Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Ουκρανία γίνεται “πυρηνικό πεδίο μάχης”: ΗΠΑ- Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία εξαπολύουν τα “καταραμένα πυρομαχικά” στην εμπόλεμη ζώνη

Σημαντικές απώλειες στρατιωτικού εξοπλισμού, που υπέστησαν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (AFU) κατά την αποτυχημένη αντεπίθεση, παρουσίασε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Παρουσίασε πειστικά στοιχεία για την καταστροφή αμερικανικών οχημάτων μάχης πεζικού M2A2-ODS Bradley και γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2A6.

 Οι ΗΠΑ θα αναπληρώσουν το απόθεμα ουκρανικών πυραύλων αφού το εξάντλησε η Ρωσία ουκρανικός στρατός, και έτσι το Κίεβο  θα έχει σύντομα πιο προηγμένες παραλλαγές των πυραύλων Patriot, που μπορούν να καταρρίψουν drones καμικάζι Geranium-2 (Geran-2) που χρησιμοποιούνται για την καταστροφή των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας.

Επίσης,  θα μπορούσαν σύντομα να προμηθεύσουν την Ουκρανία με οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου, που θα μπορούσαν να τρυπήσουν ρωσικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τη δυνατότητα παράδοσης των οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία εδώ και αρκετούς μήνες, κυρίως λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και δημόσια υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμερικανοί αξιωματούχοι  είναι της άποψης ότι, η μεταφορά αυτών των οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου θα βοηθήσει τις αντεπιθέσεις της Ουκρανίας και θα της επιτρέψει να σημειώσει σημαντικά κέρδη στη νότια και ανατολική Ουκρανία. Δεδομένου ότι, η μάχη διεξάγεται σε μεγάλο βαθμό στο έδαφος, αυτές οι οβίδες θα δώσουν στις δυνάμεις του Κιέβου προβάδισμα στις εμπλοκές των αρμάτων μάχης.

Να υπενθυμίσουμε ότι, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD) επιβεβαίωσε ότι θα παρείχε στην Ουκρανία σφαίρες διάτρησης θωράκισης που περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο αναπτύχθηκε ουσιαστικά από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για την καταστροφή σοβιετικών αρμάτων μάχης και θα μπορούσε να εκτοξευθεί από τα Βρετανικά τάνκς Challenger-2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την ανακοίνωση ότι οι οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου θα μπορούσαν σύντομα να χρησιμοποιηθούν εναντίον ρωσικών στρατευμάτων και αρμάτων μάχης, η Μόσχα απείλησε να κλιμακώσει τις επιθέσεις κατά της Ουκρανίας και κατηγόρησε τη Δύση ότι, παρέχει στην Ουκρανία οβίδες που έχουν πυρηνικά συστατικά.

Μετά την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ, ο  Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει επίσης όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο εάν χρειαστεί.

«Έχουμε πολλά τέτοια πυρομαχικά, με απεμπλουτισμένο ουράνιο, και εάν (οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας) τα χρησιμοποιήσουν, επιφυλασσόμαστε επίσης του δικαιώματος να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια πυρομαχικά», είπε ο Πούτιν.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τον όλεθρο λόγω της επικίνδυνης φύσης του απεμπλουτισμένου ουρανίου. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι υποπροϊόν της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων. Η ανακοίνωση πυροδότησε έντονη συζήτηση μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών παρατηρητών που έχουν σε μεγάλο βαθμό καταγγείλει την κίνηση.

Ο ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας και ερευνητή πολιτικής Έντουαρντ Γκέιστ της RAND Corporation, αναφέρει ότι οι οβίδες έχουν ορισμένα ραδιενεργά χαρακτηριστικά, αλλά δεν επαρκούν για να δημιουργήσουν μια πυρηνική αντίδραση όπως ένα πυρηνικό όπλο.

Ωστόσο, η χρήση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ τοξικές επιπτώσεις και στον άμαχο πληθυσμό.

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, λέει ότι η χημική τοξικότητα του μετάλλου είναι η μεγαλύτερη ανησυχία και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος, νεφρική ανεπάρκεια και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Επιπλέον, θεωρείται ως κίνδυνος για την υγεία από την ακτινοβολία όταν εισπνέεται ως σκόνη , καθιστώντας τη χρήση του ακόμη πιο επικίνδυνη.

Το Harvard International Review ,  εξηγεί ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο τόσο για τους στρατιώτες όσο και για τους τοπικούς άμαχους πληθυσμούς. Όταν πυρομαχικά που παράγονται από απεμπλουτισμένο ουράνιο χτυπούν έναν στόχο, το ουράνιο μετατρέπεται σε σκόνη που εισπνέεται από στρατιώτες κοντά στο σημείο της έκρηξης. «Στη συνέχεια, ο άνεμος μεταφέρει τη σκόνη στις γύρω περιοχές, μολύνοντας τα τοπικά νερά και τη γεωργία», αναφέρει.

Αυτό θυμίζει όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι συμμαχικές τους δυνάμεις  εισήλθαν στο Ιράκ, και έριξαν απεμπλουτισμένο ουράνιο και λευκό φώσφορο σε όλη τη χώρα, προκαλώντας όλεθρο και προκαλώντας καταστροφή που δεν  μπορούσε να εξαληφθεί για αρκετά χρόνια.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2003, η συμμαχία υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στη Δημοκρατία του Ιράκ. Η φάση της εισβολής περιελάμβανε στρατεύματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την Πολωνία και ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου 2003, με εναέριους βομβαρδισμούς, ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν χερσαίες επιχειρήσεις.

Στην εναέρια επιχείρηση που διεξήχθη στην προσπάθειά τους να εισβάλουν στο Ιράκ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατηγορήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν απεμπλουτισμένο ουράνιο και λευκό φώσφορο, που είχαν μακροχρόνιες επιπτώσεις στο τοπίο και στους ανθρώπους της χώρας. Αν και αυτοί οι ισχυρισμοί αρνήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιβεβαιώθηκε σε έκθεση το 2014.

Αρκετές εργασίες και αναφορές που δημοσιεύθηκαν μετά την εισβολή ανέφεραν ότι, το απεμπλουτισμένο ουράνιο αύξησε τα ποσοστά καρκίνου μεταξύ των πολιτών και αρκετές συγγενείς δυσπλασίες στα παιδιά.

Η απειλή χρήσης οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου είτε από την Ουκρανία είτε από τη Ρωσία είναι τεράστια και θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο στο πεδίο της μάχης καθώς και στους πολίτες, σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες που εξέφρασαν την αγωνία τους για την ανακοίνωση.

Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν αρνηθεί την παράδοση όπλων όπως οι βόμβες διασποράς που θέτουν επίσης σε κίνδυνο την ασφάλεια των αμάχων. Ωστόσο, μετά την αποστολή των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, ορισμένοι παρατηρητές και αμερικανοί νομοθέτες είναι βέβαιοι ότι, πυρομαχικά διασποράς θα είναι επίσης καθ' οδόν προς το Κίεβο.

  

                                                                                                           

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ