Ένοπλες Συρράξεις

Σε μεγάλες ποσότητες: Η Ρωσία αρχίζει να κατασκευάζει βόμβες 1,5 τόνου παρόμοιες με τις αμερικανικές βόμβες JDAM

Οι Ρώσοι κατασκευαστές άρχισαν να δημιουργούν βόμβες 1,5 τόνου, παρόμοιες με τις αμερικανικές JDAM (Joint Direct Attack Munition), ή απλά εναέριες βόμβες μαζικής καθοδήγησης 1,5 τόνου.

Πηγές υποστηρίζουν ότι, πετάει πολύ πιο μακριά από τις εκδόσεις των 500 κιλών και είναι πολύ ακριβείς. Σύμφωνα με πηγές, η Ρωσική Ομοσπονδία χρησιμοποιεί νέες βόμβες ολίσθησης UPAB-1500B βάρους 1.500 κιλών στην Ουκρανία.

Η βόμβα ολίσθησης UPAB-1500B παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της έκθεσης MAKS-2019. Είναι σχεδιασμένη να χτυπά εξαιρετικά προστατευμένα αντικείμενα σε εμβέλεια έως και 40 km.

Η πρώτη χρήση αυτού του τύπου βόμβας, καταγράφηκε πριν από μερικές εβδομάδες εναντίον αντικειμένου στην περιοχή Τσερνίχιβ, σύμφωνα με  πηγές βρέθηκε ένα από τα συντρίμμια,  με τα υπολείμματα  να αντιστοιχούν στο UPAB-1500B.

Αυτά τα πυρομαχικά προορίζονται για την εμπλοκή μικρού μεγέθους στερεών στόχων εδάφους και επιφανείας. Η κατευθυνόμενη βόμβα ζυγίζει 1525 κιλά, φέρει κεφαλή υψηλής εκρηκτικής διάτρησης από σκυρόδεμα 1010 κιλών μαζί με μονάδα συνδυασμένης πλοήγησης (μονάδα μέτρησης αδράνειας και δορυφορικό δέκτη) και ασφάλεια επαφής με τρεις λειτουργίες χρονικής καθυστέρησης.

Το UPAB-1500B-E έχει μήκος περίπου 5,05 μέτρα και διάμετρο 0,4 μέτρα. Τα πυρομαχικά μπορούν να ριχτούν από ύψος έως και 15 km σε εμβέλεια έως και 50 km με πιθανότητα κυκλικού σφάλματος (CEP) έως και 10 m.

Μιλώντας στην έκθεση MAKS-2019, ο γενικός διευθυντής της περιοχής GNPP, Igor Krylov, είπε ότι το UPAB-1500B-E έχει περάσει από κρατικές δοκιμές. Τα συστήματα αυτά παραδίδονται στον στρατό και έχουν ήδη υπογραφεί οι πρώτες εξαγωγικές συμβάσεις.

Τα MiG-31BM λαμβάνουν πύραυλο R-74M

Όλα τα ρωσικά μαχητικά αναχαιτιστικά MiG-31BM, είναι οπλισμένα με τους τελευταίους πυραύλους αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς R-74M, επίσης γνωστούς ως RVV-MD (όνομα αναφοράς ΝΑΤΟ AA-11 Archer).

Σημειώνεται ότι με τον πύραυλο R-74M, το αναχαιτιστικό MiG-31BM έλαβε διευρυμένες δυνατότητες ως προς το εύρος της γωνίας εκτόξευσης και είναι πλέον ικανό να χτυπά εναέριους στόχους. Ο πύραυλος αντισταθμίζει την κακή ικανότητα ελιγμών του MiG-31BM, επιτρέποντάς του να εμπλέκει στόχους σε πιο ακραίες γωνίες.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, Special Design and Technology Bureau NPO Kurganpribor, η νέα τροποποίηση του πυραύλου R-74M έχει κινητήρα στερεού καυσίμου με εκτρεπόμενο διάνυσμα ώθησης, που του παρέχει απίστευτη ευελιξία και μέγιστο εύρος πρόσκρουσης του στόχου έως και 40 χλμ.

Τι γνωρίζουμε για το R-74M

Η κεφαλή υποδοχής είναι ικανή να ανιχνεύει στόχους σε τομέα πλάτους 120° και ο συντονιστής GOS μπορεί να αποκλίνει 75° από την ουδέτερη θέση. Κατά την πτήση, ο πύραυλος μπορεί να αλλάξει δραματικά κατεύθυνση και ακόμη και στόχο, λόγω της χρήσης ενός πιο προηγμένου αναζητητή.

Δηλαδή, τώρα σε όλα τα αναχαιτιστικά μεγάλου ύψους MiG-31BM, έχει δοθεί η ευκαιρία για στενή μάχη με στόχους όπως πιο ευέλικτα μαχητικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων. Επίσης,  του παρέχεται η δυνατότητα να χτυπήσει αυτούς τους στόχους χωρίς να αλλάξει η γωνία επίθεσης.

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ο πύραυλος R-74M μπορεί να πλήξει στόχους σε ύψος από 20 μέτρα έως 20 χιλιόμετρα και έχει αυξημένη προστασία έναντι διαφόρων τύπων ηλεκτρονικών παγίδων, κάτι που είναι σημαντικό σήμερα.

Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, «αρκετοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ήδη διαβεβαιώνουν ότι, αυτού του είδους ο οπλισμός έχει αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες του αναχαιτιστικού MiG-31BM».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το MiG-31BM έχει σχεδιαστεί κυρίως για μάχη μεγάλης εμβέλειας. Αλλά σήμερα στον αέρα, μπορούν να συναντήσουν αντιπάλους όπως τα drones και οι πύραυλοι υψηλής ταχύτητας. Και για αυτό, χρειάζονται απλώς ένα καθολικό σύνολο όπλων.

Έχει αναφερθεί ότι, στο μέλλον τα ελικόπτερα Ka-52M και M-28NM θα πρέπει επίσης, να λαμβάνουν τους ίδιους πυραύλους για την καταπολέμηση εναέριων στόχων υψηλής ευελιξίας, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχουν πληροφορίες για χρήση του R-74M σε επιχειρήσεις μάχης από ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ