Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πώς η Μόσχα "αποσυνέδεσε" το Starlink-To πανίσχυρο σύστημα TOBOL "κλείδωσε" στα τερματικά-"Άλματα" στον δορυφορικό πόλεμο

Το ρωσικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Tobol (EW) στόχευσε το σήμα του Παγκόσμιου Συστήματος Εντοπισμού Θέσης (GPS) για να σπάσει τον «συγχρονισμό» της δορυφορικής υπηρεσίας διαδικτύου Starlink με τα επίγεια τερματικά, σύμφωνα με Ουκρανό δημοσιογράφο.

Έγγραφα που διέρρευσαν από το Πεντάγωνο είχαν πρόσφατα αναφέρει πως το μυστηριώδες σύστημα - που φαινόταν να είχε ξεχαστεί από το 2020 αφότου αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά - είχε μπλοκάρει τον δορυφορικό αστερισμό του Διαδικτύου Starlink της SpaceX.

Ονομασμένο 14Ts227, τα έγγραφα πληροφοριών του Πενταγώνου που διέρρευσαν αναφέρουν ότι η Ρωσία πειραματιζόταν με την πλατφόρμα για αρκετούς μήνες. Αυτό υποστηρίζει κυρίως προηγούμενες αναλύσεις και τους ισχυρισμούς του Διευθύνοντος Συμβούλου της SpaceX, Έλον Μασκ, σχετικά με τις επίμονες ρωσικές προσπάθειες να εμποδίσει τους δορυφόρους. Ο Μασκ είχε επίσης κάνει δηλώσεις υποστηρίζοντας τη θέση της Ρωσίας στον πόλεμο, ιδιαίτερα στην Κριμαία, υποστηρίζοντας ένα ειρηνευτικό σχέδιο με τη Μόσχα.

Απείλησε επίσης να αναστείλει τις υπηρεσίες Starlink στην Ουκρανία λόγω αυξανόμενων τελών που η εταιρεία του δεν μπορούσε πλέον να υποστηρίξει, προτείνοντας το Πεντάγωνο να πληρώσει το λογαριασμό. Μέχρι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, τελικά έλαβε μέτρα που «περιόρισαν» την ικανότητα της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί το Starlink για στρατιωτικούς σκοπούς.

Χρησιμοποιείται από την Ουκρανία, αποκλείστηκε από τη Ρωσία

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε εκτενώς το διαδίκτυο του Starlink στα drones της για να πραγματοποιήσει επιθέσεις εντός της Ρωσίας και της Κριμαίας. Το Starlink είχε επίσης αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τον ουκρανικό στρατιωτικό συντονισμό, ο οποίος βασιζόταν στα μικρά φορητά τερματικά για την επικοινωνία στο πεδίο της μάχης και την αναμετάδοση πληροφοριών.

Ωστόσο, η τελευταία διαρροή από τα έγγραφα του Πενταγώνου υποδηλώνει ότι το ρωσικό EW είχε αρκετή επιτυχία στο μπλοκάρισμα των σημάτων του Starlink προς τους δέκτες και τα τερματικά του που χρησιμοποιεί η Ουκρανία. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές ακριβώς με ποιον τρόπο συνέβη η «παρέμβαση» ή το «μπλόκο» ή ποιες τακτικές χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι.

Πώς το Tobol παρενέβη στο Starlink;

Το Zen, ένα ρωσικό έντυπο, επικαλέστηκε τον Ουκρανό δημοσιογράφο Κονσταντίν Ριζένκο (Konstantin Ryzhenko) που είπε ότι η ρωσική παρεμβολή δεν επηρέασε τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ των δορυφόρων Starlink ή των επίγειων τερματικών με κανένα τρόπο. «(Μάλλον στόχευε) τη μονάδα GPS που είναι υπεύθυνη για τη συγχρονισμένη λειτουργία του τερματικού και του διαστημικού σκάφους. Η καταστολή πραγματοποιείται στους τερματικούς σταθμούς και όχι στους δορυφόρους», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Ενώ το Starlink φαίνεται να έχει ανοσία στο EW στις δορυφορικές συχνότητες, έχει GPS στη δομή του, το οποίο είναι ευάλωτο σε ηλεκτρονικές παρεμβολές. Εάν το σήμα GPS είναι μπλοκαρισμένο, το Starlink δεν μπορεί να εγγραφεί και ακόμη και μετά την επιτυχή εγγραφή, η ταχύτητά του μειώνεται μέχρι να χαθεί εντελώς η σύνδεση», εξήγησε ο Ριζένκο.

Αυτό επιβεβαίωσε προηγούμενες αναλύσεις του ερευνητή Μπαρτ Χέντριξ, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα σε μια αναφορά του Νοεμβρίου 2020 ότι το Tobol λειτουργεί μέσω «εμπλοκής κατερχόμενης ζεύξης», όπου στοχεύει τα σήματα από τον δορυφόρο στα επίγεια τερματικά ή στους σταθμούς λήψης. Η άλλη μορφή είναι η «εμπλοκή ανόδου ζεύξης». Εδώ, το σήμα παρεμβολής αναμιγνύεται με την αρχική εκπομπή, «που παραμορφώνει τις πληροφορίες που λαμβάνουν όλοι οι χρήστες αυτού του δορυφόρου», σύμφωνα με μια αναφορά στην Washington Post.

Η Post αναφέρθηκε στην έρευνα του Χέντριξ στο πλαίσιο των αναφορών για το Tobol. Φυσικά, η εμπλοκή κατερχόμενης ζεύξης έχει μικρότερη περιοχή επίδρασης. Η αναφορά της Post, επίσης, δεν μπόρεσε να εντοπίσει τον ακριβή τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Tobol, λέγοντας: «Υπάρχουν μόνο αμυδρές υποδείξεις και αποκαλύψεις που είναι διαθέσιμες στο κοινό σχετικά με το πρόγραμμα Tobol». «Οι δυνατότητές του ήταν ένα μυστήριο εδώ και χρόνια». Το Secure World Foundation (SWF) έχει εντοπίσει τουλάχιστον επτά συγκροτήματα Tobol στη Ρωσία, όλα βρίσκονται δίπλα σε εγκαταστάσεις που παρακολουθούν δορυφόρους.

Το αμυντικό σύστημα έγινε επιθετικό

Αλλά είναι ενδιαφέρον ότι η έκθεση του SWF - η οποία βασίζεται σε δημόσια τεκμηρίωση και ακαδημαϊκές εργασίες που έχουν κατατεθεί στη Ρωσία - λέει ότι το Tobol εισήχθη για να προστατεύσει τους ρωσικούς δορυφόρους από παρεμβολές. Δεδομένου ότι οι υποκείμενες τεχνικές αρχές είναι οι ίδιες, τώρα φαίνεται ότι έχει επαναχρησιμοποιηθεί απλώς για επιθετική εμπλοκή άλλων δορυφόρων.

Για παράδειγμα, η έρευνα του Χέντριξ στο The Space Review παραθέτει μια διατριβή του 2013 που κατατέθηκε από τον Βλαντιμίρ Μ. Βατούνιν, ο οποίος προσδιορίζεται ως ο επικεφαλής σχεδιαστής του Tobol, προσδιορίζοντας τις τεχνικές του δυνατότητες. «Το 14Ts227 (μπορεί) να παρακολουθεί τα σήματα των δορυφόρων πλοήγησης για να τους προστατεύει από «παρεμβολές στενής ζώνης».

Πιο συγκεκριμένα, είναι σε θέση να προσδιορίζει «τη διαμόρφωση των σημάτων πλοήγησης με ακρίβεια 90% σε αναλογία σήματος προς θόρυβο 30 ντεσιμπέλ». Μπορεί επίσης να λαμβάνει και να μπλοκάρει «μη εξουσιοδοτημένα» σήματα που αποστέλλονται σε δορυφόρους και αναμεταδίδονται μέσω δορυφόρων στο έδαφος. Είναι αυτές οι αμυντικές-επιθετικές δυνατότητες διπλής χρήσης που οι Αμερικανοί αναλυτές πιθανώς παρακολουθούν τώρα.

Η Post, ωστόσο, προσδιορίζει το Μπαχμούτ στην ανατολική περιοχή του Ντονιέτσκ της Ουκρανίας ως το «εκτιμώμενο κέντρο» όπου κατευθύνονταν τα σήματα παρεμβολής/εμπλοκής. Αναφερόμενος στο πλαίσιο του αγώνα για το Μπαχμούτ για μια άλλη ιστορία της Washington Post, ο Ουκρανός διοικητής συνταγματάρχης Πάβλο Παλίσα στην πολιορκημένη πόλη σημείωσε επίσης άλλη μία αποτελεσματική χρήση ηλεκτρονικού πολέμου.

«Ο εχθρός μας χρησιμοποιεί την παρεμβολή πραγματικά με επιτυχία», είπε, αναφερόμενος στα μέτρα που εμποδίζουν την πρόσβαση στο σήμα GPS.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...
Ρωσία 0

Η Ρωσία "παγώνει" το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Zmeevik "δολοφόνου των αεροπλανοφόρων"-Οι "πυραυλικές προτεραιότητες" της Μόσχας (Βίντεο)

Η απόφαση του Κρεμλίνου να μην διασκορπίσει τους οικονομικούς του πόρους σε ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων όπως ο...