Ένοπλες Συρράξεις

Για την μελλοντική μάχη: Τι διδάσκει η Ουκρανία στις ΗΠΑ σχετικά με τις επιχειρήσεις μάχης ελικοπτέρων

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία διδάσκει στους στρατηγούς του αμερικανικού στρατού ότι, η σύγχρονη τεχνολογία πυραύλων επίγειας εκτόξευσης, τα περιπλανώμενα πυρομαχικά και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χαμηλού κόστους, θα αναγκάσουν την υπηρεσία να διαφοροποιήσει τα περισσότερα από αυτά που θυμάται από τους, σε μεγάλο βαθμό, στατικούς πολέμους κατά της εξέγερσης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

 Σε μελλοντικές μάχες, οι μονάδες του στρατού θα πρέπει να είναι διαρκώς εν κινήσει και προετοιμασμένες για κάθε είδους επιθέσεις από πάνω προς τα κάτω, υποθέτοντας ότι βρίσκονται υπό επίμονη επιτήρηση του εχθρού, όπως τα στρατεύματα από τότε που ξεκίνησε η ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Σε μια μελλοντική μεγάλη σύγκρουση, οι μάχες από καθιερωμένες τοποθεσίες είναι μια συνταγή καταδίωξης και «σφυροκόπησης», από εχθρικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως οι Ρώσοι εφαρμόζουν στην Ουκρανία.

Ενώ η αεράμυνα, οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατακλύζουν τον ουρανό της Ουκρανίας τυγχάνουν της μεγαλύτερης δημόσιας προσοχής, μια πτυχή της σύγκρουσης που δεν συζητήθηκε καθόλου, είναι η ξεκάθαρη απόδειξη ότι οι αποτελεσματικές επιχειρήσεις ελικοπτέρων εξακολουθούν να είναι ζωτικής σημασίας για τον σύγχρονο πόλεμο.

Αντιμέτωπος με ένα πλήθος απειλών, από τον αυξημένο ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα μέχρι την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή , ο στρατός των ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσει, ακόμη και να βελτιώσει την επιχειρησιακή του ικανότητα να διεξάγει επιχειρήσεις μάχης ελικοπτέρων σε συγκρούσεις υψηλής έντασης, διατηρώντας παράλληλα ζωτικές αντιτρομοκρατικές δεξιότητες.

Τακτικές Ρωσικών εναντίον Ουκρανικών ελικοπτέρων

Οι ρωσικές και ουκρανικές τακτικές ελικοπτέρων, παρέχουν αντίθετα παραδείγματα για μελέτη από Αμερικανούς πιλότους και αμυντικούς σχεδιαστές.

Παρά το γεγονός ότι, έχασε 31 ελικόπτερα και τεταμένη ικανότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων συνδυασμένων όπλων, η Ουκρανία συνεχίζει να αξιοποιεί τον εναπομείναν στόλο της για τη διεξαγωγή ζωτικών αποστολών ανεφοδιασμού, εκκένωσης και επίθεσης κρίσιμων για τακτικούς και επιχειρησιακούς στόχους.

Αντίθετα, τα ρωσικά πληρώματα ελικοπτέρων έχουν ασκήσει κακές τακτικές και τεχνικές πτήσης εδάφους. Ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία έχει καταστρέψει ή αιχμαλωτίσει τουλάχιστον 78 ρωσικά ελικόπτερα , συχνά με επίγειους και τοποθετημένους στον ώμο αντιαεροπορικούς πυραύλους. Αυτές οι απώλειες, περιλαμβάνουν 31 μονοθέσια επιθετικά ελικόπτερα KA-52, το ένα τρίτο του εν υπηρεσία στόλου της Μόσχας .

Αυτές οι απώλειες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αποτυχία των Ρώσων πιλότων, να χρησιμοποιήσουν το έδαφος και τις κατάλληλες τεχνικές πτήσης για να καλύψουν και να προστατευτούν. Αυτές οι αποτυχίες, σε συνδυασμό με την αδυναμία της χώρας να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή, επιτρέπουν στους Ουκρανούς να καταστρέψουν ρωσικά ελικόπτερα στον αέρα και στο έδαφος.

Επιπλέον, η έλλειψη εκπαίδευσης των πληρωμάτων KA-52 στη βαλλιστική εκτόξευση των όπλων τους, περιορίζει την ικανότητά τους να εμπλέκονται με ουκρανικούς στόχους. Τέλος, η ανάγκη τους να πετούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα για να πυροβολούν όπλα, παρά την έλλειψη επαρκούς εξοπλισμού επιβίωσης, τους καθιστά «προκλητικούς» στόχους για τους Ουκρανούς υπερασπιστές.

Εκσυγχρονισμός

Καθώς η Αμερική αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστές στην Ευρώπη και τον Ινδο-Ειρηνικό, ο στρατός των ΗΠΑ μαζί με το υπόλοιπο Υπουργείο Άμυνας, έχει επικεντρώσει την εστίασή του, την εκπαίδευση και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του για να του επιτρέψει να πολεμήσει με υψηλότερη ένταση μεγάλης κλίμακας πολεμικές επιχειρήσεις.

Η Κίνα και η Ρωσία παρακολούθησαν τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού να επιχειρούν με καταστροφικές συνέπειες στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και συνεχίζουν να χτίζουν ισχυρές δυνατότητες κατά της πρόσβασης/άρνησης περιοχής. Η λειτουργία σε αυτά τα περιβάλλοντα απαιτεί ξεσκόνισμα δοκιμασμένων τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών, ειδικά καθώς το αρχηγείο της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας είναι μεταξύ των μονάδων στην Ανατολική Ευρώπη, που αναπτύσσονται ως απάντηση στη βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία .

Ένα βασικό κομμάτι της προσπάθειας μετασχηματισμού του αμερικανικού στρατού, είναι ένα επιθετικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για την ανάπτυξη ισχυρών υπερσύγχρονων δυνατοτήτων, που παρέχουν μια υπεραντίσταση των αντιπάλων σε μεγάλες επιχειρήσεις μάχης.

Η μελλοντική δυνατότητα κάθετης ανύψωσης είναι αναπόσπαστο στοιχείο για να διασφαλιστεί ότι, η αεροπορία του Στρατού των ΗΠΑ παραμένει ασύμμετρο πλεονέκτημα για τις Κοινές Δυνάμεις. Σε αντίθεση με τις επιχειρησιακές προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας, αυτά τα νέα ελικόπτερα θα πετάξουν μακρύτερα και πιο γρήγορα και θα είναι πιο ευέλικτα, επιβιώσιμα και θανατηφόρα, επιτρέποντας στους διοικητές να χτυπούν στόχους μακριά από εχθρικά πυρά μεγάλης εμβέλειας.

«Το Κογκρέσο πρέπει να χρηματοδοτήσει πλήρως αυτή την ικανότητα, έτσι ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν να διατηρήσουν τη θέση του σχετικού πλεονεκτήματος και την ικανότητά τους να δραστηριοποιούνται όποτε και όπου είναι απαραίτητο για την προστασία των εθνικών συμφερόντων», αναφέρει ξένο μέσο ενημέρωσης.

Δεδομένου ότι η αεροπορία του αμερικανικού στρατού είναι εδώ και πολύ καιρό το κλειδί στους πολυεθνικούς συνασπισμούς της Αμερικής, η διασφάλιση ότι οι πλατφόρμες και οι πιλότοι της διαθέτουν ικανότητες αιχμής, αποτελεί μέσο βελτίωσης όχι μόνο των αμερικανικών πολεμικών δυνατοτήτων αλλά και εκείνων των εταίρων της παγκοσμίως.

Η διεξαγωγή πρόσθετων κοινών και συνδυασμένων ασκήσεων με ξένους στρατούς για την άσκηση τεχνικών, τακτικών και διαδικασιών για την πολεμική αεροπορία θα ενισχύσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα και των εταίρων της Αμερικής.

Καθώς οι απειλές που αντιμετωπίζει η Αμερική μεγεθύνονται, είναι κρίσιμο η πολεμική αεροπορία του Στρατού των ΗΠΑ να προσαρμοστεί, να εκσυγχρονιστεί και να προετοιμαστεί να παραμείνει ενσωματωμένη στον αμερικανικό τρόπο πολέμου.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...