Ένοπλες Συρράξεις

Κάντο όπως το Τελ – Αβίβ: Ισραηλινά συστήματα παρεμβολής κατά των Ιρανικών drones Shahed – Ενίσχυση με τα ασυνήθιστα drones “SYPAQ” από την Αυστραλία

Οι ισραηλινές αρχές εξακολουθούν να μην σκοπεύουν να προμηθεύσουν το Κίεβο με φονικά όπλα.

Το Τελ Αβίβ έχει έναν κύριο λόγο να μην μεταφέρει όπλα στην Ουκρανία. Είναι η απροθυμία του να τείνει τις σχέσεις με τη Ρωσία, λόγω των ενεργειών του Ισραήλ στη Συρία. Η Μόσχα διατηρεί σημαντική επιρροή στη Συρία. Αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να ανέχεται τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί.

Αλλά οι ισραηλινές αρχές ενέκριναν άδειες εξαγωγής για πιθανή πώληση στην Ουκρανία. Πρόκειται για ισραηλινά συστήματα παρεμβολής κατά των ιρανικών drones Shahed. Τα UAV Shahed χρησιμοποιούνται ευρέως από τον ρωσικό στρατό. Η πιθανή πώληση, αναφέρθηκε από το Axios επικαλούμενο ανώνυμους Ισραηλινούς και Ουκρανούς αξιωματούχους.

Η έγκριση της άδειας εξαγωγής συστημάτων anti-drone δεν σημαίνει αλλαγή στην πολιτική του Ισραήλ, καθώς αυτά τα συστήματα έχουν αμυντικό χαρακτήρα. «Η χρήση τους δεν περιλαμβάνει τη διεξαγωγή πυρών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν Ρώσοι στρατιώτες, εξήγησε Ισραηλινός αξιωματούχος»,  επικαλείται το μέσο ενημέρωσης.

Η απόφαση ελήφθη τον Φεβρουάριο

Η έγκριση των αδειών εξαγωγής από τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Yoav Galant και τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν, πραγματοποιήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς οι αρχές στο Τελ Αβίβ διεξήγαγαν επανεξέταση με εντολή του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, της πολιτικής της χώρας απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Κοέν ενημέρωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την απόφαση αυτή στις 16 Φεβρουαρίου, όταν επισκέφθηκε το Κίεβο.

Οι άδειες έχουν εγκριθεί για δύο ισραηλινές εταιρείες, την Elbit και τη Rafael, που παράγουν συστήματα αντι-drone. Το Ισραήλ επισκέφθηκε πρόσφατα αντιπροσωπεία του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας για αυτό το θέμα, αλλά δεν έχει ακόμη συναφθεί διμερής συμφωνία πώλησης.

Τα ισραηλινά συστήματα με βεληνεκές περίπου 40 km, χρησιμοποιούν τεχνικές ηλεκτρονικού πολέμου για να εμποδίσουν και να καταρρίψουν εχθρικά UAV. Μπορούν να βρίσκονται κοντά σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ή άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής.

Το Ισραήλ θέλει να το δοκιμάσει

Σε ανεπίσημες συνομιλίες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Τελ Αβίβ ενέκρινε τις άδειες, ήταν μια πιθανή δοκιμή για το πώς τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα αντιμετωπίζουν την αντιμετώπιση των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2022, η Ρωσία άρχισε να αγοράζει drones καμικάζι από το Ιράν, η μαζική χρήση των οποίων στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, κυρίως  Shahed-136, χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν πολιτικά αντικείμενα και κρίσιμα αντικείμενα υποδομής σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια της χώρας. Η κυβέρνηση της Τεχεράνης, αρνείται επανειλημμένα ότι προμήθευε τη Μόσχα με τα drones της.

Η Αυστραλία δώρισε 500 κιτ drone

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, παρέλαβαν ασυνήθιστα drones που μπορούν να μεταφέρουν εκρηκτικά. Η Αυστραλία δώρισε 500 κιτ drone από χαρτόνι στην Ουκρανία!

Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, παρά το υλικό της ατράκτου τους, είναι ικανά όχι μόνο να πετούν σε σημαντικές αποστάσεις, αλλά μπορούν επίσης να μεταφέρουν έως και 5 κιλά εκρηκτικών. Ωστόσο, το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των drones είναι ότι, είναι αόρατα στον εξοπλισμό ραντάρ (σύμφωνα με τον Αυστραλό κατασκευαστή), τέτοια drones έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία τουλάχιστον 60 φορές.

Τα drones παραδίδονται στην Ουκρανία με τη μορφή επίπεδων φύλλων από χαρτόνι βαρέως τύπου, από τα οποία μπορείτε εύκολα και γρήγορα να συναρμολογήσετε αεροσκάφη. Για να μην βραχούν από τη βροχή και το χιόνι, ο κατασκευαστής καλύπτει το χαρτόνι με κερί.

Τα drones SYPAQ μπορούν να εκτοξευθούν χειροκίνητα ή με καταπέλτη. Η χωρητικότητα τους, ανάλογα με το μοντέλο, κυμαίνεται από τρία έως πέντε κιλά. «Οι συσκευές από χαρτόνι μπορούν να βρίσκονται σε πτήση έως και τρεις ώρες και να καλύπτουν αποστάσεις από 40 έως 120 km» , αναφέρει ξένο μέσο ενημέρωσης.

Η προμήθεια τέτοιων drones στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σε τόσο μεγάλες ποσότητες είναι μια αρκετά σοβαρή ανησυχία, αφού η αποστολή τέτοιων drones στην Ουκρανία, σύμφωνα με το The Australian, πραγματοποιείται κάθε μήνα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...