Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

''Ποταμός'' στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από ΗΠΑ- Νορβηγία & Γερμανία: 350εκ.$, άρματα Leopard και ΤΟΜΠ Marder (Βίντεο)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με διαρκώς αυξανόμενη ένταση, ένα έτος μετά την έναρξή του, με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ να ενισχύουν ποικιλοτρόπως στρατιωτικά την Ουκρανία.

Η Ουκρανία παραλαμβάνει άρματα μάχης Leopard από τη Νορβηγία

Η Νορβηγία παρέδωσε οκτώ γερμανικής κατασκευής κύρια άρματα μάχης Leopard 2 και τέσσερα οχήματα υποστήριξης στην Ουκρανία, ενώ διέθεσε επίσης κεφάλαια για την αγορά πυρομαχικών και ανταλλακτικών, ανέφεραν οι Νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις. Παράλληλα  Ουκρανικά πληρώματα αρμάτων μάχης εκπαιδεύονται ήδη για να χειρίζονται τα εν λόγω άρματα στην Πολωνία.

 Η Νορβηγία έχει συνολικά 36 Leopard 2 στο οπλοστάσιό της.

«Είναι σημαντικό για την ασφάλεια της Νορβηγίας και της Ευρώπης να μην κερδίσει η Ρωσία τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας Μπιορν Άριλντ Γκραμ.

Επίσης πρόσφατα η Νορβηγική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα παράσχει επίσης στην Ουκρανία δύο μονάδες  του αυτόχθονου  προηγμένου συστήματος πυραύλων επιφανείας-αέρος (NASAMS) την άνοιξη.

Η Νορβηγία διέθεσε 300 εκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία τον πρώτο χρόνο της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας.

Η πρώτη χώρα που μετέφερε τα πολυαναμενόμενα σύγχρονα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία ήταν η Πολωνία, η οποία παρέδωσε την πρώτη παρτίδα τεσσάρων (4)  αρμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια έστειλε άλλα δέκα (10) στις αρχές Μαρτίου.

Η Γερμανία στέλνει ΤΟΜΑ Marder

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε ότι τα γερμανικά οχήματα μάχης πεζικού Marder (IFV),είναι καθ' οδόν προς την Ουκρανία.

Ο Πιστόριους είπε σε δήλωση του ότι «περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή στα εν λόγω ΤΟΜΑ στη Γερμανία». 

Η Γερμανική βοήθεια εκπήγασε, μετά την συνάντηση μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Γερμανίας, Τζο Μπάιντεν και Όλαφ Σολτς όταν αποφασίστηκε,  οι ΗΠΑ  να προμηθεύσουν με  ΤΟΜΑ  Bradley στην Ουκρανία και ότι η Γερμανία με ΤΟΜΑ  Marder.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες περίπου 40  ΤΟΜΑ  Marder, θα φτάσουν στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του μήνα .

 

 

Η ανακοίνωση στρατιωτικής βοήθειας από το ΥΠΑΜ των ΗΠΑ

Το Υπουργείο Άμυνας (DoD) των ΗΠΑ  ανακοίνωσε πρόσφατα την έγκριση της  τριακοστής τέταρτης απόσυρσης εξοπλισμού από τα αποθέματα του και αποστολής στην Ουκρανία από τον Αύγουστο του 2021,η αξία του  οποίου φτάνει τα 350 εκατομμύρια δολάρια.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Πυρομαχικά για πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS).
βλήματα πυροβολικού 155 χλστ.
Πυρομαχικά 25 χλστ.
Πύραυλοι υψηλής ταχύτητας κατά ραντάρ (HARMs).
Βλήματα όλμων  81mm και 60mm 
Αντιαρματικά AT-4.
Εκτοξευτές χειροβομβίδων, φορητά όπλα και συναφή πυρομαχικά.
Εξοπλισμός για την εκκαθάριση εμποδίων.
Εξοπλισμός εκκαθάρισης ναρκών.
Συστήματα θερμικής απεικόνισης, οπτικά και αποστασιοποιητές λέιζερ.
Περιπολικά σκάφη Riverine;
Εξοπλισμός δοκιμών και διάγνωσης για την υποστήριξη της συντήρησης και επισκευής οχημάτων.
Ανταλλακτικά και άλλος εξοπλισμός πεδίου.

 

Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ με την χορήγηση των αρμάτων Abrams

"Οι ΗΠΑ θα ανακαινίσουν και θα δώσουν παλαιά τανκς  Abrams Μ1-Α1   στην Ουκρανία, αντί για νέα άρματα μάχης Abrams M1-A2, προκειμένου  να επιταχυνθεί η προμήθεια αρμάτων μάχης από αυτήν" , ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ 

Μιλώντας στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου,ο Ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε: «Όπως ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ θα παράσχουν 31 άρματα μάχης M1 Abram στον ουκρανικό στρατό ως μέρος της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας. Εκεί η πρόθεση ήταν να δοθεί η παραλλαγή M1-A2. Αλλά από τότε που κάναμε αυτήν την ανακοίνωση, αναζητούσαμε επιλογές για να στείλουμε τανκς όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μετά από έρευνα και μελέτη για το πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό καλύτερα, το Πεντάγωνο αποφάσισε να εκδώσει την παραλλαγή M1-A1 των αρμάτων μάχης Abram σε συντονισμό με την Ουκρανία. Αυτό θα συντομεύσει σημαντικά τον χρόνο παράδοσης.» είπε.

Ο Ράιντερ σημείωσε ότι τα άρματα  μάχης Μ1-Α1 θα ανανεωθούν και ενημέρωσε ότι τα άρματα αυτά θα φθάσουν στον ουκρανικό στρατό μέχρι το φθινόπωρο.

 

 

.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι "δίνουν τα ρέστα τους" για την αγορά των F-16BLOCK-70 από τις ΗΠΑ ενώ "ανακαλύπτουν" πρόβλημα στο λογισμικό και διακοπές παράδοσής τους

Ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα, της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ...