Ένοπλες Συρράξεις

Η σημαντική χρονική στιγμή της επιλογής συμμετοχής ή αποχής της Κίνας στον πόλεμο στην Ουκρανία

Με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών φαίνεται ότι οι συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας άρχισαν να αυξάνονται.

Οι ρωσικές επιθέσεις υπό την αιγίδα των μισθοφόρων της Βάγκνερ στην πόλη Μπαχμούτ αυξάνονται επίσης η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη των δυτικών χωρών προς την Ουκρανία. Ενώ ολόκληρο το δυτικό μπλοκ έχει πάρει μέτωπο κατά της Ρωσίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, το ερώτημα εάν η Κίνα θα μπορέσει να διατηρήσει τη διστακτική της στάση και θα παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία έχει έρθει στο προσκήνιο.

Η απόπειρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αφήνει πίσω της ένα χρόνο, ο αγώνας συνεχίζεται με πλήρη ταχύτητα, τόσο οικονομικά και πολιτικά όσο και οι στρατιωτικές συγκρούσεις στο πεδίο. Ιδιαίτερα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι αγγλοσαξονικές χώρες δείχνουν να σκοπεύουν να οδηγήσουν τη διαδικασία, η οποία έχει εξελιχθεί σε πόλεμο φθοράς κατά της Ρωσίας, μέχρι τέλους.

Συνεχίζονται οι αποστολές βαρέων όπλων που βασίζονται σε στρατιωτική προηγμένη τεχνολογία στην Ουκρανία και παρέχεται απεριόριστη οικονομική στήριξη στη χώρα αυτή με τη συμβολή της Ε.Ε. Εκτός από όλα αυτά, υπάρχουν πολύ σοβαρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Γενικά, η εικόνα σύμφωνα με ελληνικές και τουρκικές πηγές ανάλυσης, δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εγκαταλείψουν αυτή τη διαδικασία μέχρι να γονατίσουν τη Ρωσία. Η Ρωσία, από την άλλη δεν έχει καταφέρει ακόμη να πάρει αυτό που θέλει από τον κύριο σύμμαχό της, την Κίνα αν και λαμβάνει υποστήριξη από μικρές χώρες όπως την Κούβα, την Κορέα και το Ιράν. Η Κίνα δεν ορίζει την απόπειρα εισβολής της Ρωσίας ως εισβολή και αντιτίθεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Επιπλέον, η Κίνα υποστηρίζει τη Ρωσία κάνοντας σοβαρές εισαγωγές από οικονομική άποψη.

Και πάλι, με την κρίσιμη μεταφορά τεχνολογίας, επιτρέπει επίσης στη Ρωσία να υποφέρει λιγότερο από τις κυρώσεις των δυτικών χωρών. Μέχρι τώρα όμως δεν υπήρξε καμία στρατιωτική υποστήριξη προς τη Ρωσία.

Στην αρχή του πολέμου, η Κίνα δεν θεώρησε πολύ θετικό ότι η Ρωσία είχε ξεκινήσει μια απόπειρα εισβολής χωρίς να τη συμβουλευτεί και σκέφτηκε ότι αυτό μπορεί να πυροδοτήσει έναν πρώιμο αγώνα με τον δυτικό κόσμο για τον εαυτό της. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να διάβασε ως στρατηγικό κέρδος την αποδυνάμωση της Ρωσίας και να βρίσκεται περισσότερο υπό την προστασία της. Στην παρούσα φάση δεν νομίζω ότι η Ρωσία μπορεί να ανεχθεί περαιτέρω τη στρατιωτική ήττα στην Ουκρανία.

Αυτό θα σημαίνει τεράστια απώλεια για την Κίνα από στρατηγική άποψη. «Η Κίνα πρέπει να κάνει κινήσεις έχοντας επίγνωση ότι θα είναι η σειρά της μετά τη Ρωσία» γράφει χαρακτηριστικά ο τούρκος αναλυτής Τζαν Ατζούν. Ακόμη και τώρα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κάνουν βήματα για να περικυκλώσουν την Κίνα γεωπολιτικά χτίζοντας δομές όπως τη συμφωνία AUKUS.

Η Ρωσία θα είναι ο μεγαλύτερος και πιο σημαντικός σύμμαχος της Κίνας ενάντια στα νέα δίκτυα συμμαχίας που δημιούργησαν οι ΗΠΑ ενάντια στη Δύση. Η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια επιλογή τους επόμενους μήνες. Θα ενισχύσει το χέρι της στο ουκρανικό μέτωπο υποστηρίζοντας στρατιωτικά τη Ρωσία με πιο ουσιαστικό τρόπο ή θα περιμένει τη σειρά της επιτρέποντας στον μεγαλύτερο σύμμαχό της να ηττηθεί στο πεδίο και να είναι εκτός παιχνιδιού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ