Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Χτύπημα στο “μαλακό υπογάστριο” της Ρωσίας: Οι ΗΠΑ στα σύνορα με το Καλίνινγκραντ- Εγκαινιάζουν την πρώτη μόνιμη βάση τους στην Πολωνία

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αλλά και οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη συρρίκνωση του πολεμικού υλικού, καθώς το ΝΑΤΟ αναζητά δεσμεύσεις για νέα αποθέματα.

Επιπροσθέτως, μεταξύ των ζητημάτων που  εξετάζει το Πεντάγωνο,  είναι πως ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να εγκρίνει  μεγάλες αυξήσεις και περισσότερες περιστροφικές δυνάμεις ή μονάδες με πιο μόνιμες βάσεις στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τον προβληματισμό του πολεμικού υλικού, αναφέραμε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει πει επανειλημμένα ότι, οι σύμμαχοι έχουν εντείνει τις εργασίες στην παραγωγή τους τελευταίους μήνες  και ότι η συμμαχία εργάζεται για νέες απαιτήσεις για αποθέματα πυρομαχικών.

Μόλις ολοκληρωθούν τα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ, οι πρωτεύουσες θα κληθούν να σταθμίσουν  και τελικά να διαθέσουν στρατεύματα, αεροπλάνα, πλοία και τανκς για διαφορετικά μέρη των σχεδίων.

Όσον αφορά το ζήτημα για  περισσότερες περιστροφικές δυνάμεις ή μονάδες με πιο μόνιμες βάσεις στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ σκοπεύει να σταματήσει τη Ρωσία εάν αποφασίσει να επεκτείνει τον πόλεμο πέρα ​​από την Ουκρανία. Για το λόγο αυτό, η συμμαχία κάνει λόγο για ενίσχυση των ανατολικών της συνόρων και την ανάγκη αποστολής έως και 300.000 στρατιωτών στα σύνορα.

Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, το ΝΑΤΟ πρέπει να πείσει μεμονωμένες χώρες να συνεισφέρουν διάφορα στοιχεία: Στρατιώτες, εκπαίδευση, καλύτερες υποδομές  και, κυρίως, εκτεταμένες ποσότητες ακριβών όπλων, εξοπλισμού και πυρομαχικών.

Μόνιμη βάση  στην Πολωνία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαινίασαν την Τρίτη την πρώτη μόνιμη στρατιωτική βάση τους στην Πολωνία, η οποία, σύμφωνα με τον πρεσβευτή στη Βαρσοβία, ήταν ένδειξη ενότητας του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

«Αυτό είναι ιστορικό. Και σηματοδοτεί ότι είμαστε εδώ για να μείνουμε. Σηματοδοτεί στον κόσμο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αφοσιωμένες στην Πολωνία και στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ότι είμαστε ενωμένοι απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα»,  δήλωσε ο Μαρκ Μπρεζίνσκι , ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, στην τελετή των εγκαινίων.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak και αμερικανοί αξιωματούχοι, παρευρέθηκαν σε τελετή την Τρίτη για την επίσημη αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, εν μέσω του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία.

Υπάρχουν περισσότεροι από 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες, που σταθμεύουν στη χώρα του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ. Ανήκαν στην Ομάδα Υποστήριξης Περιοχής της Πολωνίας, η οποία τώρα έχει αναβαθμιστεί για να σχηματίσει την πρώτη φρουρά του αμερικανικού στρατού στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, μια απόφαση που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στη σύνοδο κορυφής των 30 μελών του ΝΑΤΟ πέρυσι.

«Εκτιμούμε πολύ το γεγονός ότι, τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται σε μόνιμη βάση στη χώρα μας. Είναι πολύ σημαντικό ο δυτικός κόσμος να παραμείνει ενωμένος. Αυτά είναι καλά νέα για την ασφάλεια της Πολωνίας και της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Blaszczak στην τελετή στο Πόζναν, στη δυτική Πολωνία.

Να αναφέρουμε ότι, πολλές χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα έχουν σταθμεύσει εδώ και χρόνια στην Πολωνία και σε άλλα έθνη στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ ως αποτρεπτική δύναμη, αλλά ο αριθμός και ο ρόλος τους έχουν αυξηθεί σημαντικά, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία που έχει εισέλθει στο δεύτερο έτος του.

Πολιτικά Ρωσικά αεροσκάφη πάνω από την Ουκρανία

Έγινε γνωστό ότι, αεροσκάφη Eurofighter της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, απογειώθηκαν  για να αναχαιτίσουν ρωσικά αεροπλάνα ως μέρος της αποστολής αεροαστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, δύο φορές την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό που εκπλήσσει είναι ότι, το τάνκερ Il-78 και το περιφερειακό αεροσκάφος An-148 (αεροπλάνο VIP για υψηλόβαθμους αξιωματικούς) παραβίασαν τον εναέριο χώρο στις 14 Μαρτίου 2023. Στη συνέχεια 2 μαχητικά Su-27, το αεροσκάφος Tu-134 και το μεταφορικό αεροσκάφος An-12 παραβίασαν και πάλι στις 19 Μαρτίου 2023.

Και οι δύο παραβιάσεις φαίνονται τουλάχιστον περίεργες. Ο συνδυασμός πολιτικών και μεταφορικών αεροσκαφών, είναι μια ενδιαφέρουσα κίνηση από τη Ρωσία, για να εξετάσει την αεράμυνα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ή να  την αναγκάσει να «εμφανιστεί».

Η ρωσική ομοσπονδία διέθετε 1170 αεροπλάνα και 600 ελικόπτερα μεταφοράς και επίθεσης πριν από την πλήρη εισβολή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έχασαν 500 αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του πολέμου. Άλλα 700 αεροσκάφη βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία. Και υπάρχουν ακόμα 400 «διαθέσιμα» αεροσκάφη για να «εμφανιστούν».

Υπάρχει πιθανότητα η Ρωσία να πιστεύει ότι, το ΝΑΤΟ τουλάχιστον δεν θα ανιχνεύσει την υπογραφή του ενσωματωμένου εξοπλισμού (για ηλεκτρονικό πόλεμο) χρησιμοποιώντας πολιτικά και μεταφορικά αεροσκάφη, καθώς η Συμμαχία πρέπει να αντιδράσει ούτως ή άλλως.

Για παράδειγμα, τα μαχητικά JAS 39 Gripen της Ουγγρικής Πολεμικής Αεροπορίας, είχαν «επαφή» με ρωσικά αεροσκάφη τον Ιούνιο-Νοέμβριο του 2022 και βοήθησαν στην ενημέρωση των δεδομένων, για έναν αποτελεσματικό ηλεκτρονικό πόλεμο.

Πρέπει να επισημανθεί πως είναι η πρώτη φορά που η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία, περιπολούν στο αεροσκάφος Eurofighter από κοινού ως μέρος του ΝΑΤΟ.

Έτσι, 2 από τα μεγαλύτερα μέλη προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το αεροσκάφος Eurofighter από κοινού, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια για να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο από τη Ρωσία. Γι' αυτό η διαλειτουργικότητα και η πρακτική συνεργασία μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ