Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

“SCALP-EG”: Η Ουκρανία έχει τo “βλέμμα” στους πύραυλους του Rafale- Αμερικανικό Patriot κατέρριψε Ρωσικό μαχητικό

Η Ουκρανία έχει τα «μάτια της» στους πυραύλους του Rafale, που χρησιμοποίησε η γαλλική Πολεμική Αεροπορία για να βομβαρδίσει το κρησφύγετο του Μουαμάρ Καντάφι, με ότι αυτό μπορεί  να συνεπάγεται για κάποιο από  τα κρησφύγετα του Πούτιν.

Μετά την επιτυχή ανάπτυξη πυραύλων μεγάλης εμβέλειας «Storm Shadow» κατά της Ρωσίας, η ικανότητα πλήγματος μεγάλης εμβέλειας της Ουκρανίας μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, με τη χρήση γαλλικών πυραύλων «SCALP-EG».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος απέφυγε να ανακοινώσει το πρόγραμμα παράδοσης των πυραύλων «SCALP-EG» στην Ουκρανία στην εθνική τηλεόραση. Οι Γαλλικοί πύραυλοι «SCALP-EG», αναπτύσσονται κυρίως στο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος Rafale 4,5 γενιάς της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και άλλων μαχητικών.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ένας Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να εξοπλίσει το Κίεβο με μαχητικά αεροσκάφη. Εκείνη την εποχή, ένας εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας είπε ότι, η υπηρεσία αναζητούσε επίσης Rafales και Gripens από χώρες του ΝΑΤΟ μαζί με το μαχητικό αεροσκάφος F-16.

Έκτοτε η Γαλλία ανακάλεσε τις δηλώσεις της. Όταν ρωτήθηκε πρόσφατα, το Παρίσι αρνήθηκε ότι εξετάζονται τέτοια σχέδια.

Με αναφερόμενη εμβέλεια άνω των 155 μιλίων, ο πύραυλος «SCALP-EG» έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από οποιοδήποτε πυρομαχικό υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ που  έχει ποτέ εκτοξευτεί, με εξαίρεση τους πυραύλους «Storm Shadow». Το Γαλλικό «SCALP-EG» είναι η έκδοση του πυραύλου «Storm Shadow», που αναπτύχθηκε από κοινού από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πύραυλος «Storm Shadow» φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για να εξαπολύσει μαζικά πλήγματα στην περιοχή του Λουχάνσκ. Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι, αναχαίτισε αρκετούς πυραύλους Storm Shadow.

Νωρίτερα, υπήρχαν αναφορές στα τοπικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι, η Ουκρανία εκτόξευε πυραύλους «Storm Shadow» από ένα τροποποιημένο Su-24 υπό κάλυψη που παρέχεται από μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και Su-27.

Με την παράδοση του μακράς εμβέλειας «Storm Shadow» και τις πιθανές παραδόσεις του «SCALP-EG», η Βρετανία και η Γαλλία έχουν «σπάσει τα ταμπού» και πιστεύεται ότι, έχουν ανοίξει το δρόμο για τη ροή πυρομαχικών μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία.

Αποδεδειγμένη απόδοση «SCALP-EG»

Οι πύραυλοι «SCALP EG» και «Storm Shadow», είναι ουσιαστικά πανομοιότυποι εκτός από μια αλλαγή στη διεπαφή υλικού και λογισμικού του αεροσκάφους. Το βλήμα ζυγίζει 1.300 kg και έχει βεληνεκές 250-400 km, με δυνατότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου 400 kg.

Ένα τριπλό σύστημα πλοήγησης που χρησιμοποιεί αδρανειακή πλοήγηση, GPS και πλοήγηση αναφοράς εδάφους κατευθύνει το «SCALP EG/Storm Shadow». Ο πύραυλος μπορεί να χτυπήσει το σημείο πρόσκρουσής του υπό δύσκολες συνθήκες χάρη σε αυτές τις προηγμένες τεχνικές πλοήγησης, έναν ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης και τους αλγόριθμους αυτόματης αναγνώρισης στόχων.

Το «Storm Shadow/SCALP-EG» εκτοξεύτηκε σε στόχους εναντίον του Καντάφι, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη το 2011 από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, την Ιταλική Αεροπορία και τη Βασιλική Αεροπορία. Μεταξύ των στόχων, ήταν η αεροπορική βάση Al-Jufra και ένα στρατιωτικό καταφύγιο στη Σύρτη, τη γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι.

Με την πρόσφατη χρήση τους από τις ουκρανικές δυνάμεις, αυτή μπορεί να είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται απευθείας εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

Σύστημα Patriot κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό

Είναι γνωστό ότι η Ρωσία εξαπέλυσε μια «άνευ προηγουμένου» σειρά πυραυλικών επιθέσεων στο Κίεβο, λίγες μέρες αφότου η Ρωσία εκτόξευσε ένα μπαράζ έξι υπερηχητικών πυραύλων κοντά στην πρωτεύουσα, με στόχο την καταστροφή των συστημάτων αεράμυνας Patriot της Ουκρανίας.

Στελέχη του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας και  του Κογκρέσου είπαν στο CNN ότι, τις τελευταίες εβδομάδες οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot, για να καταρρίψουν τουλάχιστον ένα ρωσικό μαχητικό. Τα ρωσικά αεροσκάφη έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό πίσω από τις ρωσικές αμυντικές γραμμές, καθιστώντας δύσκολο για την Ουκρανία να τα στοχεύσει με   συστήματα μικρής εμβέλειας όπως το NASAM.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα ρωσικά αεροσκάφη που στοχοποιήθηκαν από το «Patriot», εκτελούσαν μια επιχείρηση βομβαρδισμού για να εκτοξεύσουν πυραύλους σε ουκρανικούς στόχους, κάτι που η Ρωσία έκανε τον περασμένο χρόνο για να μεγιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων.

Είπαν επίσης  ότι, οι Ουκρανοί ήταν υπεύθυνοι για τη λήψη των δικών τους αποφάσεων πυροδότησης, μόλις η Δύση εισήγαγε τα συστήματα Patriot, σημειώνοντας ότι «εξαρτάται από τους Ουκρανούς για το πότε και πώς θα χειριστούν τους Patriots για να προστατεύσουν τους δικούς τους ανθρώπους».

Να επισημάνουμε ότι, μερικά μέλη του Κογκρέσου λένε ότι  προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη θα διευκολύνουν την Ουκρανία να στοχεύσει ρωσικά αεροπλάνα, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψουν ακριβά πυρομαχικά Patriot που κατασκευάζονται για την  αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...