Akhmat στο Μπέλγκοροντ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέκοψε την πρόσβαση στο κινητό διαδίκτυο στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) λόγω φόβων ότι η εκδήλωση θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με τοπικούς δημοσιογράφους.

Λίγες ώρες πριν ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να φτάσει στο φόρουμ για να δώσει την Παρασκευή την κεντρική ομιλία του, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι η πρόσβαση στο κινητό διαδίκτυο θα διακοπεί στον χώρο "λόγω τεχνικών εργασιών". Το πρότζεκτ Faridaily, το οποίο διευθύνεται από τους Ρώσους δημοσιογράφους Μαξίμ Τοβκαΐλο και Φαρίντα Ρουσταμόβα, δήλωσε ότι το μέτρο αποτελεί μέρος των μέτρων ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν θα επιτεθούν στο κτίριο. Η κεντρική ομιλία του Πούτιν ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής τοπική ώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το φόρουμ SPIEF διεξάγεται κάθε χρόνο στην Αγία Πετρούπολη από το 1997, προσελκύοντας συνήθως χιλιάδες συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Φέτος, με φόντο την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η 26η έκδοση του φόρουμ σνομπάρεται τόσο από δυτικές όσο και από ρωσικές εταιρείες. Οι διοργανωτές δεν κατάφεραν να προσελκύσουν σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες. Οι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν χαμηλόβαθμους αξιωματούχους από περιοχές που έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ουδέτερες όσον αφορά τη σύγκρουση.

Η Faridaily επικαλέστηκε έναν συμμετέχοντα στο SPIEF και έναν υπάλληλο των τηλεπικοινωνιών με γνώση του θέματος, ο οποίος δήλωσε ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητής τηλεφωνίας μπλοκαρίστηκε λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του Ρώσου προέδρου. Το έργο πρόσθεσε ότι παρόμοια μέτρα ελήφθησαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία συμμετείχε ο Πούτιν στη ρωσική πόλη Σότσι από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: "Φυσικά, τόσο τα μέτρα ασφαλείας όσο και τα μέτρα ψηφιακής ασφάλειας ενισχύονται αρκετά σημαντικά, θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι είναι άνευ προηγουμένου", δήλωσε ο Πεσκόφ. "Ο εχθρός ενεργεί με θράσος και δεν χάνει ευκαιρία να προκαλέσει ζημιά". Και πρόσθεσε: "Απλά χρησιμοποιήστε το Wi-Fi και όλα θα είναι μια χαρά".

Η Ρωσία έχει πληγεί από ένα κύμα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ άλλων στην πρωτεύουσα Μόσχα και στις περιοχές Κουρσκ και Μπριάνσκ. Αυτές βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και το Σμολένσκ, στη δυτική Ρωσία. Στις 3 Μαΐου, η υπηρεσία Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έριξε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην κατοικία του Πούτιν στο Κρεμλίνο της Μόσχας. Πρόσθεσε ότι η υποτιθέμενη επίθεση ήταν "μια σχεδιασμένη τρομοκρατική ενέργεια" και μια απόπειρα κατά της ζωής του Πούτιν. Η Ουκρανία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη σε χτυπήματα εντός της Ρωσίας.

Τείχος Τσετσένων κομάντος στα ρωσικά σύνορα

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε ότι έχει αναπτύξει το τάγμα Akhmat σε παραμεθόριες περιοχές στην περιοχή του Μπέλγκοροντ υπό τον φόβο επιδρομών από το ρωσικό έδαφος. Η κίνηση αυτή είναι πιθανότατα μέρος μιας "συνεχιζόμενης προσπάθειας να ευθυγραμμιστεί με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (MoD)", ανέφερε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, στην τελευταία του ανάλυση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Δύο ρωσικές ομάδες ανταρτών -η Λεγεώνα Ελευθερία της Ρωσίας και το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών (RVC)- εισήλθαν στο Μπέλγκοροντ στις αρχές Ιουνίου και έκτοτε συνεχίζονται έντονες μάχες. Η Λεγεώνα αποτελείται από αποστάτες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και Ρώσους και Λευκορώσους εθελοντές, ενώ το RVC λέει ότι στα μέλη του περιλαμβάνονται Ρώσοι που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας και κατά του καθεστώτος του Κρεμλίνου.

Τους τελευταίους μήνες, οι επιθέσεις με βομβαρδισμούς και τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν αυξήσει την ένταση στην περιοχή του Μπέλγκοροντ που συνορεύει με την Ουκρανία. Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τις ουκρανικές δυνάμεις για τις επιθέσεις. Οι τελευταίες επιδρομές έχουν χαρακτηριστεί ως μερικές από τις μεγαλύτερες εντός του ρωσικού εδάφους από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ισχυρίστηκε στις 15 Ιουνίου ότι το τσετσενικό τάγμα Akhmat έφτασε στα συνοριακά σημεία ελέγχου Νεχοτέεβκα και Κοζίνκα στην περιοχή Μπέλγκοροντ με εντολή να προστατεύσει τα σύνορα από επιδρομές στο ρωσικό έδαφος. Ο Τσετσένος ηγέτης τόνισε ότι οι μαχητές του θα συνεργαστούν μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις για να υπερασπιστούν την περιοχή και τους κατοίκους άλλων παραμεθόριων περιοχών.

"Ο Καντίροφ πιθανότατα στοχεύει να τοποθετήσει τον εαυτό του και τις τσετσενικές δυνάμεις ως συνεργαζόμενες με το υπουργείο Άμυνας, σε άμεση αντίθεση με τον χρηματοδότη του ομίλου Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος προηγουμένως απείλησε να αναπτύξει δυνάμεις του Βάγκνερ στην περιοχή Μπέλγκοροντ χωρίς άδεια από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ή τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση", ανέφερε το ISW.

Η δεξαμενή σκέψης δήλωσε ότι ο Καντίροφ έχει επίσης επωφεληθεί από τη συχνή ρωσική συζήτηση στο χώρο των πληροφοριών σχετικά με την περιοχή του Μπέλγκοροντ για να "τοποθετηθεί ως ένας αποτελεσματικός και συνεργάσιμος στρατιωτικός ηγέτης χωρίς να χρειάζεται να δεσμεύσει όλες τις τσετσενικές δυνάμεις σε μια επιθετική ή αμυντική προσπάθεια".

Η ανακοίνωση του Καντίροφ ήρθε λίγο αφότου οι Ρώσοι στρατιώτες που πολεμούν εναντίον των ομάδων ανταρτών παραπονέθηκαν ότι "ολόκληρα συντάγματα" εξοντώθηκαν. "Βρισκόμαστε υπό συνεχή βομβαρδισμό, αξιωματικοί, απλοί στρατιώτες και πάνω απ' όλα οι άνθρωποι που έχουν οικογένειες και όλοι οι συγγενείς τους στην πατρίδα σκοτώνονται", ανέφερε ένα ρωσικό σύνταγμα που μάχεται κοντά στη συνοριακή πόλη Σεμπεκίνο στο Μπέλγκοροντ σε μήνυμα στο κανάλι Telegram της επαρχίας Πσκοφ που δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουνίου.

Οι Ρώσοι στρατιώτες δήλωσαν ότι η κακή ηγεσία και η έλλειψη ενισχύσεων και εξοπλισμού ευθύνονται για τον υψηλό αριθμό απωλειών. "Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, αλλά με τις κατάλληλες προμήθειες", ανέφερε η μονάδα. "Και το να αιχμαλωτίζεσαι χωρίς όπλα ή χωρίς δυνατότητα αντιμετώπισης δεν είναι υπεράσπιση της πατρίδας. Εκ μέρους του 1009ου συντάγματος σας ζητάμε να εξετάσετε αυτό το σοβαρό πρόβλημα και να λάβετε αποφάσεις το συντομότερο δυνατό".

Ο Καντίροφ δήλωσε στις 4 Ιουνίου ότι "οι τρομοκράτες που εισέβαλαν στην περιοχή του Μπέλγκοροντ θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από τσετσενικές μονάδες".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ