Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Δεν είναι “βρώμικες βόμβες”: Ποιες περιοχές θα χτυπήσουν οι Ουκρανικές δυνάμεις με τις οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ως μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται στην Ουκρανία, σκοπεύει να στείλει οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Αυτό ανακοίνωσε, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας του Βασιλείου Άναμπελ Γκόλντι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και τέτοια πυρομαχικά δεν μπορούν να θεωρηθούν πυρηνικό όπλο ή «βρώμικη βόμβα», αποτελούν έναν συγκεκριμένο κίνδυνο.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Πούτιν, έκανε μια προειδοποίηση μετά την εμφάνιση πληροφοριών για τα σχέδια της Βρετανίας να προμηθεύσει την Ουκρανία με οβίδες με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

«Σήμερα έγινε γνωστό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω του Αναπληρωτή Επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας της χώρας, ανακοίνωσε όχι μόνο την προμήθεια αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, αλλά και οβίδες με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Φαίνεται ότι, η Δύση αποφάσισε πραγματικά να πολεμήσει τη Ρωσία όχι με λόγια, αλλά με πράξεις», είπε ο Πούτιν.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Άναμπελ Γκόλντι, δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι, εκτός από την αποστολή μιας Μοίρας αρμάτων μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία, το Λονδίνο θα μεταφέρει επίσης πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων οβίδων τεθωρακισμένων που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο, στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον απόστρατο συνταγματάρχη Viktor Litovkin ,  η χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου από την Ουκρανία, θα μπορούσε να οδηγήσει τόσο σε ραδιενεργή μόλυνση του εδάφους όσο και σε αύξηση του καρκίνου στον πληθυσμό.

«Αυτό, φυσικά, δεν είναι πυρηνικός πόλεμος, αλλά η χρήση τέτοιων πυρομαχικών θα οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς στους ανθρώπους. Η γη μολύνεται, ότι φυτρώνει πάνω της γίνεται επικίνδυνο για τους ανθρώπους. Το ίδιο έκαναν και οι Αμερικανοί όταν βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία. Ως αποτέλεσμα, μέχρι τώρα, πολλοί άνθρωποι εκεί υποφέρουν από λευχαιμία, υποφέρουν από ογκολογία », ανέφερε.

Κατά τη γνώμη του, τέτοιες οβίδες θα χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία για να χτυπήσουν τις περιοχές DPR, LPR, Kherson και Zaporozhye και δύσκολα  θα φτάσουν στο έδαφος της Κεντρικής Ρωσίας .

Απεμπλουτισμένο ουράνιο

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι περισσότερο από 99% ισότοπο ουρανίου-238. Αυτό το μέταλλο είναι υποπροϊόν της παραγωγής των ισοτόπων ουρανίου-234 και ουρανίου-235, τα οποία χρησιμοποιούνται στην πυρηνική ενέργεια και για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Ταυτόχρονα, το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ακόμη λιγότερο ραδιενεργό από το φυσικό μετάλλευμα ουρανίου (περίπου 40%). Ο χρόνος ημιζωής του είναι 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ταυτόχρονα, το μέταλλο έχει εξαιρετικά υψηλή πυκνότητα: περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερη από αυτή του σιδήρου και μόνο 16% μικρότερη από αυτή του οσμίου και του ιριδίου, των βαρύτερων μετάλλων του περιοδικού πίνακα. Λόγω αυτής της ιδιότητας, το απεμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται ενεργά, μεταξύ άλλων, για την κατασκευή πυρομαχικών υποδιαμετρήματος διάτρησης θωράκισης. Τα βλήματα με πυρήνες από αυτό το μέταλλο, έχουν πολύ υψηλή επίδραση διάτρησης θωράκισης και οδηγούν σε σημαντικές ζημιές πίσω από τα εμπόδια.

Πυρομαχικά με πυρήνες απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι σε υπηρεσία με πολλές χώρες: ΗΠΑ , Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Γερμανία , Γαλλία , Ισραήλ. Χρησιμοποιούνται ως οβίδες για άρματα μάχης και για τα όπλα τεθωρακισμένων.

Να επισημάνουμε ότι, υπάρχουν πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου και για τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams, μια παρτίδα των οποίων η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε να μεταφέρει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποίησαν τέτοιες οβίδες κατά τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου, στη Βοσνία, κατά τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας και στον  πόλεμο με το Ιράκ το 2003 .

Εξίσου σημαντικό είναι ότι, δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με τις συνέπειες της χρήσης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα αρκετά νέο είδος όπλου, δεν υπάρχει κανένα έγγραφο στον  ΟΗΕ που να περιορίζει ή να απαγορεύει τη χρήση του.

Εν τω μεταξύ, η Σύμβαση του 1980 για τη Φυσική Προστασία του Πυρηνικού Υλικού, κατατάσσει το απεμπλουτισμένο ουράνιο ως πυρηνικό υλικό της Κατηγορίας II, για το οποίο ισχύουν ειδικοί κανόνες αποθήκευσης και μεταφοράς.

Ορισμένοι ειδικοί είναι σίγουροι ότι παρά τη χαμηλή ραδιενέργεια, η χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου προκαλεί μόλυνση της περιοχής και κληρονομικές ασθένειες. Η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ θεωρούν αυτές τις εκδοχές αναπόδεικτες.

Έχουν δε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, η σύγκριση των πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου με μια «βρώμικη βόμβα», είναι εσφαλμένη λόγω του πολύ χαμηλού ραδιενεργού υποβάθρου.

«Μια βρώμικη βόμβα είναι επιβλαβής από τη ραδιενέργεια,  ενώ με απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι τοξικά και καρκινογόνα. Είναι πολύ επιβλαβή, αλλά με διαφορετικό τρόπο », δήλωσε ο ανεξάρτητος ειδικός Alexander Khramchikhin .

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...