Ένοπλες Συρράξεις

“Ρήξη στην CSTO” του Κρεμλίνου: Η Αρμενία απειλεί να αποχωρήσει από τη συμμαχία επειδή η Ρωσία δεν προμηθεύει ήδη πληρωμένα όπλα

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας, Άρμεν Γκριγκοριάν,  εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση με την προμήθεια όπλων από τη Ρωσία. Δήλωσε ότι, η Αρμενία δεν λαμβάνει τα όπλα που παρήγγειλε και πλήρωσε, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.

«Αυτοί οι μηχανισμοί που αναπτύχθηκαν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Αρμενίας, δεν λειτουργούν πλέον και δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη νέοι. Αυτό μας θέτει μπροστά στην ανάγκη να βρούμε νέους τρόπους και πηγές προμήθειας όπλων, αφού δεν λαμβάνουμε ό,τι παραγγείλαμε και πληρώσαμε από τη Ρωσία» , τόνισε ο Γκριγκοριάν.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας σημείωσε ότι, μιλάμε για πολλά συμβόλαια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν διευκρίνισε τι ακριβώς είδη όπλων περιλαμβάνονται σε αυτές τις συμβάσεις και για ποιους λόγους δεν παραδόθηκαν, αλλά τόνισε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Συγκεκριμένα, το Κρεμλίνο δεν στέλνει όπλα που όχι μόνο είχαν παραγγελθεί αλλά και προπληρωμένα από το Ερεβάν. «Επιπλέον, η Μόσχα δεν εγγυήθηκε την ασφάλεια της Αρμενίας κατά τον Δεύτερο Πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020», τόνισε ο αξιωματούχος.

Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι, ο Γκριγκοριάν μιλά για μια σειρά απόρρητων συμβάσεων που υπέγραψε η Αρμενία με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του αμυντικού φόρουμ «Armiya-2021» στη Μόσχα.

Αντίθετα, κατά την περίοδο 2010–2020, η Αρμενία έλαβε το 94% των όπλων που είχε δεσμευτεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Σε αυτό το πλαίσιο, τα "έλαβαν" παρά τα "αγόρασαν" επειδή το Κρεμλίνο παρέδωσε αυτόν τον στρατιωτικό εξοπλισμό με πολύ γενναιόδωρους όρους, είτε δώρισε ως στρατιωτική βοήθεια  είτε με πίστωση.

Το συνολικό ποσό του στρατιωτικού εξοπλισμού που έλαβε η Αρμενία υπολογίζεται σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, περιλάμβανε περιουσιακά στοιχεία όπως πυραυλικά συστήματα μικρού βεληνεκούς Iskander, συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-300 και μικρού βεληνεκούς Tor και μαχητικά Su-30.

Όταν  Γκριγκοριάν ρωτήθηκε εάν το Ερεβάν σκέφτηκε ποτέ να εγκαταλείψει τον CSTO, ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι «υπήρξαν συζητήσεις για αυτό, είναι μια φυσική αντίδραση».

Αν και σε γενικές γραμμές, αυτή η δήλωση μπορεί να ερμηνευθεί ως απλώς ένα μήνυμα από το Ερεβάν προς τη Μόσχα και όχι ως δέσμευση. Και το μήνυμα είναι πολύ απλό: εάν το Κρεμλίνο συνεχίσει να κρατά τα όπλα που υποσχέθηκαν και να μην κάνει τίποτα για να διασφαλίσει την ασφάλεια της Αρμενίας, η τελευταία θα βρει έναν νέο εταίρο.

Αλλά αν κάποιος στη Μόσχα ενδιαφέρεται πραγματικά για την Αρμενία και τα προβλήματά της στην παρούσα κατάσταση, είναι ένα άλλο ερώτημα. Ένα ερώτημα που αρχίζει να απασχολεί όχι μόνο την Αρμενία αλλά και τις χώρες της Μέσης Ασίας που ανήκουν στον CSTO και εξαρτώνται από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

Η Ιταλία πρότεινε όρους για ειρηνική επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι ,έδωσε συνέντευξη στη La Stampa, στην οποία ανακοίνωσε την ετοιμότητα της Ιταλίας να εξετάσει τη διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης αποκλειστικά με βάση τα «δέκα σημεία» της πρότασης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε τη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, όπου πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων με ανώτερους Ιταλούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα και της πρωθυπουργού Τζόρτζια  Μελόνι. Η επίσκεψη περιελάμβανε επίσης ακροατήριο με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

«Η Ιταλία είναι πάντα ανοιχτή σε οποιεσδήποτε προτάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο τέλος αυτής της σύγκρουσης. Η θέση μας, συνεπής με τις θέσεις της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, είναι σαφής: υποστηρίζουμε τα δέκα σημεία της ειρηνευτικής πρότασης του Ζελένσκι. Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς κάποια λύση που δεν θα υποστηρίξει το Κίεβο. Διαφορετικά, δεν θα μιλούσαμε για ειρήνη, αλλά για ήττα της Ουκρανίας», σημείωσε ο Ταγιάνι.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ