Ένοπλες Συρράξεις

Τα τρία πλεονεκτήματα του Ουκρανικού στρατού που αναχαιτίζουν τους Ρώσους στο Μπαχμούτ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με το Μπαχμούτ στην περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας να είναι το επίκεντρο σφοδρών μαχών μεταξύ  των Ουκρανικών και των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο μας οι Ουκρανοί  φαίνεται ότι πήραν το πάνω χέρι στο Μπαχμούτ, αφού κατάφεραν να ξεμπλοκάρουν μερικώς τον αυτοκινητόδρομο που  το συνδέει με το Χρόμοβο και το Τσάσοβ Γιαρ, γεγονός που τους δίνει την δυνατότητα να εναλλάσσουν τις  δυνάμεις τους στο ίδιο το Μπαχμούτ,  αν και ωστόσο η διαδρομή εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον μερικό έλεγχο πυρών της  Ρωσικής Βάγκνερ.

Σε έτερο άρθρο μας στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε αναφερθεί στο γεγονός ότι μια φάλαγγα 16 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού YPR-765, μπόρεσε να διασχίσει τον ποταμό Bakhmutka και να εισέλθει στο ανατολικό τμήμα της πόλης Μπαχμούτ.

Έκτοτε έχουν περάσει 2 1/2  μήνες και πλέον, Ρωσικής πολιορκίας και διαδοχικών επιθέσεων στην πόλη Μπαχμούτ , χωρίς αυτό να έχει πέσει ακόμη ολοκληρωτικά στα χέρια των Ρώσων.

Γιατί δεν έχει πέσει ακόμη  το Μπαχμούτ στα χέρια των Ρώσων;

Το Μπαχμούτ  γνωστό ως Αρτιομόβσκ  στα ρωσικά είναι πόλη που βρίσκεται στην ανατολική Ουκρανία. Λειτουργεί ως διοικητικό κέντρο  στην Περιφέρεια του Ντόνετσκ. Η πόλη απέχει περίπου 89 χλμ βόρεια του Ντόνετσκ, του διοικητικού κέντρου της περιφέρειας και ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 71.094 κατοίκους , σύμφωνα με την απογραφή της 1ης Ιανουαρίου 2022.

Κοινώς  μιλάμε για μια πόλη πληθυσμιακά παρόμοια με τα Ιωάννινα πριν την έναρξη των επιχειρήσεων,με υψόμετρο μόλις 200 μέτρα, στην οποία λόγω  των σφοδρών μαχών έχουν παραμείνει περίπου 5000 συνολικά, κρυμμένοι σε υπόγεια καταφύγια, χωρίς νερό και ρεύμα. 

Έχοντας ως μέτρο σύγκρισης μιας επιτυχημένης επίθεσης που θέλει να διανύεται απόσταση 100 μέτρων σε 3 λεπτά από τον επιτιθέμενο, σε συγκερασμό με την σφοδρότητα των πυρών του Ρωσικού πυροβολικού και των λοιπών  Ρωσικών οπλικών συστημάτων, αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται για τον Πούτιν και τα στρατεύματά του, σύμφωνα με την σχεδίασή τους στο Μπαχμούτ.

Οι παράγοντες της  επιτυχούς άμυνας των Ουκρανών

Ποιοί είναι λοιπόν οι αποφασιστικοί παράγοντες που αντέχουν ακόμη οι Ουκρανοί στο Μπαχμουτ;

Αυτοί συνοψίζονται στην Ανώτερη Δυτική τεχνολογία, στον συντονισμό του Ουκρανικού πυροβολικού με την ενάρια παρατήρηση και στην αδιαμφισβήτητη γενναιότητα που επιδεικνύει ο Ουκρανικός στρατός.

Το πλεονέκτημα έναντι των Ρώσων επιτυγχάνεται όχι μόνο με ανώτερες τεχνολογίες αλλά και με καλύτερο συντονισμό

Οι Ουκρανοί σε  αυτήν την πιο καυτή  μάχη, έδειξαν ένα εντυπωσιακό επίπεδο συντονισμού μεταξύ των μονάδων εναέριας αναγνώρισης και των μονάδων πυροβολικού.

 

Εφιστούμε την προσοχή  σε μερικές σχεδόν απαρατήρητες λεπτομέρειες που αποτελούν τη γενική αρχή του «θανατηφόρου ιστού» που ξεδιπλώθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στο Bakhmut, το οποίο αναφέρθηκε πολλές φορές από το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας στο παρελθόν .

Με την πρώτη ματιά δεν βλέπουμε τίποτα το ιδιαίτερο. 

Οι λακωνικές επικοινωνίες μεταξύ μιας μονάδας αναγνώρισης αέρα και πυροβολικού που διευκολύνονται από κατανοητά ορόσημα για τη ρύθμιση του πυρός οδηγούν είτε σε M777 είτε σε οβίδες Krab να φορτώσουν και να εκτοξεύσουν το  ωφέλιμο φορτίο τους  στις ρωσικές θέσεις ή ένα  Mi-8 φτάνει να εκτοξεύει μη κατευθυνόμενους πυραύλους από θέση ανόδου για να φτάσει στο μέγιστο βεληνεκές.

Όλα αυτά τα έχουμε ήδη δει εδώ κι εκεί.

Επιπλέον  βλέπουμε μια ομάδα εναέριας αναγνώρισης  να χειρίζεται drones σε μια καθορισμένη περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι τα τμήματα για περιπολία χωρίζονται μεταξύ τους.

Οι περιοχές επιτήρησης είναι γνωστές για το πυροβολικό, το οποίο έχει έτοιμο  προετοιμάσει πανοραμικό της περιοχής, με στοιχεία βολής έτοιμα κατά προκαθορισμένων στόχων-χαρακτηριστικών σημείων,  που δρουν υποβοηθητικά για ακριβή και ταχεία σκόπευση εχθρικών στόχων, που θα εμφανιστούν στην υπόψη περιοχή.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι Διοικητές όλων των επιπέδων γνωρίζουν καλά την αποστολή τους και εργάζονται μόνο στον καθορισμένο τομέα ευθύνης τους. 

Ο διαφανής και ακριβής συντονισμός των τομέων ευθύνης, η γρήγορη μετάδοση εντολών και η συνολικά καλά οργανωμένη  πολεμική Ουκρανική μηχανή  που δρά σε συνδυασμό, είναι αυτό που το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αποκαλεί «θανατηφόρο ιστό» της αμυντικής επιχείρησης στο  Μπαχμούτ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...