Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Συναγερμός σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο! Ρωσικά σκάφη σε Ιρλανδικά ύδατα - Απόπειρες δολιοφθοράς σε υποθαλάσσια καλώδια;

Μια φρεγάτα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, εντοπίστηκε στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής της Ιρλανδίας, σηματοδοτώντας την τελευταία από μια σειρά ρωσικών ναυτικών δραστηριοτήτων σε διεθνή ύδατα κοντά στο ιρλανδικό έδαφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η φρεγάτα Admiral Grigorovich είναι εξοπλισμένη για ηλεκτρονικό πόλεμο και οπλισμένη με πυραύλους Kaliber, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί για να στοχεύουν περιοχές και υποδομές στην Ουκρανία.

Σε απάντηση σε αυτές τις ναυτικές δραστηριότητες, τόσο το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό όσο και η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία, παρείχαν υποστήριξη παρακολουθώντας πλοία του ρωσικού ναυτικού που επιχειρούν σε διεθνή ύδατα κοντά σε ιρλανδικά και βρετανικά εδάφη.

Τα ρωσικά πλοία απαγορεύονται τόσο στα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στα βρετανικά λιμάνια και ο εντοπισμός τουλάχιστον τεσσάρων ρωσικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ενός πολεμικού, έχει προκαλέσει ανησυχία στις ιρλανδικές αρχές.

«Τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός πολεμικού και άλλων εμπορικών πλοίων με ρωσική νηολόγηση, έχουν παρατηρηθεί στα ανοιχτά των ιρλανδικών ακτών. Μεταξύ των σκαφών που εντοπίστηκαν ήταν το Admiral Grigorovich , μια ρωσική φρεγάτα, μεταξύ των πολλαπλών σκαφών που έπλευσαν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιρλανδίας (ΑΟΖ)», αναφέρει ξένο μέσο ενημέρωσης.

Η ΑΟΖ της Ιρλανδίας εκτείνεται σε απόσταση 200 μιλίων από την ακτογραμμή της χώρας. Το Ιρλανδικό Ναυτικό κατέγραψε φωτογραφίες ενός άλλου πλοίου, ενός δεξαμενόπλοιου με το όνομα Kama , το οποίο φέρεται να ανεφοδιάζει με καύσιμα τη ρωσική φρεγάτα.

Τα πλοία εθεάθησαν κοντά σε υποθαλάσσια καλώδια, αναφέρουν αναφορές, αποτελώντας άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ιρλανδίας. Εάν τα καλώδια υπονομεύονταν, θα μπορούσε να προκληθεί σημαντική ζημιά στην λειτουργία του Διαδικτύου ή σε πτυχές προσωπικών, εθνικών, διεθνών ή εμπορικών ζητημάτων της Ιρλανδίας.

Αμυντικοί αναλυτές προτείνουν ότι, αυτές οι ναυτικές δραστηριότητες υψηλού προφίλ, μπορεί να χρησιμεύσουν για εκφοβισμό και παρενόχληση δυτικών κυβερνήσεων και συνασπισμών καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται.

 Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την πιθανή απειλή για κρίσιμες υποδομές, όπως τα καλώδια δεδομένων και επικοινωνίας που συνδέουν τη Βόρεια Αμερική, την Ιρλανδία και την Ευρώπη, τα οποία περνούν από τη νοτιοδυτική ακτή της Ιρλανδίας.

Οποιαδήποτε ζημιά ή παρεμβολή σε αυτά τα καλώδια, μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές και πρακτικές συνέπειες. Η συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ ιρλανδικών και βρετανικών δυνάμεων, αποσκοπεί στον μετριασμό αυτών των κινδύνων και στη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας, με παράλληλο σεβασμό των νόμιμων δικαιωμάτων των εθνών να επιχειρούν στα διεθνή ύδατα.

Αν και τα πλοία επιστρέφουν τώρα στα ρωσικά ύδατα , αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Τον Απρίλιο του 2023, τουλάχιστον τρία ρωσικά πλοία εντοπίστηκαν κοντά στην ιρλανδική ακτή κοντά στο Κέρι και το Γκάλγουεϊ.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε, «Γι’ αυτό αυξήσαμε τις περιπολίες παρουσίας του Βασιλικού Ναυτικού μετά το περιστατικό στο Nord Stream και επενδύσαμε 65 εκατομμύρια λίρες στο πρώτο από τα δύο πλοία μας Multi-Role Ocean Surveillance».

Ο αναλυτής άμυνας και ασφάλειας Ντέκλαν Πάουερ, έγραψε στους The Sunday Times:  «Το γεγονός ότι, ρωσικά πλοία εισήλθαν ξανά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιρλανδίας, αντιπροσωπεύει μια κλιμάκωση στις προσπάθειες του Προέδρου Πούτιν να εκφοβίσει τη χώρα και να κρατήσει τη Δυτική Ευρώπη εκτός ισορροπίας».

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ