Ένοπλες Συρράξεις

Καταρρέει η ρωσική πολεμική βιομηχανία; Η Ινδία αρνήθηκε να αγοράσει Su-30MKI, T-90 & υποβρύχια-Το Ufa στο ρωσικό στόλο του Ειρηνικού

Η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού της Ινδίας, αν και οι αγορές έχουν επιβραδυνθεί κατά 19% τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγω των κυρώσεων και του αυξημένου ανταγωνισμού από άλλες χώρες παραγωγής. Η Ινδία έχει δώσει προσεκτικά την απάντησή της στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ζητώντας κατάπαυση του πυρός ενώ απείχε από την ψηφοφορία επί των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζουν την εισβολή.

Ενώ η κυβέρνηση του Μπάιντεν, έχει σε μεγάλο βαθμό αποφύγει να τιμωρήσει την Ινδία για τις συναλλαγές της με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των κυρώσεων για το σύστημα αεράμυνας S-400, έχει λάβει κάποια μέτρα.

Για παράδειγμα , τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια πετροχημική εταιρεία Tibalaji Petrochem με έδρα τη Βομβάη, προστέθηκε στον κατάλογο κυρώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για την αγορά προϊόντων πετρελαίου από το Ιράν.

Εν τω μεταξύ, στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας, υπήρξε μια αισθητή διαφοροποίηση στη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία. Η ινδική πλευρά αρνήθηκε συμβόλαια για την αγορά ρωσικών μαχητικών Su-30MKI και αρμάτων μάχης T-90. Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις για την αγορά ελικοπτέρων Ka-226T ανεστάλησαν επίσης.

Αλλά το τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό πλήγμα για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, ήταν η άρνηση της Ινδίας να κατασκευάσει υποβρύχια βασισμένα στην πλατφόρμα Amur-1650. Αυτή είναι μια έκδοση εξαγωγής των υποβρυχίων Project 677 "Lada". Παρά το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της Rosoboronexport υποσχέθηκαν 80%  της παραγωγής να εκτελεσθεί στην Ινδία, και έκαναν έκκληση στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, η ινδική πλευρά επέλεξε άλλον εταίρο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο στρατός στο Νέο Δελχί προτίμησε να συνάψει συμβόλαιο με τη γερμανική πλευρά. Αποφάσισαν να στραφούν στη Γερμανία για να εκσυγχρονίσουν τον γηρασμένο στόλο τους.

Η Ινδία σχεδιάζει να αγοράσει έξι υποβρύχια από τη γερμανική εταιρεία Thyssenkrupp. Με τη σειρά της, η γερμανική εταιρεία θα δημιουργήσει μια κοινοπραξία με την ινδική εταιρεία Mazagon Dock, για την υλοποίηση αυτού του μεγάλης κλίμακας έργου. Η συνολική αξία της σύμβασης εκτιμάται στα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτές οι ενέργειες της Ινδίας υποδηλώνουν επαναπροσανατολισμό της χώρας προς νέους εταίρους, στον τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας, που θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις διεθνείς αμυντικές αγορές και τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας.

Το Ufa από τον στόλο της Βαλτικής στον Ειρηνικό

Πηγές στη Μόσχα αναφέρουν ότι μέχρι τα τέλη του 2023, το εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο Ufa κλάσης Kilo, που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία στον ρωσικό στόλο της Βαλτικής, θα μεταφερθεί στον  στόλο του Ειρηνικού.

Η μετάβαση στον Στόλο του Ειρηνικού σημαίνει ότι, το υποβρύχιο θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη διεθνή διέλευση κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας. Η Μόσχα λέει ότι, το υποβρύχιο είναι ικανό να κάνει μια τέτοια μετάβαση και επί του παρόντος αναπτύσσονται σχέδια για να το κάνει.

Το Ufa πιστεύεται ότι είναι αρκετά καλά οπλισμένο, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης. Το υποβρύχιο ανήκει στην κατηγορία  “stealth" και διαθέτει μεγάλη εμβέλεια ανίχνευσης εχθρικών στόχων.

Λέγεται ότι διαθέτει το πιο πρόσφατο ρωσικό σύστημα αδρανειακής πλοήγησης. Το σύστημα πληροφοριών, ελέγχου και μεταφοράς δεδομένων έχει επίσης βελτιωθεί. Το πλήρωμα αποτελείται από 52 άτομα προσωπικό, η αυτονομία είναι 45 ημέρες, και το βάθος κατάδυσης φτάνει τα 300 μέτρα.

Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη Μαρτίου , υποβρύχια κλάσης Kilo πραγματοποίησαν ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Στη συνέχεια στις ασκήσεις συμμετείχαν τα υποβρύχια B-271 Kolpino και B-262 Stary Oskol.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα υποβρύχια κινήθηκαν στον χώρο εκπαίδευσης μάχης, πραγματοποίησαν σειρά προπαρασκευαστικών ασκήσεων και βούτηξαν σε προκαθορισμένο βάθος για βολή.

Και τα δύο υποβρύχια αποτελούν μέρος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Οι υποβρύχιες βολές και οι ασκήσεις με τορπίλες, επιβεβαιώθηκαν επίσημα από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ