Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σε κλοιό επιτήρησης η Κριμαία! Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν UAV RQ-170 για να κατασκοπεύουν ρωσικές θέσεις-Και Mirage 2000 σε μυστικές επιχειρήσεις

Τα έγγραφα του αμερικανικού στρατού που διέρρευσαν συνεχίζουν να αποκαλύπτουν νέες πληροφορίες. Σύμφωνα με τα έγγραφα, το αμερικανικό κατασκοπευτικό drone RQ-170 Sentinel και μια σειρά από μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Mirage-2000, ανέλαβαν εξόδους για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τις ρωσικές δυνάμεις.

Το αμερικανικό στρατιωτικό έγγραφο που διέρρευσε αναφέρει ότι τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη RQ-170 Sentinel μπορεί να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον εννέα εξόδους από τον Σεπτέμβριο του 2022 για να συλλέξουν πληροφορίες για τις ρωσικές δυνάμεις που κατέχουν τη χερσόνησο της Κριμαίας και άλλα μέρη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν έχει αποκαλύψει το γεγονός ότι διεξήγαγε με συνέπεια αποστολές πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) πάνω από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που έγινε εμφανές με τις πολλαπλές συναντήσεις μεταξύ αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και μαχητικών των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (VKS). Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ φέρεται να διαβιβάζουν κρίσιμες πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν σε αυτές τις αποστολές στην Ουκρανία.

Συνολικά, το έγγραφο προσφέρει πληροφορίες για τις εναέριες αποστολές ISR των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ Σεπτεμβρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023 στο πλαίσιο του πολέμου της Ουκρανίας. Εάν είναι ακριβές, αυτό θα παρείχε ένα μοναδικό παράθυρο στη συνεχή επιχειρησιακή χρήση αυτών των drones, γνωστών και ως Wraiths, τα οποία εξακολουθούν να καλύπτονται από μυστικότητα περισσότερα από 15 χρόνια αφότου ο αμερικανικός στρατός αναγνώρισε επισήμως την ύπαρξή τους. Ο αμερικανικός στρατός δεν αποκαλύπτει σχεδόν ποτέ τις συντεταγμένες αυτού του κρυφού κατασκοπευτικού drone.

Το RQ-170 αναπτύχθηκε στο Αφγανιστάν για να κατασκοπεύσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν κατά τη διάρκεια της επιδρομής του 2011, με τεράστια επιχειρησιακή επιτυχία. Το RQ-170 Sentinel είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) μεγάλου υψομέτρου, μεγάλης αντοχής. Μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες πεδίου μάχης σε πραγματικό χρόνο και να στείλει τις πληροφορίες στον σταθμό ελέγχου εδάφους (GCS) μέσω μιας σύνδεσης LOS.

Τα RQ-170 μπορεί να είναι σε θέση να συγκεντρώσουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις τοποθετήσεις της αντίπαλης δύναμης, τις επιχειρησιακές τεχνικές και άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα αντίμετρα της Ουκρανίας.

Global Hawk, Rivet Joint και Mirage-2000 επίσης σε δράση

Εκτός από τις πληροφορίες για το κατασκοπευτικό drone RQ-170 Sentinel, το έγγραφο που διέρρευσε προσφέρει επίσης πληροφορίες για πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν από εξόδους μη επανδρωμένων αεροσκαφών RQ-4 Global Hawk και RQ-9 Reaper από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν RC-135W Rivet και NATO Global Hawks.

Αυτές οι αποκαλύψεις είναι σημαντικές επειδή το RQ-9 Reaper και το βρετανικό RC-135W έχουν εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις με το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 Flanker. Τον Σεπτέμβριο του 2022, ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε από πιλότο Su-27 στο RC-135W λόγω κακής επικοινωνίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πύραυλος δυσλειτουργούσε και δεν χτύπησε το βρετανικό αεροσκάφος.

Σε άλλο περιστατικό, ένα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper έπεσε στη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο μήνα αφού το Su-27 ψέκασε με καύσιμο το αμερικανικό drone, το διέσχισε πολλές φορές και τελικά συγκρούστηκε με την προπέλα του. Το περιστατικό αποκάλυψε την έκταση των επιχειρήσεων drone των ΗΠΑ στην περιοχή και την τρωτότητά τους.

Ωστόσο, μια πιο ενδιαφέρουσα αποκάλυψη αφορά τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage-2000 που πραγματοποιούν αναγνωριστικές δραστηριότητες. Επίσης, δεν φαίνεται ότι η Γαλλία έχει αποκαλύψει προηγουμένως τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000 για ISR. Τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage-2000 της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας χρησιμοποιούνται συνήθως για ρόλους επίγειας επίθεσης ή για την εκτέλεση αποστολών αναχαίτισης ή αεράμυνας. Αυτό καθιστά την ανάπτυξή τους για αποστολές ISR ασυνήθιστη.

Πριν από το μαχητικό ντεμπούτο του κατά τη διάρκεια αεροπορικών περιπολιών μάχης στη Σαουδική Αραβία, το Mirage 2000C εκτέλεσε αποστολές συνοδείας για επίθεση και αναγνώριση πάνω από το Κουβέιτ και το νότιο Ιράκ κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Desert Shield και Desert Storm το 1990-1991. Τα αεροσκάφη Mirage 2000C αναπτύχθηκαν αργότερα για μάχη, επιστρέφοντας στον Περσικό Κόλπο για να ενισχύσουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που δημιουργήθηκε από την Επιχείρηση Southern Watch.

Ως απάντηση στις μάχες στα Βαλκάνια, συμμετείχαν και στην επιχείρηση Deny Flight. Για πρώτη φορά σε εχθρικό περιβάλλον, το αεροσκάφος Mirage 2000C που συμμετείχε στις επιχειρήσεις εναέριας αστυνόμευσης πάνω από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πραγματοποίησε πολεμικές αεροπορικές περιπολίες και έριξε μη κατευθυνόμενες βόμβες. Έκτοτε, το αεροσκάφος συμμετείχε σε πολλές αποστολές εναέριας αστυνόμευσης στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι αποστολές αναγνώρισης που εκτελούνται από αυτό το αεροσκάφος σπάνια έχουν δημοσιοποιηθεί από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Επιπλέον, είναι ένα παλιό αεροσκάφος που ουσιαστικά έχει αποσυρθεί σταδιακά από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Κάποια στιγμή, υπήρξαν αναφορές ότι η Ουκρανία μπορεί να λάβει το μαχητικό Mirage-2000 ως στρατιωτική βοήθεια.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο χάρτης του εγγράφου χαρακτηρίζει «τυπικά» μονοπάτια πτήσης για τα βρετανικά Rivet Joint, τα γαλλικά Mirage και την αμερικανική αεροπορία και τα Global Hawk του ΝΑΤΟ, αλλά όχι για το RQ-170 ή το MQ-9. Τούτου λεχθέντος, δεδομένου ότι τα έγγραφα κάλυπταν μόνο την περίοδο έως τον Φεβρουάριο του 2023, η τρέχουσα ανάπτυξη αυτών των αεροσκαφών δεν είναι γνωστή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...