Ένοπλες Συρράξεις

Αμερικανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται με στόχους ρωσικά μοντέλα συστημάτων αεράμυνας Tor-M1 & S-300 με ραντάρ 5N63/30N6

Πρόσφατα στις ΗΠΑ δύο βαγόνια επίπεδης κλίνης εντοπίστηκαν να μεταφέρουν  κάτι που μοιάζει ακριβώς με πυραυλικά συστήματα εδάφους -αέρος S-300 και Tor-M1 ρωσικής κατασκευής , αλλά είναι πολύ πιθανό να είναι εξαιρετικά υψηλής πιστότητας μακέτες τους.

Με την πρώτη ματιά,  φαίνεται να είναι ένα Tor-M1 μαζί με ένα 5P85S Transporter-Erector-Launcher (TEL), το οποίο σχετίζεται με πολλές εκδόσεις του συστήματος S-300 . Το άλλο έχει κάτι που φαίνεται να είναι μια παραλλαγή ενός κινητού ραντάρ εντοπισμού και καθοδήγησης πυραύλων, γνωστών ποικιλοτρόπως ως 5N63 και 30N6 , καθώς και με το όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ Flap Lid, επίσης συστατικό ενός αριθμού παραλλαγών του S-300 μαζί με ένα άλλο Tor-M1.

Το σύστημα S-300 είναι ένα σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς, που είναι επίσης ικανό να εμπλακεί σε ορισμένες απειλές σε πολύ μεγάλα υψόμετρα. Το σύστημα έχει επίσης μια  δευτερεύουσα ικανότητα κρούσης επιφανείας-εδάφους, την οποία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει ενεργά κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Tor-M1 είναι ένα αυτόνομο πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος, που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει άμυνα μικρής εμβέλειας έναντι αεροσκαφών, ελικοπτέρων και πυραύλων κρουζ. Το όχημα διαθέτει δύο ραντάρ, ένα για την απόκτηση στόχων και ένα άλλο για παρακολούθηση και εμπλοκή, και μπορεί να φορτωθεί με έως και οκτώ κατευθυνόμενους πυραύλους κάθε φορά.

Η προσεκτικότερη επιθεώρηση των οχημάτων στις αυτοκινητάμαξες που φαίνονται  στο Οχάιο υποδηλώνει έντονα ότι, το 5P85S TEL και το όχημα ραντάρ 5N63/30N6 Flap Lid, τουλάχιστον, είναι πολύ καλής ποιότητας μακέτες.

Το αν τα Tor-M1 είναι αληθινά ή όχι δεν είναι ξεκάθαρο, αν και φαίνεται να είναι μακέτες. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είναι γνωστό ότι έχει αυτές τις μονάδες στην κατοχή της, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον μιας μονάδας του πιο σύγχρονου Tor-M2E, το οποίο χρησιμοποιεί για διάφορες δραστηριότητες δοκιμών και εκπαίδευσης.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για το σύστημα S-300. Ο στρατός των ΗΠΑ, στο σύνολό του, διαθέτει μια ποικιλία από σοβιετικά σχεδιασμένα συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος , καθώς και άλλο ξένο υλικό , που έχει αποκτήσει με τα χρόνια για αντίστροφη μηχανική, γενική συλλογή πληροφοριών, έρευνα και ανάπτυξη, δοκιμή και αξιολόγηση, και σκοπούς κατάρτισης.

Σύμφωνα με το the-war-zone, τουλάχιστον μία ιδιωτική εταιρεία, η OPFOR Solutions με έδρα την Καλιφόρνια, κατασκευάζει μακέτες της σειράς Tor, μεταξύ άλλων, που λέει ότι είναι κατάλληλες για στρατιωτικές δοκιμές και εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς και για χρήση ως δόλωμα ή ακόμα και ως σκηνικά ταινιών.

Μακέτες υψηλής πιστότητας όπως αυτές, μπορούν να προσφέρουν κρίσιμα πλεονεκτήματα και είναι χρήσιμες εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με την πραγματικότητα, όταν πρόκειται για εκπαίδευση. Αυτό περιλαμβάνει, την προσθήκη σημαντικού ρεαλισμού κατά τη διάρκεια ασκήσεων μεγάλης κλίμακας .

Η ύπαρξη αντιπροσωπευτικών υποκατάστατων που μπορούν να φαίνονται όπως ακριβώς θα φαίνονται στα ραντάρ και στους οπτικούς αισθητήρες, καθώς και στο ανθρώπινο μάτι, γίνεται ακόμη πιο σημαντική για την εκπαίδευση εναέριας μάχης καθώς η τεχνολογία αισθητήρων και η αυτοματοποιημένη ανίχνευση και ταξινόμηση διαφόρων οχημάτων εξελίσσονται γρήγορα.

Μακέτες καλής ποιότητας μπορούν να συνδυαστούν με ειδικά κατασκευασμένα συστήματα, που έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται διάφορες απειλές αεράμυνας για να αντισταθμίσουν και την έλλειψη ενσωματωμένων δυνατοτήτων.

Οι μακέτες μπορούν, φυσικά, να είναι φθηνότερες και πιο εύκολο να αποκτηθούν , να μεταφερθούν εκεί όπου χρειάζονται και να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς. Ο στρατός των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί τακτικά πραγματικά και ψευδή ανόμοια συστήματα στην εκπαίδευση για να βοηθήσει το προσωπικό να εγκλιματιστεί σε σχετικά βασικά καθήκοντα, όπως η γρήγορη διάκριση αν τα οχήματα που φαίνονται από απόσταση είναι φίλοι ή εχθροί.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η τουρκική μοίρα “Κόμπρα” έχει στόχο τις ελληνικές μονάδες επιφανείας στο Αιγαίο-Τρόμος στην Άγκυρα για τις 121 ελληνικές “Οχιές”

Όλα δείχνουν πλέον ότι, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν εξορύξεις στην Α. Μεσόγειο, και για αυτό προσαρμόζουν όλες...
Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...