Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Νέα παγίδα ετοιμάζει η Μόσχα! "Άδειασε" η πιο βαριά αμυνόμενη ρωσική βάση στην Κριμαία- Έρχεται επιχείρηση του Κιέβου;

Το άδειασμα μιας στρατιωτικής βάσης στην Κριμαία από τη Ρωσία έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι προετοιμάζεται για μια ουκρανική επίθεση για να ανακαταλάβει το έδαφος. Τα σχόλια των αξιωματούχων της Ουκρανίας που ευθυγραμμίζονται με τη Ρωσία ενίσχυσαν αυτήν την αξιολόγηση. Ωστόσο, οι αναγνώσεις διαφέρουν σχετικά με το εάν η Ρωσία δεν είναι σίγουρη για την υπεράσπιση της Κριμαίας, καθώς οι δηλώσεις των ίδιων των στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ απέρριψαν σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα της Ουκρανίας να την αποσπάσει.

Η Κριμαία έπεσε στον έλεγχο της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ντονμπάς το 2014, όταν ξέσπασαν μάχες μεταξύ της Ουκρανίας και των πολιτοφυλακών του Ντόνιετσκ και του Λουγκάνσκ μετά την κήρυξη της απόσχισης. Στη συνέχεια, ένα δημοψήφισμα στην Κριμαία υπερψήφισε την ένταξη στη Ρωσία, την οποία η Δύση κήρυξε παράνομη.

Είναι επί του παρόντος το πιο βαριά αμυνόμενο έδαφος με πολλαπλές αεροπορικές βάσεις και επίγειες δυνάμεις ενώ φιλοξενεί το αρχηγείο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη. Ωστόσο, η ναυτική βάση έχει δεχθεί τρεις φορές επίθεση με ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας καμικάζι (USV), αν και ανεπιτυχώς, αλλά ωστόσο προκαλεί ανησυχία στους Ρώσους ναυτικούς σχεδιαστές.

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν την άδεια βάση

Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες που εξετάστηκαν από το CNN δείχνουν μια άδεια πλέον βάση κοντά στο χωριό Μεντβεντίφκα, κοντά στα σύνορα με τη Χερσώνα στη βόρεια Κριμαία. Η εγκατάσταση στέγαζε σημαντικό αριθμό ρωσικών τεθωρακισμένων, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες της Maxar από τις 21 Ιανουαρίου και τις 11 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Αυτές οι φωτογραφίες έδειχναν ένα μεγάλο «ίχνος» ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων πολλών δεκάδων τεθωρακισμένων οχημάτων, τανκς, στρατιωτικών φορτηγών και τεμαχίων πυροβολικού.

Το ρεπορτάζ του CNN παρέθεσε επίσης δήλωση της 11ης Απριλίου του κυβερνήτη της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, που είναι ευθυγραμμισμένος με τη Ρωσία, λέγοντας: «Η οικοδόμηση αμυντικών δομών στην Κριμαία και στις προσεγγίσεις προς τη χερσόνησο ήταν σωστή και δικαιολογημένη». Αυτό έδειξε ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι στην Κριμαία περίμεναν μια ουκρανική επίθεση.

«Γενικά, μπορώ να πω ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν οικοδομήσει μια σύγχρονη, βαθιά άμυνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν απαραίτητα για τον προορισμό τους. Έπρεπε να προετοιμαστούμε για οποιοδήποτε σενάριο, και το κάναμε», πρόσθεσε.

Μπορεί η Ουκρανία να καταλάβει την Κριμαία;

Προηγούμενα σχόλια ανώτατων ενεργών στρατηγών των ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει ότι ένα σαφές ρωσικό στρατηγικό πλεονέκτημα, η στρατιωτική υπεροχή και οι απώλειες στον πόλεμο είναι ένα μικρό μέρος της άθικτης αεροπορίας και του ναυτικού τους, το οποίο δεν έχει τεθεί πλήρως σε λειτουργία.

Ο Αρχηγός του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, Στρατηγός Μαρκ Μίλι (Mark Milley), αναφέρθηκε από τους New York Times (NYT) τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, «αναφέροντας την υπόθεση σε εσωτερικές συναντήσεις ότι οι Ουκρανοί πέτυχαν περίπου όσα θα μπορούσαν εύλογα να περιμένουν στο πεδίο της μάχης, και πρέπει να προσπαθήσουν να εδραιώσουν τα κέρδη τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η δήλωση του αρχηγού της ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Κάβολι (Christopher Cavoli), στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής στις 27 Απριλίου επικυρώνει όσα είπε ο Milley πριν από τέσσερις μήνες.

«Η ρωσική χερσαία δύναμη έχει εκφυλιστεί κάπως από αυτή τη σύγκρουση, αν και είναι μεγαλύτερη σήμερα από ό,τι ήταν στην αρχή της σύγκρουσης. Η Πολεμική Αεροπορία έχει χάσει πολύ λίγα. Έχουν χάσει 80 αεροπλάνα. Έχουν άλλα 1.000 μαχητικά και μαχητικά βομβαρδιστικά. Το Πολεμικό Ναυτικό έχασε ένα πλοίο», είπε ο Κάβολι.

Άλλο ένα ρωσικό κόλπο;

Η συσσώρευση της βάσης θα μπορούσε επίσης κάλλιστα να είναι μια ρωσική εξαπάτηση με σκοπό να προσκαλέσει μια Ουκρανική επίθεση και να τους τραβήξει σε μια παγίδα. Αυτό φάνηκε στη Χερσώνα πέρυσι κατά τη διάρκεια της ρωσικής τακτικής απόσυρσης στη δυτική πλευρά του ποταμού Δνείπερου, η οποία γιορτάστηκε από πολλούς ως μια τεράστια ουκρανική νίκη, αλλά παρακολουθήθηκε επιφυλακτικά από τους στρατιωτικούς ηγέτες των ΗΠΑ και τους ίδιους τους Ουκρανούς πολιτικούς.

Η ιστορία των NYT ανέφερε ότι ο Μίλι έδειξε δορυφορικές εικόνες που παρουσίαζαν τους Ρώσους να σκάβουν χαρακώματα και να δημιουργούν σταθερές γραμμές σε μεγάλο μέρος της κατεχόμενης επικράτειας προετοιμάζοντας τον χειμώνα, όταν τα μέτωπα πιθανώς σταθεροποιηθούν. «Η οπισθοχώρηση από τη Χερσώνα φαινόταν να στοχεύει στη δημιουργία μιας πιο αμυντικής θέσης».

Οι ίδιοι οι Ουκρανοί υποψιάζονταν μια παγίδα τότε, την οποία το Newsweek παρατήρησε ότι το Κίεβο «δεν γιόρταζε» τη ρωσική αποχώρηση. Ανέφερε την επικεφαλής του κοινού κέντρου συντονισμού των Νοτίων Δυνάμεων Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας, Νατάλια Χουμενιούκ (Natalia Humeniuk), η οποία πιστεύει ότι «οι Ρώσοι κατακτητές δημιουργούν μια εσφαλμένη εντύπωση για τις πραγματικές τους προθέσεις».

Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ (Mykhailo Podolyak), ο κορυφαίος σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ισχυρίζεται ότι ένας σημαντικός αριθμός ρωσικών δυνάμεων παραμένει στη Χερσώνα και ότι το Κίεβο δεν πιστεύει ότι η Ρωσία θα αποσυρθεί χωρίς μάχη.

Εν τω μεταξύ, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαϊλάρ (Hanna Maylar) είπε στους δημοσιογράφους ότι «τους Ρώσους δεν μπορούν να εμπιστευτούν» και ότι «η τέχνη του πολέμου περιλαμβάνει την τέχνη της εξαπάτησης του εχθρού».

Η Ουκρανία θα χρειαστεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, μαχητικά

Έτσι, η ανάκτηση της Κριμαίας χωρίς στρατηγικά όπλα, όπως πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη - τα οποία η Δύση αρνείται να παράσχει και όταν της τελειώνουν τα δικά της αεροσκάφη και πύραυλοι εδάφους-αέρος (SAM) - είναι αδύνατη για την Ουκρανία.

Το πιο μακρινό που μπορεί να πάει είναι να καταστήσει την Κριμαία αβάσταχτη για τη Ρωσία συνεχίζοντας τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αλλά αυτό, πάλι, θα έχει ως αποτέλεσμα δύο καταστροφές:

Μπορεί να συνεπάγεται τη δέσμευση σημαντικών πόρων από drone και ανθρώπινου δυναμικού, τους οποίους η Ρωσία μπορεί να εκμεταλλευτεί και να επιταχύνει την επίθεσή της στα ανατολικά.

Δεύτερον, η σοβαρή ζημιά στην Κριμαία θα προκαλέσει μαζικά ρωσικά αντίποινα στις ουκρανικές πόλεις με έναν ακόμη γύρο επιθέσεων με πυραύλους κρουζ, πιθανώς στην ενεργειακή της υποδομή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...