Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Την "πάτησαν" οι Αμερικανοί! Ρωσικά MME: Η Μόσχα "ψάρεψε" το MQ-9 που έπεσε στη Μ. Θάλασσα-Ρώσοι επιστήμονες το αποκωδικοποιούν

Η Ρωσία ανέκτησε το καταρριφθέν αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper (UAV) από τη Μαύρη Θάλασσα και μελετά τη δορυφορική του πλοήγηση, τα ηλεκτρονικά συστήματα συλλογής πληροφοριών, τις οπτικές συσκευές και τις συσκευές σύνδεσης δεδομένων, σύμφωνα με τοπικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η ανάκτηση ή όχι είναι μια διαφορετική ιστορία και δεν μπορεί να επαληθευτεί ανεξάρτητα προς το παρόν, ωστόσο, το ρωσόφωνο δημοσίευμα που επικαλείται τις «πηγές» του κάνει λόγο για χαρακτηριστικά που αποκωδικοποιούν οι Ρώσοι επιστήμονες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αεροσκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ όπως το E-3 Sentry Airborne Warning and Control System (AWACS), το RC-135 Rivet, το E-8 Joint Surveillance Target Attack Radar System (Joint STARS) και το RQ-4B Global Hawk UAV πετούν τακτικά αποστολές αναγνώρισης πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και την Ευρώπη, συλλέγοντας ηλεκτρονικές πληροφορίες (ELINT) σε ρωσικές τοποθεσίες ραντάρ.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, αυτά τα αεροσκάφη μοιράζονται επίσης τα δεδομένα με τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος σχεδιάζει επιθέσεις με drone εντός της ρωσικής επικράτειας και της Κριμαίας, βρίσκοντας κενά στην κάλυψη των ραντάρ.

Η Ρωσία θα μελετήσει τα οπτικά, δορυφορικά συστήματα ελέγχου του MQ-9

Μια αναφορά στο Dzen.ru ισχυρίστηκε ότι το MQ-9 Reaper «ανυψώθηκε με επιτυχία από τον βυθό (της Μαύρης Θάλασσας) από τον ρωσικό στρατό». Λέγοντας ότι «οι Αμερικανοί ήταν σίγουροι ότι ο ρωσικός στρατός δεν θα τολμούσε να αγγίξει το drone και υποτίμησαν τη ρωσική εφευρετικότητα», έγινε «νόμιμο τρόπαιο του ρωσικού στρατού (εξαιτίας) των ηλεκτρονικών του που επέτρεπαν την αναγνώριση σε σημαντικές αποστάσεις».

Πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι ειδικοί είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν το «οπτοηλεκτρονικό σύμπλεγμα (ή το περιστρεφόμενο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα που φαίνεται κάτω από τη μύτη), ένα σύμπλεγμα επιφανειακών ηλεκτρονικών συσκευών πληροφοριών, καλωδίωση των μονάδων μικροκυμάτων, ασφαλείς δορυφορικές επικοινωνίες και το τερματικό του συστήματος ανταλλαγής δεδομένων».

Το δημοσίευμα επικαλέστηκε τα λόγια του διευθυντή του Μουσείου των Δυνάμεων Αεράμυνας, Γιούρι Κνούτοφ, ο οποίος απαρίθμησε τις προηγμένες τεχνολογίες που υπάρχουν στο drone, λέγοντας ότι αυτές είναι αυτές που οι Ρώσοι είναι πιθανό να μελετήσουν. Ο Κνούτοφ είπε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος είναι ικανό για λειτουργίες αναγνώρισης και προσβολής, όπου μπορεί να ελεγχθεί σε εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός εξαιρετικά εξελιγμένου δορυφορικού ελέγχου που αναμεταδίδει εντολές πτήσης από το σταθμό ελέγχου εδάφους στο UAV και ενός Παγκόσμιου Συστήματος Θέσης (GPS) στην αρχιτεκτονική επικοινωνιών του, εκτός από την πλοήγηση.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός πληροφοριών του UAV, ο οποίος καταγράφει τις συχνότητες των ρωσικών σταθμών ραντάρ αεράμυνας, και οι ραδιοεπικοινωνίες με τις οποίες οι Αμερικανοί εντοπίζουν θέσεις διοίκησης επιτόπου, είναι «ενδιαφέρον γιατί πρόκειται για νέες τεχνολογίες, αρκετά σοβαρές».

Link 16-Διακυβεύεται η τεχνολογία κοινής χρήσης δεδομένων;

Μια άλλη ανάρτηση σε μια φιλική προς τη Ρωσία ομάδα Telegram που κυκλοφόρησε σε μερικά φιλο-ουκρανικά κανάλια και η αξιολόγηση ενός πρώην Διοικητή του Ινδικού Ναυτικού του Ηλεκτρικού Κλάδου Αεροπορίας ευθυγραμμίστηκε σε μεγάλο βαθμό με την ανάλυση του Κνούτοφ.

Λέγοντας ότι ο ρωσικός στρατός ανέκτησε το MQ-9 Reaper από βάθος 600 μέτρων, η ανάρτηση ανέφερε ότι υπάρχει ανησυχία στους στρατιωτικούς κύκλους των ΗΠΑ σχετικά με το σύστημα σύνδεσης δεδομένων Link 16 που είναι εγκατεστημένο στο UAV.

«Το κρυπτογραφημένο κανάλι τακτικής μετάδοσης είναι βασικό στοιχείο της δυτικής συμβατότητας, καθώς περιλαμβάνεται στα συστήματα πληροφοριών του ΝΑΤΟ», ανέφερε η ανάρτηση.

Κάθε αμερικανικό μαχητικό πρώτης γραμμής, στρατηγικό βομβαρδιστικό, τακτικές πλατφόρμες όπως το AH-64E Apache, το ειδικό αεροσκάφος επιτήρησης που αναφέρθηκε προηγουμένως, και ευρωπαϊκά μαχητικά όπως το Mirage-2000, το Dassault Rafale (Γαλλία), το SAAB Gripen, το Eurofighter Typhoon και η επίθεση εδάφους Tornado αεροσκάφη χρησιμοποιούν το Link 16.

«Στη Ρωσία, δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα και οι επιστήμονες πρέπει να κατανοήσουν την επιστημονική αρχή βάσει της οποίας λειτουργεί το Link 16. Πρώτον, αυτό θα επιτρέψει να δημιουργηθούν γρήγορα αναλογικά κλειστά συστήματα επικοινωνίας και ελέγχου. Δεύτερον, είναι απαραίτητο να ανακαλύψουμε τις ελλείψεις του Link 16», ανέφερε το μήνυμα.

Προσθέτοντας ότι οι δυτικοί και οι Αμερικανοί στρατιωτικοί σχεδιαστές έχουν παραιτηθεί από τη μοίρα του Link 16 που πιθανώς να διακυβεύεται, προφανώς ασχολούνται με την ανάπτυξη άλλων εναλλακτικών μεθόδων μετάδοσης και κρυπτογράφησης πληροφοριών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ