Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Πολωνία μας δείχνει τον δρόμο-Ενίσχυση της επιτήρησης σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο-Ιόνιο με "μπαλόνια AWACS"-Συμπληρωματικά στα 4 Erieye EMB-145 AEW&C

Μία πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη έχουμε στον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφορικά με την προμήθεια μπαλονιών AWACS των ΗΠΑ από την Πολωνία για παροχή έγκαιρης προειδοποίησης έναντι των Ρωσικών πυραύλων, την οποία οφείλουμε να εξετάσουμε λεπτομερειακά, αφού μπορεί να τύχει  ανάλογης εφαρμογής στη χώρα μας για επαύξηση της επιτήρησης μας σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο και Ιόνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Πολωνία αγοράζει τέσσερα(4) μπαλόνια AWACS από τις ΗΠΑ

Συγκεκιμένα σε σχετικό άρθρο έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ επισημαίνονται τα εξής:

"Η Πολωνία θα αγοράσει μπαλόνια AWACS από τις ΗΠΑ για να «πιάσει»  τους Ρωσικούς πυραύλους

Η παράδοση τέτοιων αερόστατων έχει προγραμματιστεί από το 2017 και θα είναι μόνο προσθήκη στα αεροσκάφη AWACS,

Η πολωνική ιστοσελίδα  Defence24 γράφει ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνα Ασφάλειας (DSCA) υπέβαλε αίτημα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προμήθεια τεσσάρων μπαλονιών επιτήρησης εναέριου χώρου στην Πολωνία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ξένες Στρατιωτικές Πωλήσεις» (FMS).

Το αερόστατο TARS των ΗΠΑ-Χαρακτηριστικά-Δυνατότητες

Ο ακριβής τύπος του αερόστατου δεν είναι γνωστός, αλλά σημειώνεται ότι η DSCA συνόδευσε το αίτημά της με μια απεικόνιση του αμερικανικού αερόστατου TARS (Tethered Aerostat Radar Systems).

Έτσι τελικά, οι ΗΠΑ μπορούν να συμφωνήσουν να προμηθεύουν είτε το ίδιο το TARS είτε άλλο παρόμοιο σύστημα.

Η Πολωνία σχεδίαζε την αγορά τέτοιων μπαλονιών από το 2017 στο πλαίσιο του προγράμματος Barbara.

Παράλληλα, οι Πολωνοί εστίασαν στην εμπειρία των ίδιων των ΗΠΑ, οι οποίες χρησιμοποιούν παρόμοια συστήματα για την προστασία ορισμένων περιοχών του εναέριου χώρου.

Είναι γνωστό ότι το τυπικό ραντάρ στο TARS επιτρέπει την ανίχνευση στόχων σε αποστάσεις έως και 370 km.

Το πλεονέκτημα της χρήσης τέτοιων συστημάτων είναι ότι επιτρέπουν την ανίχνευση στόχων σε χαμηλά υψόμετρα και μπορούν να περιπολούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η αγορά μπαλονιών επιτήρησης ραντάρ θα βοηθήσει την Πολωνία να εκπληρώσει τη δική της λειτουργικότητα στο πλαίσιο της κοινής αεράμυνας του ΝΑΤΟ.

Η προμήθεια TARS ή άλλου παρόμοιου συστήματος θα συμπληρώσει τη μελλοντική αγορά Αεροσκαφών έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (AWACS).

Η Πολωνία ανακοίνωσε προηγουμένως την πρόθεσή της να αγοράσει αεροσκάφη AWACS από την Σουηδία, για να μπορεί να ελέγχει πλήρως τον εναέριο χώρο της από τυχόν ρωσικούς πυραύλους ή πτητικά μέσα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πιθανή παράδοση TARS ή άλλου τύπου μπαλονιού επιτήρησης ραντάρ θα ενισχύσει επίσης την ικανότητα της Πολωνίας να ανιχνεύει ρωσικούς πυραύλους κρουζ ή άλλους μικρούς στόχους που πετούν σε χαμηλό ύψος έγκαιρα."

Τα Ελληνικά AWACS -Erieye EMB-145H AEW&C

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει τέσσερα (4) αεροσκάφη AWACS , τα Erieye EMB-145H AEW&C,τα οποία ανήκουν στην 380 Μοίρα Αεροφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου (Μ.ΑΣΕΠΕ).

Περιγραφή

Το Erieye EMB-145 AEW&C είναι εναέρια πλατφόρμα Διοίκησης και Ελέγχου (Command & Control – C2) με δυνατότητα υποστήριξης αεροπορικών και ναυτικών επιχειρήσεων.

Αεροσκάφος – φορέας του συστήματος είναι ένα τροποποιημένο δικινητήριο jet ΕΜΒ-145 της βραζιλιάνικης εταιρείας Embraer, το οποίο στην πολιτική του έκδοση μπορεί να μεταφέρει 48 – 50 επιβάτες.

Αποστολές

Οι αποστολές που δύναται να εκτελέσει, είναι οι ακόλουθες:

Δημιουργία διευκρινισμένης εικόνας αέρος και επιφανείας.
Ανταλλαγή πληροφοριών (μέσω DATA LINK & VOICE) με Μονάδες Αεράμυνας και ΠΝ.
Έλεγχος Α/Φ αεράμυνας και υποστήριξη επιθετικών επιχειρήσεων.
Υποστήριξη των διαδικασιών ελέγχου εκπομπών (Emission Control – EMCON)  των επιγείων Radars καθώς και των Μονάδων επιφανείας.
Συλλογή και καταγραφή ηλεκτρονικών πληροφοριών (ESΜ – ELINT).
Παροχή αεροναυτιλιακής βοήθειας.
Υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

Πλήρωμα: 7 (2 χειριστές + 5 επιχειρησιακό πλήρωμα)
Κατασκευάστρια Εταιρεία πλατφόρμας: EMBRAER
Κατασκευάστριες εταιρείες Συστήματος Αποστολής: SAAB, THALLES, Electronica SPA
Κινητήρες: 2 Turbofan ROLLS ROYCE, τύπος AE3007A1P, ώση 2×8169 lb
Εκπέτασμα Πτερύγων: 21 μ
Μήκος: 30 μ
Ύψος: 7,22 μ
Οροφή: 30000 ft
Μέγιστη Ταχύτητα: 0,75 Mach

Η επίδραση αγοράς αερόστατων TARS από την Ελλάδα και η χρήση τους

Από τα παραπάνω θα λέγαμε ότι "η Πολωνία μας δείχνει τον δρόμο", για ενίσχυση του υπάρχοντος εναέριου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου της επιτήρησης, σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο-Ιόνιο. με "μπαλόνια AWACS" συμπληρωματικά  στα 4  υπάρχοντα  αεροσκάφη Erieye EMB-145 AEW&C της Πολεμικής Αεροπορίας μας.                                                                         

Εδώ βάζω και το Ιόνιο λόγω του τουρκικού  TCG Anadolu ενώ επισημαίνω ότι πιθανή παράδοση TARS ή άλλου τύπου μπαλονιού επιτήρησης ραντάρ θα ενισχύσει επίσης την ικανότητα μας να ανιχνεύσουμε Τουρκικούς πυραύλους κρουζ ή άλλους μικρούς στόχους, όπως drones που πετούν σε χαμηλό ύψος έγκαιρα και σε αποστάσεις έως και 370 km. 

Κοινώς η αγορά και καθορισμός περιοχών επιτήρησης αερόστατων TARS από την χώρα μας εκτιμούμε ότι θα είχε ως αποτέλεσμα τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του Εναερίου χώρου και την ακόμη γρηγορότερη αναχαίτιση των επίδοξων εξ ανατολών εισβολέων, όπως μαχητικών αεροσκαφών drone και πυραύλων με χαμηλότερο οικονομικό κόστος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τυχόν αγορά επτά (7) εξ αυτών και περιοχές πτήσης τους ενός εκάστου εξ αυτών σε Θράκη,  Βόρειο Αιγαίο, Κεντρικό Αιγαίο-Νότιο Αιγαίο-ΝΑ Κρήτη-ΝΔ Κρήτης-Ιόνιο, σε περιοχές πλήρως ασφαλισμένες από την αντιαεροπορική μας άμυνα και τα μαχητικά αεροσκάφη μας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...