Ένοπλες Συρράξεις

“Καταφθάνουν” τα αμερικανικά Patriot: Ποιές μεγάλες πόλεις και υποδομές της Ουκρανίας θα προστατεύονται σύντομα

Η συζήτηση για την παροχή συστημάτων αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία, έγινε ένα από τα κύρια θέματα της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, στις 29-30 Νοεμβρίου. Ωστόσο, τότε δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις υπέρ της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζουμε ότι, τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, η Ρωσία συνέχισε να χτυπά το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα. Έτσι, ο Λευκός Οίκος  ανακοίνωσε ότι, άλλαξε γνώμη λόγω της « πραγματικότητας του τι συμβαίνει» στην Ουκρανία, και είναι έτοιμος να της παράσχει συστήματα αεράμυνας Patriot.

Στις 21 Μαρτίου, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσαν ότι, η Ουκρανία θα λάβει τα υποσχόμενα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot εντός των επόμενων εβδομάδων και όχι μηνών.

«Οι 65 Ουκρανοί στρατιώτες που εκπαιδεύτηκαν στο Fort Sill της Οκλαχόμα, για να χειριστούν τα πολύπλοκα συστήματα αεράμυνας πιστώθηκαν με υπέρβαση των προσδοκιών σε ικανότητα και ενθουσιασμό, γεγονός που επιτάχυνε την παράδοση των Patriots», αναφέρει αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.

Ο απόστρατος υποστράτηγος Μαρκ Χέρτλινγκ, ο οποίος υπηρέτησε ως στρατηγός του Αμερικανικού Στρατού Ευρώπης, τόνισε ότι το σύστημα πρέπει να εγκατασταθεί σε τοποθεσία που να προστατεύει έναν στόχο, όπως η ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου ή μια πόλη-λιμάνι όπως η Οδησσός.

Περιέγραψε ως σύστημα άμυνας σημείου, προέβλεψε ότι ορισμένες από τις πόλεις ή τις μεγάλες εγκαταστάσεις που στοχεύει η Ρωσία θα ήταν από τις πιο κρίσιμες τοποθεσίες για την ανάπτυξη αυτού του πυραυλικού συστήματος.

«Το αμυντικό σύστημα Patriot μπορεί να προσφέρει στην Ουκρανία μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ασφάλειας, καθώς το έθνος προετοιμάζεται για ενεργές μάχες τους επόμενους μήνες», ανέφερε.

Οι Patriot και άλλα προηγμένα συστήματα αεράμυνας που παρέχονται στην Ουκρανία από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφύλαξη της μη στρατιωτικής υποδομής και των τεράστιων ουκρανικών αποθεμάτων όπλων και εξοπλισμού που στοχεύει συχνά η Ρωσία.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν τον χρόνο που απαιτείται για την παράδοση των αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία, στέλνοντας παλαιότερα μοντέλα M1-A1 του κύριου άρματος μάχης της Αμερικής αντί για μια πιο σύγχρονη έκδοση.

Θα μεταφέρουν το  M1-A1 Abram στην Ουκρανία μέχρι αυτό το φθινόπωρο έναντι του αρχικού σχεδίου, το οποίο περιελάμβανε την κατασκευή και αποστολή 31 από τη νεότερη έκδοση M1A2 των δεξαμενών, μια διαδικασία που θα χρειαζόταν περισσότερο από ένα χρόνο.

Τα παλαιότερα άρματα μάχης θα εξακολουθούν να έχουν πολύ παρόμοια ικανότητα με τα M1A2, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων τεθωρακισμένων και οπλικών συστημάτων που περιλαμβάνουν πυροβόλο 120 mm και βαρύ πολυβόλο 0,50 διαμετρήματος.

 

Σύστημα άμυνας Patriot

Η ουκρανική κυβέρνηση πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τους Patriots για να προστατεύσει κρίσιμες υποδομές, όπως σημαντικά τμήματα του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας. Οι ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι υψηλής ταχύτητας έχουν πλήξει ιδιαίτερα σοβαρά τέτοιες υποδομές.

Αμυντικοί αναλυτές αναφέρουν ότι, το σύστημα Patriot αποδίδει καλύτερα όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες αντιαεροπορικές άμυνες, που έχουν σχεδιαστεί για να καταρρίπτουν ή να αποτρέπουν drones, πολεμικά αεροπλάνα και μια ποικιλία πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων.

Σύμφωνα με τον Thomas Karako, διευθυντή έργου για το πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον, μια μονάδα Patriot από μόνη της δεν μπορεί να τερματίσει μια σύγκρουση, αλλά όταν συνδυάζεται με τις γερμανικές και ολλανδικές μονάδες, δίνει τη δυνατότητα στην Ουκρανία να αναπτύξει ολοκληρωμένη άμυνα.

Το Patriot, το οποίο στοίχισε περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια (400 εκατομμύρια δολάρια για το σύστημα και 690 εκατομμύρια δολάρια για τους πυραύλους), είναι το πιο ακριβό ενιαίο οπλικό σύστημα που έχουν δώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Κίεβο.

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών εκτιμά ότι, ένας πύραυλος αναχαίτισης κοστίζει περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια. Χρειάζονται περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός εκτοξευτή.

Πώς λειτουργεί το σύστημα αεράμυνας Patriot: Βασικά χαρακτηριστικά

Το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος Patriot, χρησιμοποιεί προηγμένους πυραύλους αναχαίτισης και εξαιρετικά αποτελεσματικά συστήματα ραντάρ.

Το σύστημα Patriot, έχει τέσσερις κύριες επιχειρησιακές λειτουργίες που παρέχουν ένα συντονισμένο κινητό σύστημα αεράμυνας.

σύνδεση,

εντολή και έλεγχος,

επιτήρηση ραντάρ,

καθοδήγηση πυραύλων

Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά του συστήματος αεράμυνας Patriot:

εμβέλεια παρακολούθησης στόχου - έως 180 km.

εμβέλεια αναχαίτισης στόχου - έως 80 km.

Ύψος αναχαίτισης στόχου - έως 24 χλμ.

μέγιστη ταχύτητα στόχου - έως 2200 m / s.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι  η μέση εμβέλεια ενός μόνο εκτοξευτήρα Patriot είναι 150 km. Όσο περισσότερα συστήματα μεταφερθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, τόσο περισσότερο θα μπλοκάρεται η γραμμή άμυνας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...