Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Εμμονή των Τούρκων για συνέχιση των επιχειρήσεων κατά των Κούρδων του YPG στην τετραμερή σύνοδο στη Μόσχα με Ρωσία-Ιράν-Συρία

Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί  στην Σύνοδο των ΥΠΑΜ & Αρχηγών  Mυστικών Yπηρεσιών Ρωσίας-Τουρκίας-Συρίας-Ιράν που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Μόσχα.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ Ακάρ σε δηλώσεις του πριν από την εν λόγω Σύνοδο, είχε αναφέρει ότι αναμένονται αρκετά θετικά βήματα μετά τις συναντήσεις, τονίζοντας  ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στοχεύει να εξασφαλίσει ότι οι Σύριοι  που βρίσκονται στην χώρα του θα επιστρέψουν στη γη τους εθελοντικά, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Αμετακίνητη η Τουρκία για συνέχιση επιχειρήσεων κατά των Κούρδων στην Β.Συρία

Σε σημερινό του άρθρο το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επισημαίνει σχετικά, ότι" η Τουρκία πιέζει για ώθηση κατά της τρομοκρατίας στις τετραμερείς συνομιλίες για τη Συρία", αναφέροντας:

"Η Τουρκία βρίσκεται στη Συρία μόνο για να πολεμήσει τους τρομοκράτες και θέλει να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τον συριακό λαό, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Όπως υποστηρίζαμε πάντα, σεβόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», είπε ο Ακάρ μετά τις συνομιλίες στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου, τον Ιρανό Mohammad Reza Gharaei Ashtiani και τον Σύρο Ali Mahmoud Abbas.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι αρχηγοί πληροφοριών και των τεσσάρων χωρών.

«Ο μόνος λόγος που βρισκόμαστε στη Συρία είναι για να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες, ιδιαίτερα το PKK/YPG/PYD και το Daesh/ISIS. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την εξουδετέρωση όλων των τρομοκρατών, κάτι που είναι σημαντικό όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», είπε ο Ακάρ σε δημοσιογράφους στο διεθνές αεροδρόμιο Vnukovo.

Ένας άλλος από τους στόχους της Άγκυρας είναι να αποτρέψει ένα νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία, πρόσθεσε.

«Με τις προσπάθειές μας, προσφέρουμε ένα όσο το δυνατόν πιο θετικό και σταθερό περιβάλλον στη Συρία. Βελτιώνοντας τις συνθήκες εκεί, θα διασφαλίσουμε ότι οι Σύρiοι αδελφοί και αδελφές που φιλοξενούμε στη χώρα μας μπορούν να επιστρέψουν οικειοθελώς στην πατρίδα τους με ασφάλεια και σεβασμό», είπε.

Η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ ένα βήμα που να θέτει σε κίνδυνο τους Σύρiους, τόνισε.

«Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν και να ενεργούν ανάλογα. Είχαμε μια πολύ σαφή και συνεπή πολιτική σε αυτό από την αρχή», είπε ο Ακάρ.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να εξαλείψουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας το συντομότερο δυνατό για να προστατεύσουμε το έθνος, τα σύνορα και τον λαό μας και για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ηρεμία στην περιοχή».

Τσαβούσογλου-"Είμαστε πιο κοντά στο ΝΑΤΟ παρά στη Ρωσία!"

 Εν τω μεταξύ, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει πολιτικά την επέκταση του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε «ΝΑΤΟ», στο ερώτημα εάν η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι πιο κοντά στη Ρωσία ή στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μόλις μίλησα» που παρουσίασε ο Candaş Tolga Işık στο TV 100,  όπου έδωσε την παραπάνω απάντηση σε ερώτηση που δέχθηκε.

Δηλώνοντας ότι υποστηρίζουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου αγνόησε το γεγονός ότι η Τουρκία περιβάλλεται από τις βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και δήλωσε ότι η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που ταιριάζει καλύτερα στην αποστολή του ΝΑΤΟ.

Ο Τσαβούσογλου είπε:

«Είμαστε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Είμαστε ένα από τα ισχυρότερα μέλη του ΝΑΤΟ. Είμαστε μία από τις 5 χώρες που συμβάλλουν τα μέγιστα στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Είμαστε μια χώρα που υποστηρίζει πολιτικά τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Αυτό μπορεί να είναι περίεργο, αλλά είμαστε ένα ακλόνητο μέλος του ΝΑΤΟ».

Διαφωνίες Τουρκίας -ΝΑΤΟ 

Δηλώνοντας ότι διαφωνούν με ορισμένα ζητήματα εντός του ΝΑΤΟ, συνέχισε ως εξής:

«Καταφέραμε να βάλουμε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην πραγματική ατζέντα στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης. Η τρομοκρατία είναι μία από τις δύο απειλές για το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή. Λέμε τα λάθη του ΝΑΤΟ ή άλλων συμμάχων. Όμως η εξωτερική μας πολιτική τα τελευταία 20 χρόνια είναι κυρίως επιχειρηματική και ανθρωπιστική εξωτερική πολιτική, όντας ενεργή και εξωτερική πολιτική 360 μοιρών.

Μέσα σε αυτές τις 360 μοίρες, υπάρχει η Ρωσία, ο Κόλπος, ο Ισλαμικός κόσμος, η Ασία, ο Καύκασος και η Λατινική Αμερική.  η επέκταση  στην Αφρική  και  Λατινική Αμερική. Πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις με όλους.

Ο Τσαβούσογλου ρωτήθηκε και για τις επαφές με τη Συρία, όπου προειδοποίησε ότι εάν η Τουρκία αποσυρθεί από το συριακό έδαφος, το κενό σε αυτές τις περιοχές θα καλυφθεί από τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Η αντιπολίτευση λέει ότι θα σταματήσει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση αν αποσυρθούμε από εδώ, ποιος θα καλύψει το κενό ; Οι τρομοκρατικές οργανώσεις.

Κρατάμε την πλειοψηφία αυτών των τρομοκρατών  σε απόσταση πέρα από τα 30 χιλιόμετρα. Όταν αποσυρθούμε, οι τρομοκράτες θα έρθουν στα στα σύνορα, και θα έχουμε προβλήματα  στην Τουρκία κάθε μέρα, Θεός φυλάξοι.

Εμείς πληρώνουμε το τίμημα εδώ, γιατί πληρώνουμε; Πληρώνουμε το τίμημα για να διατηρήσουμε τα εδάφη μας ασφαλή. Είμαστε εδώ όχι από δική μας ευχαρίστηση, ούτε επειδή επιβουλευόμαστε το έδαφος της Συρίας. Εάν υπάρχει πλήρης ασφάλεια εδώ, εάν η πολιτική διαδικασία λειτουργήσει, εάν επιτευχθεί ηρεμία, τότε μόνο αυτό μπορεί να συμβεί. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ένα τέτοιο βήμα αυτή τη στιγμή, γιατί για εμάς θα ήταν θέμα εθνικής ασφάλειας,  απέναντι σε σοβαρές απειλές.

Δεν δεχόμαστε την προϋπόθεση αποχώρησης από την Συρία

«Λέμε σε Ρωσία -Συρία και στο  Ιράν , ότι δεν κάνουμε αυτή τη διαδικασία με την προ αποχώρησης με τέτοια προϋπόθεση αποχωρησης μας, αλλά πρέπει να  συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη,  όπου τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι ξεκάθαρα.

Η ρητορική της αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, τους ξέρουμε, το λένε γιατί έχουν υποστήριξη από HDP και PKK και η δέσμευσή τους είναι προς αυτή την κατεύθυνση, όταν λένε θα αποσυρθούμε, θα σταματήσουμε τις ξένες επιχειρήσεις. Η απόσυρση από το βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία σημαίνει διακοπή των επιχειρήσεων σημαίνει ότι οι τρομοκράτες στέκονται στη συνοριακή μας πύλη. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την επιβίωσή μας»

Η πιθανότητα συνάντησης Ερντογάν- Άσαντ

Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει πιθανότητα συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του Μπασάρ Άσαντ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις γι' αυτό και ότι θα πρέπει να γίνουν προετοιμασίες για αυτόν τον οδικό χάρτη, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής διαδικασίας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της επίτευξης σταθερότητας στην χώρα.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι αν δεν υπάρξει σταθερότητα στη Συρία, το κόστος θα είναι βαρύ για την Τουρκία.

Μελλοντικές εξελίξεις

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν στις Προεδρικές εκλογές, η Τουρκία θα συνεχίσει την επιθετική εξωτερική πολιτική της και σε Συρία και Β.Ιράκ, επιθυμώντας την συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων του YPG και PKK.

Επίσης η Τουρκία ξεκαθάρισε σε Ρωσία-Ιράν-Συρία, ότι δεν είναι προαπαιτούμενο για την ίδια η αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Συρία, προκειμένου να υλοποιηθεί ο οδικός χάρτης που θα επανέφερε την ασφάλεια και ειρήνη στην πολύπαθη χώρα, χρησιμοπιώντας ως επίφαση τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Συνεπώς το προσεχές διάστημα και μέχρι τις τουρκικές εκλογές, δεν αναμένουμε καμία απόσυρση  τουρκικών στρατευμάτων από τα Συριακά εδάφη  που έχουν καταλάβει σε Ιντλίμπ και Αφρίν, ούτε και από την μεθόριο με Συρία και Ιράκ.

Άρα  σε ότι αφορά την χώρα μας ,οι δυνάμεις της 2ης  Τουρκικής Στρατιάς ,  Μονάδες Ειδικών δυνάμεων του Στρατού και του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ θα πρέπει να θεωρηθούν ως παραμένουσες στις εν λόγω περιοχές, για τις επόμενες 3 εβδομάδες τουλάχιστον.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Επέλαση χωρίς τέλος των Ρώσων που κατέλαβαν το Αρτιομόβσκ και εισήλθαν σε Μποχντανίβκα-Στην όχθη του Δνείπερου έχουμε το δράμα εκατοντάδων Ουκρανών (Βίντεο)

Αμερικανός ειδικός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο-Όλα δείχνουν ήττα κατά κράτος του Κιέβου...