Shangri-La Dialogue
Ένοπλες Συρράξεις

Έκτακτα βήματα αποκλιμάκωσης-Πρώτη συνάντηση ΥΠΑΜ Κίνας & Ουκρανίας για στενότερες στρατιωτικές σχέσεις-«Σχέδιο Κορέας» προτείνει η Ασία!

Ο υπουργός άμυνας της Κίνας συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής του στρατιωτικού τμήματος της Ουκρανίας. Η συνάντηση μεταξύ των δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων έλαβε χώρα στα παρασκήνια της διεθνούς συνάντησης για θέματα ασφάλειας Shangri-La Dialogue.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η κινεζική πλευρά τόνισε την σημασία της χρήσης όλων των διαθέσιμων μέσων για να σταματήσει άμεσα η σύρραξη στην Ουκρανία. Επιπρόσθετα, το Πεκίνο έδωσε υπόσχεση για την επέκταση των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ουκρανίας, δείχνοντας έτσι την επιθυμία των Κινέζων να δημιουργήσουν μία βαθιά και εποικοδομητική συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο επικεφαλής του υπουργείου άμυνας της Ουκρανίας, Γκαβρίλοφ, μίλησε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κινεζική πλευρά, λέγοντας το εξής:

«Είναι έτοιμοι να επικοινωνήσουν για να επεκτείνουμε τις σχέσεις μας. Ελπίζω πως μετά την συνάντηση θα δούμε κάποια δυναμική.»

Η δήλωση του Ουκρανού επισήμου υποδεικνύει πως στο μέλλον είναι πολύ πιθανό να δούμε ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας. Ωστόσο, είναι μέχρι στιγμής άγνωστο εάν το Πεκίνο λαμβάνει υπόψη του τα συμφέροντα της Μόσχας.

Η Κίνα, όντας στρατηγική σύμμαχος της Μόσχας, καταλαβαίνετε πως δεν μπορεί πραγματικά να συνεργαστεί με το Κίεβο, ειδικά τώρα που ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος βρίσκεται σε κανονική εξέλιξη και αναμένεται η αντεπίθεση των Ουκρανών. Εάν δεν επικρατήσει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, κάθε συνεργασία Κιέβου-Πεκίνου θα είναι επιβλαβής για τις ρωσοκινεζικές σχέσεις, εκτός εάν είναι όλα αυτά προσχεδιασμένα για να ευνοήσουν το ασιατικό στρατιωτικό μπλοκ.

Η Ινδονησία Προτείνει την «Κορεάτικη Λύση»

Μένοντας στην Ασία, πρόσφατα μάθαμε πως ο Ινδονήσιος υπουργός άμυνας Prabowo Subianto πρότεινε ένα σχέδιο για την ειρηνική λήξη της σύρραξης στην Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης κατάπαυσης του πυρός, της δημιουργίας αποστρατικοποιημένης ζώνης και τέλος της παράταξης ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ. Κάτι παρόμοιο έλαβε χώρα και στον πόλεμο της Κορέας πριν πολλές δεκαετίες.

Ο ίδιος προέβη στις εξής δηλώσεις στις 3 Ιουνίου κατά την διάρκεια της προαναφερθείσας συνάντησης ονόματι Shangri-La Dialogue στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δύο στρατόπεδα πρέπει άμεσα να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

«Δεύτερον, κάθε πλευρά πρέπει να οπισθοχωρήσει 15 χιλιόμετρα από τις τωρινές θέσεις της για να δημιουργηθεί μία αποστρατικοποιημένη ζώνη» συνέχισε.

Επιπλέον, στην ζώνη αυτή είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν ειρηνευτικές διεθνείς δυνάμεις. Η Ινδονησία δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει σε όλες αυτές τις διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής στρατού της μέσω της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, κατέληξε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγο πριν, ο γραμματέας τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η Ρωσία δεν βλέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις που έθεσε για να γίνει κάποιος ειρηνευτικός διάλογος για την σύρραξη, μίας και οι δυτικές χώρες δεν λαμβάνουν υπόψη τους τους στόχους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Ο ίδιος σημείωσε πως γίνονται όλο και περισσότερες συζητήσεις για την ειρήνη στην περιοχή, ωστόσο δεν φαίνεται να έχουν σκεφτεί καθόλου τα συμφέροντα της Μόσχας. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Πύρρεια νίκη” των Rafale F4 για τη “Συμφωνία του Αιώνα”: Η εντατική “Παρισινή διπλωματία” εξασφάλισε 200 μαχητικά που θα αντικαταστήσουν τα F-15C/D Eagles του Ριάντ

Στα μέσα Ιουλίου κατέστη σαφές ότι η Γερμανική κυβέρνηση είχε ματαιώσει την πώληση σαράντα οκτώ μαχητικών αεροσκαφών...