Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Γαλλία θα στείλει στην Ουκρανία “όλο το πακέτο”; Μία Μοίρα μαχητικών Mirage 2000 SCALP με πυραύλους Storm και Storm Shadow

Τα σύγχρονα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, είναι  από καιρό ένα από τα πιο περιζήτητα είδη όσον αφορά την Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Η βοήθεια όσον αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη, έχει περιοριστεί σε  όπλα που εκτοξεύονται από αέρος  καθώς και σε  ανταλλακτικά  για υπάρχοντα αεροσκάφη, που βρίσκονται ήδη στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας.

Βέβαια, ο εκπρόσωπος  της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, Γιούρι Ιγκνάτ, επιβεβαίωσε πριν από μερικές ημέρες τις πληροφορίες ότι η Ουκρανία θα λάβει δυτικά μαχητικά. Σύμφωνα με τον Ιγκνάτ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, κατέστη δυνατό να επιτευχθούν ορισμένες συμφωνίες και να αποφασιστεί ο τύπος των μαχητικών που θα λάβει η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία στο εγγύς μέλλον.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Κιέβου για πολεμικά αεροσκάφη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα παράσχουν μαχητικά F-16 στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι, το Παρίσι είναι πρόθυμο να προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη, πιθανότατα το Mirage 2000C, στην Ουκρανία.

Εάν η Γαλλία στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, αυτά πιθανότατα θα είναι τα Mirage 2000C, τα οποία η Γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη απέσυρε επισήμως τον Ιούνιο του 2022. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι εάν ο Μακρόν επιλέξει να παράσχει μαχητικά αεροσκάφη, η Γαλλία θα στείλει μια παλαιότερη παραλλαγή μαχητικών αεροσκαφών Mirage στην Ουκρανία.

Αναπτύχθηκε από την Dassault Aviation, η Γαλλία είχε 106 αεροσκάφη Mirage 2000 σε υπηρεσία στις αρχές του περασμένου έτους, τα οποία θα αντικατασταθούν από τα τελευταίας τεχνολογίας μαχητικά Rafale έως το 2030.

Το μαχητικό αεροσκάφος Dassault Mirage 2000C αποσύρθηκε από τη Γαλλία στις 23 Ιουνίου 2022, αφήνοντας σε υπηρεσία μόλις 66 αεροσκάφη παραλλαγής επίγειας επίθεσης Mirage 2000D και 26 αναχαιτιστές Mirage 2000-5. Ωστόσο, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για 55 μαχητικά Mirage 2000D. Το πρώτο εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος παραδόθηκε το 2021 και όλες οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2025.

Στόχος του προγράμματος ήταν να εκσυγχρονίσει τα αεροηλεκτρονικά στο Mirage 2000D και να επιτρέψει τη χρήση των αντιαεροπορικών πυραύλων MICA και όχι του υπάρχοντος MAGIC. Ωστόσο, τα αποσυρθέντα αεροσκάφη Mirage 2000C, θα μπορούσαν να δοθούν στην Ουκρανία χωρίς να διακυβεύονται οι γαλλικές στρατιωτικές δυνατότητες.

Ολοκληρώνεται η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων

Σε μια νέα εξέλιξη, η Γαλλία ολοκληρώνει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για μαχητικά-βομβαρδιστικά Mirage 2000.

Η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, που επιτρέπει στους τελευταίους να πετούν με γαλλικά μαχητικά-βομβαρδιστικά Mirage 2000, έχει ξεκινήσει εδώ και περισσότερο από ενάμιση μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι η εκπαίδευση πιλότων μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Συνολικά, η Γαλλία σκοπεύει να στείλει 10 μαχητικά-βομβαρδιστικά Mirage 2000 στην Ουκρανία, ωστόσο, αυτό πιθανότατα θα συμβεί όχι νωρίτερα από τα μέσα του έτους.

«Για περισσότερο από ενάμιση μήνα, περίπου τριάντα ουκρανοί στρατιωτικοί υποβάλλονται σε ταχεία εκπαίδευση σε γαλλικά μαχητικά-βομβαρδιστικά στις αεροπορικές βάσεις Mont-de-Marsan και Nancy. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, η εκπαίδευση των ίδιων των πιλότων δεν θα είχε τελειώσει μόνο με την εκπαίδευση του πληρώματος πτήσης. Η απόφαση ελήφθη την παραμονή της επίσκεψης του Volodymyr Zelensky στο Παρίσι» , αναφέρει η Le Figaro.

Σύμφωνα με τη γαλλική έκδοση, συνολικά η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Ουκρανία με 10 μαχητικά Mirage 2000, από τα οποία μπορεί να σχηματιστεί μια Πολεμική Μοίρα αποτελούμενη από μαχητικά-βομβαρδιστικά. Παρά το γεγονός ότι τέτοια αεροσκάφη είναι απαρχαιωμένα, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο λόγω της ικανότητας μεταφοράς πυραύλων τακτικής κρουζ SCALP και Storm Shadow, καθώς και αρκετών πυραύλων προτύπων του ΝΑΤΟ.

Επίσης, το Mirage 2000C θα μπορούσε να προσφέρει στο Κίεβο, τη δυνατότητα να διεξάγει επιχειρήσεις χερσαίας επίθεσης. Με την ικανότητα διεξαγωγής αποστολών επίθεσης εδάφους με βόμβες καθοδήγησης λέιζερ GBU-12 Paveway II 500 λιβρών, το Mirage 2000C έχει αναβαθμιστεί ώστε να έχει κάποιο βαθμό πολλαπλών ρόλων.

Με δεδομένο αρκετό χρόνο και τις κατάλληλες εγκρίσεις, περισσότερα όπλα μπορούν επίσης να προστεθούν στο Mirage 2000C. Ωστόσο, η έλλειψη λοβού στόχευσης στην υπάρχουσα διαμόρφωση του τζετ είναι ένα σημαντικό επιχειρησιακό μειονέκτημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ