Ένοπλες Συρράξεις

"Καμπανάκι" Ρώσων στη Συρία: Το Ισλαμικό Κόμμα Τουρκιστάν ετοιμάζει επιθέσεις- Σαμποτάζ στη συμφιλίωση Άγκυρας-Δαμασκού

Το Ισλαμικό Κόμμα Τουρκιστάν (TIP) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ετοιμάζεται να εξαπολύσει επιθέσεις με drone από τη βορειοδυτική συριακή περιοχή της Ιντλίμπ, αποκάλυψε τον Απρίλιο ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης των Αντιπάλων Μερών στη Συρία, αντιναύαρχος Όλεγκ Γκουρίνοφ.

Το TIP είναι στενός σύμμαχος της Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), του de facto ηγεμόνα της Ιντλίμπ και του πρώην κύριου παραρτήματος της Αλ Κάιντα στη Συρία.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης των Αντιτιθέμενων Μερών στη Συρία, μαχητές της τρομοκρατικής ομάδας TIP, που καταλαμβάνουν θέσεις κοντά στην πόλη Κντούρα στο Κυβερνείο Ιντλίμπ, ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μια προκλητική επίθεση σε θέσεις που κατέχουν συριακά κυβερνητικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων τροποποιημένων για επίθεση», είπε ο αναπληρωτής επικεφαλής του κέντρου συμφιλίωσης, το οποίο ανήκει στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Ρώσος αξιωματικός συνέχισε καλώντας τους διοικητές όλων των παράνομων ένοπλων ομάδων στη Συρία «να απόσχουν από προκλήσεις και να συμμετάσχουν σε προσπάθειες ειρηνικής συμφιλίωσης στις περιοχές υπό τον έλεγχό τους».

Τους τελευταίους μήνες, η HTS και οι σύμμαχοί της κλιμάκωσαν τις επιχειρήσεις τους κατά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων πραγματοποιώντας επιδρομές, εκτόξευση ρουκετών και εξαπολύοντας επιθέσεις με drones. Πέντε επιδρομές στόχευσαν στρατιωτικές θέσεις γύρω από την Ευρύτερη Ιντλίμπ τον Μάρτιο σε κατάφωρη παραβίαση της εκεχειρίας στην περιοχή, της οποίας μεσολάβησαν Ρωσία και Τουρκία πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Οι περισσότερες επιθέσεις αποκρούστηκαν.

Η πρόσφατη κλιμάκωση από τρομοκρατικές ομάδες στην ευρύτερη Ιντλίμπ στοχεύει να σαμποτάρει τις ρωσικές προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας, η οποία διατηρεί μεγάλη δύναμη στην περιοχή, και της Δαμασκού.

Παρά την ασταθή κατάσταση στην Ιντλίμπ, η διαδικασία εξομάλυνσης προχώρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα καθώς οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Συρίας συναντήθηκαν στη Μόσχα για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. Η Δαμασκός επανέλαβε εκκλήσεις για πλήρη απόσυρση του τουρκικού στρατού από το συριακό έδαφος κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ