Ένοπλες Συρράξεις

Πυρηνική "παγίδα" στην Ουκρανία! Χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, "Στάλινγκραντ" το Μπαχμούτ- Το σοβιετικό "σημάδι"

Τη νύχτα της 17ης Μαΐου, τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μαζικές πυραυλικές επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων του ουκρανικού στρατού στις περιοχές Κίεβο, Χάρκοβο, Τσερκάσι και Νικολάεφ της Ουκρανίας.

Με τη σειρά τους, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν ρωσικές περιοχές που γειτνιάζουν με τη ζώνη σύγκρουσης. Τα drones του Κιέβου είχαν στόχο τις κεντρικές περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όλοι οι στόχοι αναχαιτίστηκαν από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας. Τα συντρίμμια ενός drone έπεσαν κοντά στην πόλη Καλούγκα, 190 χλμ. από τη Μόσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 16 και 17 Μαΐου, οι πυροβολητές της Wagner κατέστρεψαν γέφυρες που χρησιμοποιούσε ο ουκρανικός στρατός για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και εφεδρειών στο δυτικό τμήμα του Μπαχμούτ. Οι μονάδες Wagner σημείωσαν πρόοδο στα δυτικά του Μπαχμούτ. Σύμφωνα με την ηγεσία της PMC, το οχυρό Gnezdo (Φωλιά) καταλήφθηκε πλήρως από τα ρωσικά στρατεύματα.

Η διοίκηση του ρωσικού στρατού προσπαθεί να σταματήσει την προέλαση των Ουκρανών στα πλευρά της ομάδας του Μπαχμούτ. Συνεχίζονται οι μαζικές επιδρομές πυροβολικού και αέρος κατά των οπισθογραμμών του ουκρανικού στρατού.

Αιχμές ραδιενέργειας στον αέρα εμφανίστηκαν στην ανατολική Πολωνία. Χθες στο Λούμπλιν τα όργανα μέτρησης κατέγραψαν 6 έως 7 φορές αύξηση στα επίπεδα του βισμούθιου.

Νωρίτερα, στις 14 Μαΐου, τοποθεσίες αποθήκευσης οβίδων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο, πυροδοτήθηκαν κοντά στις ουκρανικές πόλεις Χμελνίτσκι και Τερνοπίλ. Στο Χμελνίτσκι, τα επίπεδα ακτινοβολίας εκτινάχθηκαν από 80 σε 160 νανοσιβερτ ανά ώρα, που δεν είναι κρίσιμο επίπεδο για τους ανθρώπους, αλλά σηματοδοτεί ένα γεγονός. Στις 14 και 15 Μαΐου, οι συνθήκες ανέμου στην Ανατολική Ευρώπη συνέβαλαν στη μετακίνηση των αέριων μαζών από τα ανατολικά προς τα δυτικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επιτυχημένη περιοδεία του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι στις δυτικές χώρες συνεχίζεται. Το Κίεβο έχει λάβει διαβεβαιώσεις για νέες παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ. Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει στην Ουκρανία 30 ακόμη άρματα μάχης, 20 BMP, 18 οβίδες, 200 τεθωρακισμένα οχήματα, 200 UAV και άλλο εξοπλισμό. Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα προσθέσει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στα ήδη παραδοθέντα όπλα αξίας 2,75 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Γαλλία δήλωσε ότι θα μεταφέρει δεκάδες τροχοφόρα άρματα μάχης AMX-10 RC και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Caesar. Το Ηνωμένο Βασίλειο μεταφέρει εκατοντάδες UAV με βεληνεκές άνω των 200 χιλιομέτρων στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη προμηθεύσει στην Ουκρανία περισσότερα από ένα εκατομμύριο οβίδες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλίμακα της τρέχουσας σύγκρουσης στην Ουκρανία θα διευρυνθεί. Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν οδηγηθεί σε μια παγίδα στην οποία ουσιαστικά έχουν χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη. Στη δεκαετία του 1980, το Γενικό Επιτελείο της ΕΣΣΔ διεξήγαγε μια σειρά από παιχνίδια διοίκησης-επιτελείου σχετικά με μια πιθανή ένοπλη σύγκρουση χωρίς πυρηνικά στην Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, σε όλα τα παίγνια της σειράς η μία πλευρά κατέληγε πάντα να ζητά ένα τακτικό πυρηνικό χτύπημα στον εχθρό, με προφανή κλιμάκωση της σύγκρουσης σε πυρηνικό πόλεμο. Τα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε δυστυχώς οδηγούν σταθερά σε ένα τέτοιο σκηνικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ