Ένοπλες Συρράξεις

Τέσσερις ημέρες πρίν τις εκλογές ο Ερντογάν προωθεί αντιδυτική λύση στην Συρία επιβάλλοντας με Ρωσία-Ιράν τετελεσμένα

Απομένουν μόλις τέσσερις (4) ημέρες πριν την διεξαγωγή των Τουρκικών εκλογών και ο Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος να προβαίνει σε κινήσεις κατά της Δύσης, "μαγειρεύοντας" λύση για την Συρία στην Μόσχα, όπου ο ΥΠΕΞ της Τσαβούσογλου συναντάται με τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρώφ.

Που το παέι ο Ερντογάν;

Σκοπός της παραπάνω κίνησης του Ερντογάν είναι να υποθηκεύσει τις όποιες μελλοντικές κινήσεις Κιλιντζάρογλου σε περίπτωση νίκης του τελευταίου στις τουρκικές εκλογές, σε σχέση με Ρωσία και Συρία, με επίσημες υπογραφές του Τουρκικού κράτους από τώρα, επιβάλλοντας τετελεσμένα.

Γνωρίζει άλλωστε ο Τούρκος Πρόεδρος από τις δηλώσεις Κιλιντζάρογλου, ότι αυτός θα ακολουθήσει εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος της Τουρκίας, φιλοδυτική πολιτική, επαναπροσεγγίζοντας ΗΠΑ-ΕΕ και τηρώντας αποστάσεις από Ρωσία-Ιράν-Συρία.

Συνεπώς πριν αποχωρήσει ο Ερντογάν λόγω εκλογικής  ήττας του από την εξουσία, θέλει να τα βρεί με τον φίλο του Πούτιν για την Συρία, εξαγοράζοντας ίσως ποιός ξέρει, ακόμη και την "φιλοξενία του" από αυτόν, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά για τον ίδιο.  

Η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας-Τουρκίας στη Μόσχα

"Οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ρωσίας συναντώνται στη Μόσχα για συνομιλίες την  Τετάρτη", είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου του Τουρκικού κρατικού πρακτορείου Anadolu, του οποίου τα κυριότερα σημεία κατά την άποψή μας είναι τα ακόλουθα:

"Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Σεργκέι Λαβρόφ πραγματοποίησαν συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας, Ιράν και του συριακού καθεστώτος.

Κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης, οι υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας και να συζητήσουν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και ανθρωπιστικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής, ασφαλούς και αξιοπρεπούς επιστροφής των Σύριων. που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους λόγω του πολέμου."

Το ιστορικό της στάσης του Ερντογάν έναντι του Άσσαντ

Στις συνομιλίες στη Μόσχα θα συμμετάσχουν επίσης κορυφαίοι διπλωμάτες της Ρωσίας και του Ιράν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση δίνει μια διπλωματική ώθηση στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες μέρες πριν αντιμετωπίσει τις πιο δύσκολες γενικές εκλογές της 21χρονης διακυβέρνησής του την Κυριακή.

Ο Ερντογάν υποστήριξε τις πρώτες προσπάθειες των ανταρτών να ανατρέψουν τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, διατηρώντας στρατιωτική παρουσία στα βόρεια τμήματα της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μετατράπηκε σε έναν από τους πιο σκληρούς αντιπάλους του Άσαντ όταν η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων πυροδότησε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία το 2011.

Ο Τούρκος ηγέτης χαρακτήρισε τον Άσαντ «δολοφόνο» το 2017, λέγοντας ότι πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου.

Όμως ο Ερντογάν αντέστρεψε την πορεία του μετά τη βύθιση της Τουρκίας σε οικονομική κρίση πριν από δύο χρόνια.

Η Συρία επιμένει ως προαπαιτόυμενο για την ανεύρεση λύσης με την Τουρκία, την απόσυρση των Τουρκικών δυνάμεων από τα εδάφη της.

Ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί να επιταχύνει τον επαναπατρισμό σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων και μεταναστών που κατέφυγαν στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο.

Η συμφωνία με τη Δαμασκό θεωρείται ως προϋπόθεση για αυτή τη διαδικασία.

Το Ιράν και η Ρωσία βοηθούν στη μεσολάβηση των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Άγκυρα είπε ότι ο επαναπατρισμός θα συζητηθεί στις συνομιλίες.

Οι πλευρές «θα ανταλλάξουν απόψεις για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, θα συζητήσουν ανθρωπιστικά ζητήματα... και την εθελοντική, ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή των αιτούντων άσυλο», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντηση της Μόσχας ακολουθεί αρκετούς γύρους συνομιλιών χαμηλότερου επιπέδου στη Μόσχα, με τη συμμετοχή των υπουργών Άμυνας των τεσσάρων χωρών.

Η τελευταία τον Απρίλιο έληξε με τη Δαμασκό να επιμένει στην «απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων» από τη Συρία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ