Ένοπλες Συρράξεις

“Ταράζει τα νερά” στρατιωτικός εμπειρογνώμονας των ΗΠΑ : Το F-16 θα είναι εύκολος στόχος από τα S-300 και τα μαχητικά Su-35

Είναι γνωστό ότι, οι ΗΠΑ έδωσαν το "πράσινο φώς" για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων από Δυτικές χώρες στα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά οι ΗΠΑ ανοίγουν τον δρόμο για τον εξοπλισμό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με τα εν λόγω μαχητικά αεροσκάφη, κάτι το οποίο ζητούσε εδώ και καιρό ο Ζελένσκι, προκειμένου να υποβοηθηθεί η μεγάλη επίθεση που προετοιμάζει, για την απελευθέρωση εδαφών της χώρας του από τους Ρώσους εισβολείς.

Η μεταφορά του F-16, ή ενός μαχητικού αεροσκάφους με παρόμοια ικανότητα, θα ήταν η μεγαλύτερη κλιμάκωση στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που διαρκεί  εδώ14 μήνες.

Έχουμε αναφέρει ότι , το F-16 θα είναι σε θέση να χτυπήσει στρατιωτική και βιομηχανική υποδομή βαθιά μέσα στη Ρωσία, όπου τέτοιοι στόχοι είναι απίθανο να αμυνθούν αποτελεσματικά, αφού καμία χώρα ειδικά μια χώρα του μεγέθους της Ρωσίας, δεν μπορεί να αντέξει το κόστος της ανάπτυξης συστημάτων αεράμυνας γύρω από πολλαπλούς στόχους, βαθιά στο εσωτερικό της.

Διαφορετική νοοτροπία και εμπειρία  των Ουκρανών πιλότων

Τα λόγια όμως ενός Αμερικανού βετεράνου απόστρατου εμπειρογνώμονα,  του Αντισυνταγματάρχη του Στρατού των ΗΠΑ, Ντάνιελ Ντέιβις, που εμφανίστηκε στο Fox, το CNN, το NBC και το BBC, «τάραξαν τα νερά» καθώς ισχυρίστηκε ότι, το F-16  είναι ένας ιδιαίτερα ορατός και ευάλωτος στόχος, τόσο για τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-300 και S-400, όσο και για τα μαχητικά Su-35 και τους αναχαιτιστές MiG-31.

Παράλληλα, έκανε μια πολύ ενδελεχή ανάλυση των πρόσφατων αποφάσεων των ΗΠΑ, σχετικά με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Για παράδειγμα, ο Ντέιβις είπε ότι, οι Ουκρανοί πιλότοι F-16 είναι πιθανό να διαφέρουν από τους έμπειρους ομολόγους τους  στα F-16. Είπε ότι, δεν είναι εύκολο να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης και εστίασης όταν περνάς όλη σου τη ζωή πετώντας ένα MiG-29 ή Su-27 και την επόμενη στιγμή να αναμένεται να έχεις καλή απόδοση όταν ανέβεις στο F-16.

Στην πραγματικότητα εννοεί ότι, οι Ουκρανοί πιλότοι θα πρέπει να ξεχάσουν όλα όσα έμαθαν από τα παλιά σοβιετικά μαχητικά. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο και θα επηρεάσει τις «εκπαιδευτικές τους  αντιδράσεις». Ο Ντέιβις λέει ότι, αυτό το θέμα συζητήθηκε μεταξύ του ίδιου και ενός πρώην συνταγματάρχη των ΗΠΑ που πέταξε  F-16, ο οποίος με τη σειρά του ενέκρινε την άποψη ότι, «η νοοτροπία θα ήταν διαφορετική μεταξύ των Ουκρανών πιλότων».

Θα πέσουν

Ο αναλυτής είπε ότι, οι πτητικές ικανότητες που απέκτησαν οι Ουκρανοί πιλότοι σε σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη, δεν θα ήταν πολύ χρήσιμες κατά τη λειτουργία του F-16. Ο Ντέιβις πιστεύει ότι τα F-16, που θα τα πετούν  Ουκρανοί πιλότοι, θα βοηθήσουν μεν  στην άμυνα του Κιέβου αλλά αν τους έστελναν στην πρώτη γραμμή, «θα μπορούσαν πιθανότατα να καταρριφθούν ακριβώς όπως  και τα MiG-29».

Σχολίασε επίσης, την πιθανότητα τα Ουκρανικά F-16 να επιτεθούν σε Ρωσικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος. Για αυτούς  (Ρώσους) και, προφανώς, για τη διοίκηση του Λευκού Οίκου, αυτή είναι μια πολύ μεγάλη «κόκκινη γραμμή» που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Τα σχόλια  του Ντέιβις συνάδουν με τους ισχυρισμούς πολλών ειδικών τους τελευταίους μήνες του πολέμου, αφού κατέστη σαφές ότι είχαν ξεκινήσει συνομιλίες για την προμήθεια της Ουκρανίας με τα F-16.

Εν κατακλείδι, η χρήση των F-16  θα δώσει στην Ουκρανία τη δυνατότητα να χτυπήσει  Ρωσικούς στόχους στην Κριμαία, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας,  διευκολύνοντας παράλληλα τις ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις στην αναμενόμενη προσπάθειά τους να κόψουν τη ρωσική χερσαία γέφυρα ενισχύσεων προς την Κριμαία.

Από την πλευρά της όμως η Ρωσία, έχει την δυνατότητα να ματαιώσει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να αποτελέσουν υπαρξιακή απειλή για αυτήν.

Ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν κοντά στο Κουρσκ

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Ρομάν Σταροβόιτ, αρκετά ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) καταρρίφθηκαν από συστήματα αεράμυνας.

«Πολλά ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν από το σύστημα αεράμυνας κοντά στο Κουρσκ απόψε», αναφέρει το μήνυμα που δημοσίευσε ο κυβερνήτης στο κανάλι του στο Telegram.

Ωστόσο, δεν διευκρινίζονται λεπτομερείς πληροφορίες για το συμβάν, συμπεριλαμβανομένου του ακριβούς αριθμού των UAV που καταρρίφθηκαν και δεδομένων για πιθανά θύματα.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...