MIM-104 Patriot
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Είναι Επίσημο: Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πλήγμα σε Patriot από ρωσικό πύραυλο στο Κίεβο-Τρέχουν να δουν αν «σώζεται»!

Το πρωί της Τρίτης πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο αναφέρεται πως προκάλεσαν ζημιά, αλλά δεν κατέστρεψαν, ένα αμερικανικό σύστημα αεράμυνας τύπου Patriot. Αυτό αναφέρθηκε από το CNN, το οποίο με την σειρά του επικαλέστηκε έναν Αμερικανό επίσημο.

Οι ΗΠΑ ακόμη αξιολογούν το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη το σύστημα. Το πόσο σοβαρή είναι η ζημιά που δέχθηκε το Patriot θα καθορίσει εάν το σύστημα αεράμυνας των Ουκρανών αποσυρθεί πλήρως ή απλώς επισκευαστεί «επί τόπου» από τις ουκρανικές δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας πάντως ανέφερε ένα ακριβές πλήγμα από υπερ-υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal στο Κίεβο, το οποίο χτύπησε ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Patriot.

Ουκρανοί επίσημοι δήλωσαν την Τρίτη πως κατέρριψαν με επιτυχία και τους έξι υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους που εκτόξευσε η Ρωσία, ωστόσο ο ουκρανικός στρατός δεν μίλησε ποτέ για χτύπημα σε Patriot του.

«Δεν μπορούμε να το σχολιάσουμε αυτό. Θα αποφύγουμε να σχολιάσουμε ειδήσεις ρωσικών πηγών» δήλωσε ο γραμματέας τύπου της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας, Γιούρι Ιγκνάτ.

Σήμερα βρίσκονται στην επικράτεια της Ουκρανίας μόνο δύο συστήματα τύπου Patriot, ένα από τα οποία έφτασε στην χώρα από τις ΗΠΑ και ένα άλλο από την Γερμανία (Γερμανία-Ολλανδία). Δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι στιγμής ποιο από τα δύο αυτά όπλα υπέστη ζημιά, ωστόσο όπως και να έχει, μείον ένας Patriot σημαίνει μείωση των δυνατοτήτων εναέριας προστασίας για την Ουκρανία και κυρίως για το Κίεβο. Τώρα ειδικά που κλιμακώνονται οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, τα πράγματα είναι δύσκολα για τους Ουκρανούς.

Τέλος, το CNN ανέφερε πως το περιστατικό αυτό δεν αποτελεί την πρώτη φορά που ρωσικοί υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι στόχευσαν σύστημα Patriot. Παρόμοιο συμβάν έλαβε χώρα στις 4 Μαΐου, ωστόσο σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία, η ρωσική προσπάθεια τότε είχε αποτύχει.

Νέα Όπλα για τους Ρώσους

Σε άλλη δημοσίευσης της ρωσικής ειδησεογραφικής Izvestia τώρα, αναφέρεται πως το 2024 ίσως ξεκινήσουν οι παραδόσεις των εκσυγχρονισμένων αυτοκινούμενων αντιαρματικών όπλων 2S25M. Η Izvestia επικαλέστηκε αναφορά της υπηρεσίας τύπου της ρωσικής εταιρείας Kurganmashzavod εν όψει της αμυντικής έκθεσης MILEX-2023, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο λευκορωσικό Μινσκ μεταξύ 17 και 20 Μαΐου.

«Εάν παρθούν σωστές αποφάσεις από το ρωσικό υπουργείο άμυνας, τότε οι παραδόσεις των οχημάτων στις ένοπλες δυνάμεις μπορούν να ξεκινήσουν το 2024» σημειώθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι στιγμής, προσαρμόζονται και ετοιμάζονται τα έγγραφα για παρουσίαση στην επιτροπή, η οποία θα κρίνει εάν το όχημα είναι κατάλληλο για σειριακή παραγωγή, ενώ θα δώσει συμβουλές για την υιοθέτησή του στην υπηρεσία.

Ποιο Είναι το 2S25M;

Τέλος, να εξηγήσουμε πως το 2S25M Sprut-SDM1 είναι μία εκσυγχρονισμένη έκδοση του ελαφριού άρματος μάχης 2S25 Sprut-SD. Μπορεί να αερομεταφερθεί, όπως και ο προκάτοχός του, χρησιμοποιεί νέο σασί του νέου αερομεταφερόμενου οχήματος μάχης BMD-3M, έχει νέο κινητήρα, νέο σύστημα ελέγχου πυρός και άλλες βελτιώσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η τουρκική μοίρα “Κόμπρα” έχει στόχο τις ελληνικές μονάδες επιφανείας στο Αιγαίο-Τρόμος στην Άγκυρα για τις 121 ελληνικές “Οχιές”

Όλα δείχνουν πλέον ότι, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν εξορύξεις στην Α. Μεσόγειο, και για αυτό προσαρμόζουν όλες...
ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα με εκρηκτικά
Ένοπλες Συρράξεις 0

Νέα ουκρανική τακτική τρόμου στο μέτωπο-Στέλνουν τηλεκατευθυνόμενα με εκρηκτικά σε ρωσικά χαρακώματα και... όποιον πάρει ο Χάρος (Εικόνα)

Αν και είναι εντυπωσιακά απλά στον σχεδιασμό τους, τα εν λόγω επίγεια drones καμικάζι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά...
Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...