Ένοπλες Συρράξεις

Προς χημική καταστροφή στην Κριμαία; Πληροφορίες για ναρκοθέτηση του εργοστασίου Titan-Αναπτύσσονται οι πιο ικανές μονάδες των Ρώσων

Η Ρωσία προετοιμάζει μια "ανθρωπογενή καταστροφή" στο χημικό εργοστάσιο Τιτάν στην προσαρτημένη Κριμαία, δήλωσε τη Δευτέρα η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών του Κιέβου, GUR.

Οι ρωσικές δυνάμεις ναρκοθετούν τα εργαστήρια του εργοστασίου, που βρίσκεται στο Αρμιάνσκ, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας, την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, σύμφωνα με τη GUR. Η Ουκρανία έχει ορκιστεί να ανακαταλάβει την Κριμαία σε μια αντεπίθεση.

"Στο προσωρινά κατεχόμενο Αρμιάνσκ στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου της Κριμαίας, οι Ρώσοι προετοιμάζονται για την εκκένωση τόσο των εκπροσώπων της κατοχικής διοίκησης όσο και του τοπικού πληθυσμού", ανέφερε η ουκρανική υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η GUR ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα της καταστροφής του φράγματος Νόβα Καχόβκα την περασμένη εβδομάδα και της επακόλουθης έλλειψης νερού στη διώρυγα της Βόρειας Κριμαίας, οι διαδικασίες παραγωγής στο εργοστάσιο Τιτάν της Κριμαίας στο Αρμιάνσκ "έχουν διαταραχθεί σε κρίσιμο επίπεδο".

"Οι Ρώσοι θεωρούν ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί η λειτουργία σε ένα ελάχιστα αποδεκτό επίπεδο. Υπάρχουν αναφορές που κυκλοφορούν εντός του προσωρινά κατεχόμενου εδάφους του Αρμιάνσκ σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας της εγκατάστασης Τιτάν της Κριμαίας", δήλωσε η GUR. "Ταυτόχρονα, τις τελευταίες ημέρες, οι μονάδες μηχανικού του στρατού κατοχής έχουν τοποθετήσει νάρκες εντός των εργαστηρίων της επιχείρησης, ενώ έχουν επίσης τοποθετήσει εκρηκτικά τόσο στο εργοστάσιο όσο και στη γύρω περιοχή".

Η υπηρεσία πληροφοριών πρόσθεσε: "Η τρομοκρατική επίθεση στην επιχείρηση Τιτάν της Κριμαίας, για την οποία προετοιμάζονται οι Ρώσοι εισβολείς, θα σημάνει μια τεχνητή ανθρωπογενή καταστροφή, τρομερή ως προς τις συνέπειές της". Ο ψυκτικός εξοπλισμός του εργοστασίου χρησιμοποιεί περίπου 200 τόνους αμμωνίας. Η GUR δήλωσε ότι αν υπάρξει έκρηξη στο εργοστάσιο, ένα σύννεφο αμμωνίας θα μπορούσε να καλύψει τις γύρω περιοχές σε μισή ώρα.

Τον Αύγουστο του 2018, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από μια μολυσμένη περιοχή στο Αρμιάνσκ μετά την απελευθέρωση χημικών ουσιών από το εργοστάσιο, με αποτέλεσμα τα μέταλλα να σκουριάσουν, τα χωράφια να αλλάξουν χρώμα και οι κάτοικοι να υποφέρουν από συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ναυτία, βήχα, χημικά εγκαύματα και ερεθισμούς στα μάτια και τον λαιμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο διορισμένος από το Κρεμλίνο επικεφαλής της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, δήλωσε τότε ότι η συγκέντρωση θειούχου ανυδρίτη στον αέρα είχε υπερβεί τα αποδεκτά επίπεδα. Κατά τη στιγμή της διαρροής, το εργοστάσιο παρήγαγε χρωστική ουσία διοξειδίου του τιτανίου, θειικό οξύ, σιδηρόβιτριο, υγρό γυαλί νατρίου, θειικό αργίλιο και ορυκτά λιπάσματα, ανέφερε η Vocal Europe.

Η Ρωσία αναπτύσσει τις πιο ετοιμοπόλεμες μονάδες για να αντιμετωπίσει την πίεση της Ουκρανίας

Η Ρωσία μεταφέρει τα "πιο ικανά για μάχη" στρατεύματά της από τη νότια ουκρανική περιοχή της Χερσώνας, για να αντιμετωπίσει τις εκκολαπτόμενες ουκρανικές επιχειρήσεις αντεπίθεσης κατά μήκος του μετώπου των 800 μιλίων, σύμφωνα με μία αξιωματούχο της Άμυνας στο Κίεβο.

Η Χάνα Μιαλιάρ, αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε στο επίσημο κανάλι της Telegram την Κυριακή ότι οι ρωσικές ανακατατάξεις καθιστούν "προφανές" ότι η καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα και οι επακόλουθες περιφερειακές πλημμύρες ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια της Μόσχας να εμποδίσει τις ουκρανικές επιχειρήσεις αντεπίθεσης κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου, κατά μήκος του οποίου βρισκόταν το φράγμα.

"Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, έγινε γνωστό ότι ο εχθρός μετακινεί τις πιο ικανές για μάχη μονάδες του από την κατεύθυνση της Χερσώνας, κυρίως μονάδες των πεζοναυτών, αερομεταφερόμενα στρατεύματα και την 49η στρατιά", έγραψε η Μαλιάρ. Το Forbes έχει περιγράψει την 49η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων ως "την κύρια ρωσική δύναμη" στην κατεχόμενη περιοχή της Χερσώνας.

"Ως εκ τούτου, ο σκοπός της υπονόμευσης του [φράγματος Καχόβκα] από τους Ρώσους γίνεται προφανής. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τις δικές τους απώλειες και τα περιορισμένα αποθέματα, κατανοώντας την αδυναμία να συγκρατήσουν την ουκρανική επίθεση προς διάφορες κατευθύνσεις, η διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής αποφάσισε να "περιορίσει" την πιθανή γεωγραφία των ενεργειών των [ουκρανικών] ενόπλων δυνάμεων".

Η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση του Κιέβου φαίνεται πλέον να βρίσκεται σε εξέλιξη, με έντονες μάχες να λαμβάνουν χώρα στις περιοχές Ζαπορίζια και Ντονιέτσκ. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει σημαντικές προόδους σε πολλές τοποθεσίες, αν και εξακολουθούν να αναμένουν να αντιμετωπίσουν πολλαπλές γραμμές ρωσικών οχυρώσεων που τα στρατεύματα της Μόσχας έχουν περάσει αρκετούς μήνες να θωρακίζουν. Η καταστροφή στην κάτω περιοχή του Δνείπερου, ωστόσο, φαίνεται να καθιστά λιγότερο πιθανές τις ουκρανικές επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος του ποταμού.

Η υπονόμευση του φράγματος, είπε η Μαλιάρ, "προφανώς πραγματοποιήθηκε με στόχο να αποτραπεί μια επίθεση των Αμυντικών Δυνάμεων της Ουκρανίας στην κατεύθυνση της Χερσώνας και να απελευθερωθούν τα απαραίτητα αποθέματα για τη μεταφορά τους στις κατευθύνσεις Ζαπορίζια και Μπαχμούτ".

"Η ρωσική ηγεσία προσπαθεί να εκτρέψει μέρος των δυνάμεων και των πόρων των Αμυντικών Δυνάμεων της Ουκρανίας για την εξάλειψη της ανθρωπογενούς καταστροφής, καθιστώντας έτσι αδύνατη την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών στην αριστερή όχθη της περιοχής Χερσώνας", πρόσθεσε η Μαλιάρ.

Ακόμα, τα νερά του φράγματος πιστεύεται ότι έχουν επίσης πλημμυρίσει τις ρωσικές αμυντικές θέσεις κατά μήκος της ανατολικής όχθης του ποταμού, από τις οποίες τα στρατεύματα της Μόσχας βομβαρδίζουν τη Χερσώνα και τη γύρω περιοχή από τότε που οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την πόλη τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ