Ένοπλες Συρράξεις

Πρώτος διαστημικός πόλεμος! Η Μόσχα επιχειρεί να παραλύσει την Ουκρανία με ηλεκτρονικό πόλεμο- Μήλον της Έριδος οι δορυφόροι πληροφοριών

Η χρήση διαστημικών πόρων για στρατιωτικούς σκοπούς έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας είναι η πιο σημαντική εξέλιξη που σχετίζεται με το διάστημα από το 2022, δεδομένης της ευρείας χρήσης διαστημικών πόρων και από τις δύο εμπόλεμες πλευρές.

Μια αξιολόγηση διαστημικών απειλών από μια αμερικανική ομάδα σκέψης κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι υπήρξε ένα απαράμιλλο επίπεδο διαφάνειας στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία: οι ευαίσθητες πληροφορίες αποχαρακτηρίστηκαν για να αποκαλυφθούν τα σχέδια και οι προθέσεις της Μόσχας, οι εικόνες έδειχναν τη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετέφεραν από κοντά τη φρίκη του πολέμου.

Η αξιολόγηση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), η οποία εξέτασε σε βάθος τις ρωσικές αντιδιαστημικές δραστηριότητες, σημείωσε ότι οι διαστημικές ικανότητες βοηθούν σε αυτή τη διαφάνεια και συμβάλλουν σημαντικά σε αυτόν τον αγώνα. Οι δορυφόροι επικοινωνιών ενδυναμώνουν τις ουκρανικές δυνάμεις και συνδέουν τον ουκρανικό λαό με τον έξω κόσμο.

«Δορυφόροι απεικόνισης, ορισμένοι ικανοί να διεισδύσουν στα σύννεφα και να συλλέξουν φωτογραφίες τη νύχτα, παρακολουθούν την κίνηση των ρωσικών δυνάμεων, χαρτογραφούν τις οδούς εκκένωσης ανθρωπιστικής βοήθειας και συλλέγουν στοιχεία για εγκλήματα πολέμου. Άλλοι δορυφόροι μπορούν να ανιχνεύσουν και να εντοπίσουν τις πηγές παρεμβολών GPS, που προκαλούν τα ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) να αλλάζουν την πορεία τους», καταλήγει η αξιολόγηση 56 σελίδων, η οποία δημοσιεύθηκε στις 14 Απριλίου.

Πρώτος Διαστημικός Πόλεμος

Ορισμένοι παρατηρητές έχουν περιγράψει αυτόν τον πόλεμο ως τον «πρώτο εμπορικό διαστημικό πόλεμο» λόγω της εξέχουσας θέσης των δυνατοτήτων της δυτικής διαστημικής βιομηχανίας που επιτρέπουν την αντίσταση της Ουκρανίας. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, οι αντίπαλοι αναζητούν γρήγορα τρόπους να το διαβρώσουν, και το ίδιο ισχύει και για το διάστημα.

Η αξιολόγηση αναλύει λεπτομερώς τη ρωσική χρήση ηλεκτρονικού πολέμου και κυβερνοεπιθέσεων κατά διαστημικών συστημάτων, την αβεβαιότητα σχετικά με τη χρήση όπλων λέιζερ από τη Ρωσία και την ασυνήθιστη συμπεριφορά ενός Ρώσου επιθεωρητή στο GEO. «Ενώ τα διαστημικά διδάγματα που αντλήθηκαν στην Ουκρανία δεν έχουν ακόμη γραφτεί, μπορεί να υπάρξουν γνώσεις για τη διαστημική στρατηγική και το δόγμα της Μόσχας και μαθήματα για να εφαρμόσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε απειλές στον Ινδο-Ειρηνικό», ανέφερε.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο Κονσταντίν Βορόντσοφ, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Μη Διάδοσης και Όπλων του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, προειδοποιεί ότι «οι σχεδόν μη στρατιωτικές υποδομές μπορεί να γίνουν νόμιμος στόχος για αντίποινα». Αυτές οι ρωσικές επιθέσεις κατά της ανάπτυξης διαστημικών μέσων της Ουκρανίας δείχνουν πώς τα αντιδιαστημικά όπλα θα καθόριζαν τις μελλοντικές συγκρούσεις.

Παρεμβολές και κυβερνοεπιθέσεις

Ακόμη και πριν ξεκινήσει η Ρωσία τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) παρατήρησε ότι πάνω από το 60% των αποστολών παρακολούθησης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων του είχαν αντιμετωπίσει παρεμβολές σήματος GPS, συμπεριλαμβανομένων περιοχών μόλις 25 χιλιομέτρων από την επαφή της βάσης του ΟΑΣΕ. Αυτά τα drones χρησιμοποίησαν απροστάτευτα σήματα GPS για να βοηθήσουν στην πλοήγησή τους.

Οι παρεμβολές GPS επιβεβαιώθηκαν μέσω ανίχνευσης σήματος ραδιοσυχνοτήτων από εμπορική διαστημική εταιρεία. Στις 23 Φεβρουαρίου 2022, μια μέρα πριν από την έναρξη του πολέμου, το UAV μεγάλης εμβέλειας της Ουκρανίας παρουσίασε προσωρινή απώλεια ελέγχου λόγω σημαντικής παρεμβολής GPS.

Στο Janes, αμυντικοί αναλυτές ανοιχτού κώδικα εκτίμησαν ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar (TB-2) τουρκικής προέλευσης αντιμετώπισε επιθέσεις από το ρωσικό Krasukha-4. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί συσκευές εμπλοκής GPS σε όλη τη διάρκεια. Η Ρωσία αρνήθηκε επίσης στην Ουκρανία τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου που ενεργοποιούνται από εμπορικούς δορυφόρους επικοινωνίας.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία πραγματοποίησε μια κυβερνοεπίθεση για να αρνηθεί τη συνδεσιμότητα μεταξύ του δικτύου επικοινωνιών KA-SAT της Viasat και των χιλιάδων επίγειων τερματικών του. Αυτή η κυβερνοεπίθεση σημειώθηκε μόλις μια ώρα πριν τα ρωσικά στρατεύματα επιτεθούν στην Ουκρανία εκείνη την ημέρα. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και ο στρατός της, και οι δύο πελάτες της Viasat, ήταν ο στόχος των κυβερνοεπιθέσεων. Μπήκαν σε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο και ανέπτυξαν κακόβουλο λογισμικό που κατέρρευσε τα επίγεια μόντεμ μέσω της δορυφορικής σύνδεσης.

Αλλά οι επιθέσεις επηρέασαν αρνητικά και άλλους χρήστες του Viasat στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ και η CISA ζήτησαν από τους παρόχους εμπορικών δορυφορικών επικοινωνιών να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του δικτύου τους και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Έλον Μασκ και διαστημικά περιουσιακά στοιχεία

Η Ουκρανία έσπευσε στον Έλον Μασκ και τη SpaceX για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της συνδεσιμότητας της μέσω της εμπορικής ευρυζωνικότητας LEO. Τέσσερις ημέρες αργότερα, τα τερματικά Starlink επανασύνδεσαν την ουκρανική κυβέρνηση και τους πολίτες με το Διαδίκτυο. Έκτοτε, οι ρωσικές επιθέσεις στους επίγειους τερματικούς σταθμούς Starlink για να διαταράξουν τις επικοινωνίες της Ουκρανίας συνεχίστηκαν.

Τον Μάρτιο του 2022, ακόμη και ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) δήλωσε ότι το ζήτημα της παρεμβολής και/ή πιθανής πλαστογράφησης των Παγκόσμιων Δορυφορικών Συστημάτων Πλοήγησης (GNSS) έχει ενταθεί στις γεωγραφικές περιοχές που περιβάλλουν τη ζώνη σύγκρουσης και άλλες περιοχές.

Το Eurocontrol, το Δίκτυο Αναλυτών και οι εκθέσεις δεδομένων ανοιχτού κώδικα που αναλύθηκαν από τον EASA έδειξαν ότι από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι παρεμβολές GNSS είχαν ενταθεί σε τέσσερις βασικές γεωγραφικές περιοχές: την περιοχή του Καλίνινγκραντ, τη Βαλτική Θάλασσα και τα γειτονικά κράτη. Ανατολική Φινλανδία; Μαύρη Θάλασσα; και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κοντά στην Κύπρο, την Τουρκία, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ισραήλ, καθώς και το Βόρειο Ιράκ.

Έχουν προκύψει αρκετές αναφορές επίγειων συσκευών ηλεκτρονικού πολέμου που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Krasukha-4, RB-109A «Bylina», R-330ZH Zhitel, Borisoglebsk-2, όπως αναφέρουν οι EurAsian Times, και Tirada-2.

Μήλον της έριδος οι δορυφόροι αναγνώρισης

Κατά τη διάρκεια των τακτικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας, οι δορυφόροι Πληροφοριών-Επιτήρησης-Αναγνώρισης (ISR) έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς, ανέφερε η έκθεση CSIS. Ωστόσο, ήταν εκπληκτικό το γεγονός ότι η Ρωσία δεν είχε χρησιμοποιήσει κανένα αντιδιαστημικό όπλο για να διαβρώσει αυτό το πλεονέκτημα των Ουκρανών.

Ωστόσο, η έκθεση ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ανεξάρτητες επαληθευμένες αναφορές ότι η Ρωσία αναπτύσσει δυνατότητες κατευθυνόμενης ενέργειας εναντίον δορυφόρων στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Ρώσοι αξιωματούχοι παρουσίασαν το όπλο Zadira, το οποίο λέγεται ότι είναι πιο ισχυρό και καταστροφικό από την προηγούμενη παραλλαγή του, το Peresvet, ένα επίγειο δορυφορικό λέιζερ. Μια άλλη διαφημιζόμενη ικανότητα είναι το Sokol-Eshelon, ένα αερομεταφερόμενο σύστημα λέιζερ που αποτελεί αναβίωση ενός προγράμματος της σοβιετικής εποχής, το οποίο έχει τη δηλωμένη ικανότητα να επιτίθεται σε δορυφόρους στο LEO.

«Καμία από αυτές τις δυνατότητες δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην ουκρανική σύγκρουση παρά τον μεγάλο όγκο δορυφόρων τηλεπισκόπησης και άλλων πλατφορμών που παρέχουν δεδομένα και πληροφορίες για τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων στον ουκρανικό στρατό», ανέφερε η έκθεση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...
Ρωσία 0

Η Ρωσία "παγώνει" το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Zmeevik "δολοφόνου των αεροπλανοφόρων"-Οι "πυραυλικές προτεραιότητες" της Μόσχας (Βίντεο)

Η απόφαση του Κρεμλίνου να μην διασκορπίσει τους οικονομικούς του πόρους σε ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων όπως ο...