Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Ουκρανία έτοιμη να αλλάξει το παιχνίδι-Αποκτά πυραύλους με βεληνεκές άνω των χιλίων χιλιομέτρων-Κίνδυνος καταστροφής του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια

Η Βρετανία, η οποία υπερηφανεύεται ότι είναι μπροστά από τους δυτικούς συμμάχους της στην εισαγωγή νέων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, έχει στείλει ήδη στο Κίεβο  πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που η κυβέρνηση Μπάιντεν το αρνείται εδώ και καιρό.

Ωστόσο, Αμερικανοί βουλευτές προτρέπουν τον Μπάιντεν να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Δέκα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ - εκπρόσωποι τόσο του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος - έκαναν έκκληση στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία προμηθεύοντάς της πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Αυτό αναφέρει το Politico, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Οι εκπρόσωποι και των δύο κομμάτων, που εργάζονται στο Κογκρέσο, επιμένουν στην ανάγκη να αυξηθεί η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης. Είναι βέβαιοι ότι, η αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός, για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της χώρας.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δήλωσε νωρίτερα ότι δεν σχεδιάζει να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Η θέση αυτή, οφείλεται πιθανώς στη δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση και στην επιθυμία διατήρησης διπλωματικής ισορροπίας.

Οι βουλευτές, παρά τη δήλωση του Μπάιντεν, συνεχίζουν να συζητούν ενεργά αυτό το θέμα, αναζητώντας επιλογές για την αύξηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Αυτό το βήμα, κατά τη γνώμη τους, όχι μόνο θα βοηθήσει την Ουκρανία να ενισχύσει την άμυνά της, αλλά θα γίνει επίσης ένα μήνυμα προς άλλα κράτη «σχετικά με την ακλόνητη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, στην προστασία των δημοκρατικών αξιών και της κυριαρχίας των χωρών εταίρων».

Θα έχει τους δικούς της πυραύλους

Στην Ουκρανία έχει εγκριθεί ένα πρόγραμμα πυραύλων  και υπάρχουν καλές προοπτικές για τη χώρα να έχει δικούς της πυραύλους, με βεληνεκές άνω των χιλίων χιλιομέτρων.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ρέζνικοφ, ο οποίος μίλησε σε φόρουμ στο Κίεβο για την αποκατάσταση της Ουκρανίας.

«Έχουμε πολύ καλές προοπτικές να έχουμε ουκρανικούς πυραύλους με βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων», είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πυραυλικό πρόγραμμα έχει εγκριθεί επίσημα και έχουν ήδη διατεθεί κονδύλια από τον προϋπολογισμό για το σκοπό αυτό. Οι παράγοντες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι Ουκρανοί, τόνισε ο υπουργός.

Ο Ρέζνικοφ υπενθύμισε επίσης, το επιτυχημένο έργο πυραύλων Neptune, χάρη στο οποίο η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας βυθίστηκε πέρυσι.

Υπενθύμισε επίσης, το επιχειρησιακό-τακτικό πυραυλικό σύστημα Sapsan, το οποίο  έπρεπε να είχε γίνει το πιο ισχυρό ουκρανικό όπλο. Μπορούσε να χτυπήσει στόχο σε απόσταση έως και 500 km. Για παράδειγμα, η απόσταση από τη Μόσχα μέχρι τα ουκρανικά σύνορα είναι περίπου 480 χιλιόμετρα.

Η Ουκρανία άρχισε να κατασκευάζει το Hrim-2 TBM το 2016, με εντολή της Σαουδικής Αραβίας. Τον Φεβρουάριο του 2021, ο τότε υπουργός Άμυνας, Αντρέα Ταράν, δήλωσε ότι το επιχειρησιακό-τακτικό πυραυλικό σύστημα ήταν 80% έτοιμο και «είναι απαραίτητο να κάνουμε το τελευταίο βήμα» και να το ολοκληρώσουμε.

Τον Μάρτιο του 2023, ο Ρέζνικοφ σημείωσε ότι υπάρχει ένα «ρεαλιστικό σχέδιο» για την ολοκλήρωση της δημιουργίας του πυραυλικού συστήματος ήδη από αυτό  το έτος.

Κίνδυνος καταστροφής για τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια

Η κατάσταση γύρω από την έκρηξη του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα, έχει προκαλέσει ανησυχία όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη προσοχή επικεντρώνεται στην περιοχή Ζαπορίζια, όπου βρίσκεται ο NPP Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη, στην πόλη Ενερκοντάρ.

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι η στάθμη του νερού στις δεξαμενές ZNPP μειώνεται κατά 5-7 εκατοστά την ώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η παροχή νερού που χρειάζεται για την ψύξη του σταθμού είναι εγγυημένα  για ένα μήνα.

Η στάθμη του νερού στη δεξαμενή Καχόβκα, σύμφωνα με τον Γκρόσι, έφτασε τα 18 μέτρα, δηλαδή έπεσε κατά περίπου 2,8 μέτρα μετά την ανατίναξη του φράγματος. Εάν η στάθμη του νερού πέσει σε λιγότερο από 12,7 μέτρα, το ZNPP δεν θα μπορεί να αντλήσει νερό από τη δεξαμενή Καχόβκα στις δεξαμενές του.

Εάν διατηρηθεί ο τρέχων ρυθμός πτώσης της στάθμης του νερού στη δεξαμενή , αυτό το κρίσιμο όριο μπορεί να επιτευχθεί σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, είναι δύσκολο να δοθούν ακριβείς προβλέψεις σε αυτήν την κατάσταση, λόγω της αβεβαιότητας της κλίμακας των ζημιών στο φράγμα.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ