Ένοπλες Συρράξεις

Ο Σόιγκου “στηλιτεύει” τις προσπάθειες της Δύσης να παρέμβει στην κατάσταση γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος μεγάλης βίας μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τον ορεινό θύλακα πάνω από τον οποίο η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν,   έχουν κάνει δύο πολέμους από το τέλος της Σοβιετικής κυριαρχίας .

Τον Απρίλιο, το Μπακού άνοιξε ένα σημείο ελέγχου στο διάδρομο Λατσίν, έναν αυτοκινητόδρομο που διασχίζει το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν που είναι ο μόνος δρόμος που συνδέει την Αρμενία με τα τμήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που κατοικούνται από Αρμενίους.

Οι επακόλουθες συγκρούσεις μεταξύ  των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και των Αρμενίων τον Μάιο, είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις θανάτους. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν δυόμισι χρόνια μετά από έναν αιματηρό πόλεμο έξι εβδομάδων, που ώθησε τις Αρμενικές δυνάμεις από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τις γύρω περιοχές του Αζερμπαϊτζάν.

Αρμένιοι κάτοικοι κατέφυγαν για την Αρμενία ή το τμήμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου είχαν αναπτυχθεί οι Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με μια τριμερή ανακωχή που υπέγραψαν το Μπακού, το Ερεβάν και η Μόσχα.

Προηγουμένως, η περιοχή βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων για σχεδόν τρεις δεκαετίες, μετά τον προηγούμενο πλήρους κλίμακας πόλεμο των δύο χωρών στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Προσπάθειες της Δύσης να παρέμβει στην κατάσταση γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Σόιγκου, εξέφρασε φόβους για την εντατικοποίηση των δυτικών ενεργειών γύρω από το πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσπάθεια της Δύσης να παρέμβει στα περιφερειακά προβλήματα, να αυξήσει την παρουσία της και να υπονομεύσει το κύρος της Ρωσικής ειρηνευτικής πολιτικής γίνεται εμφανής.

Σύμφωνα με τους γενικά αποδεκτούς κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις βασικές αρχές της διπλωματίας, κάθε κράτος έχει το δικαίωμα στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την εξωτερική και εσωτερική του πολιτική. Από αυτή την άποψη, ο Σόιγκου βλέπει τις ενέργειες της Δύσης ως απαράδεκτες απόπειρες παρέμβασης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να αισθανθεί κανείς ανησυχία για την πιθανή παραβίαση της λεπτής ισορροπίας που επιτεύχθηκε στην κατάσταση γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση, ιδίως από τη Δύση, μπορεί όχι μόνο να επιδεινώσει μια ήδη δύσκολη κατάσταση, αλλά και να προκαλέσει νέες συγκρούσεις», αναφέρει.

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε επίσης ότι, οι δυτικές απόπειρες να δυσφημήσουν τη Ρωσική ειρηνευτική πολιτική, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.

Το Γερεβάν κάλεσε τη Ρωσική Ομοσπονδία να εκπληρώσει  την υποχρέωση βάσει της διάταξης 6 της Τριμερούς δήλωσης, να εξαλείψει τον παράνομο αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν και να διασφαλίσει την απόσυρση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν από ολόκληρη τη ζώνη ασφαλείας του διαδρόμου, ενώ κάλεσε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, που έχουν εντολή για τη διατήρηση της διεθνούς ασφάλειας, να λάβουν αποτελεσματικά βήματα προς την άνευ όρων εφαρμογή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

«Η επίδειξη συστηματικής βίας επινοήθηκε από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν με στόχο να υποβληθεί ο λαός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε εθνοκάθαρση», αναφέρει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Πενταπόσταγμα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Βαχάν Κοστανιάν.

Μιλώντας για την παρούσα κατάσταση στον επί μήνες αποκλεισμένο διάδρομο του Λατσίν από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Κοστανιάν υπενθύμισε πως ο διάδρομος του Λατσίν, όπως ορίζει η Τριμερής Δήλωση της 9ης Νοεμβρίου 2020, θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των Ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων ενώ το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να εγγυάται την ασφαλή μετακίνηση πολιτών, οχημάτων και φορτίου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ